Zadnjih nekoliko dana imali ste priliku glasati za najbolji festival ove godine. Kroz listu se smjestilo 70-ak festivala kod nas i u regiji, od velikih festivala, specijaliziranih koji se baziraju na određenim žanrovima te domaćih koji se odvijaju u Hrvatskoj, a line-up im se sastoji pretežito od domaćih i regionalnih imena. Donosimo vam rezultate ankete koja je zatvorena danas u podne:

Najbolji festival prema odabiru publike je Forestland

Najbolji festival u 2019. prema odabiru publike
foto: Screenshot

Iako je kroz Playbuzz aplikaciju došlo do greške prilikom rangiranja na prva dva mjesta, najbolji festival prema glasovima publike je Forestland festival.

U pitanju je festival za sve poklonike elektronske glazbe koji je ove godine doveo više od 60 DJ-a s raznih svjetskih lokacija, a održao se u Brezju, malom mjestu u Međimurju.

forestland
Foto: Forestland (Facebook)
Muziku podržava

Na ostatku liste koju je kreirala publika na drugoj poziciji smjestio se SARS Music and beer festival u Sinju, a na trećem Ferragosto JAM. U prvih 10 smjestio se i Defected, Hoomstock, Exit, INmusic, Regius, Kanal Fest i Dimensions.

A sada je na redu odabir Muzika.hr uredništva! Podijeljen je u tri kategorije uz nominacije posložene abecednim redom:

Najbolji veliki festival prema odabiru Muzika.hr uredništva:

Pobjednik: Sziget

Sziget Festival
Sziget festival, foto: ötödik nap vasárnap

Ove godine Sziget festival nam se prema svim parametrima (line-up, lokacija, atmosfera, popratni sadržaji i aktivnosti) našao na samom vrhu omiljenih velikih festivala u ovom dijelu Europe. Atmosfera i pozamašna lista headlinera na line-upu nije mogla razočarati. Dovoljno je spomenuti samo one najveće kao što su Ed Sheeran, Foo Fightersi, Florence + The Machine, Post Malone, The National, Martin Garrix, Tom Odell, Macklemore, Twenty One Pilots…

1.000 nastupa na 60-ak pozornica i oko pola milijuna posjetitelja kada se zbroje svi dani, zabrana plastike, predavanja o ekološkom aktivizmu te razni popratni sadržaji – od joge, sambe, trbušnog plesa, tečajeva lončarstva, TED talkove, NGO štandove, ulični cirkus… dovoljni su dokaz da je na Szigetu ove godine odrađen izvrstan posao.

Ostali nominirani:
Exithighlightovi festivala
INmusicknjiga utisaka s nastupa The Curea
Sea Starreport
Ultra – highlightovi festivala

Najbolji specijalizirani festival prema odabiru Muzika.hr uredništva:

Pobjednik: Dimensions
Anderson .Paak, Dimensions
Anderson .Paak na otvorenju Dimensions festivala, foto: Daniel Kiršić

Jedan od najcjenjenijih festivala elektroničke glazbe u Europi, i ove godine kod nas se našao na prvom mjestu specijaliziranih festivala. Anderson .Paak nas je oduševio na koncertu otvorenju, a tu je i vrhunski line-up na Tvrđavi na kojem su se našli Larry Heard aka Mr Fingers Live, Nina Kraviz, Paula Temple, Gilles Peterson, Call Super, Zip, Mr Scruff, Andrew Weatherall, Craig Richards, Petar Dundov, Ilija Rudman, Jan Kinčl & Regis Kattie…

Kombinacija koncerta otvorenja u prelijepoj pulskoj Areni i festivalskog line-upa na Tvrđavi, i ove godine dodatno je obogatila čitav ambijent po kojem je Dimensions festival toliko poznat.

Ostali nominirani:
Defected
Forestland
Hideout
MetalDays
Momento Demento
Outlook – highlightovi festivala
Punk Rock Holiday
Seasplash – highlightovi festivala
Sonus

Najbolji domaći festival s pretežito domaćim/regionalnim line-upom prema odabiru Muzika.hr uredništva:

Pobjednik: Ferragosto Jam
Ferragosto Jam
Atmosfera na Ferragosto JAM 2019, foto: Samir Cerić Kovačević

Ove godine obećanje su ispunili. Zaista nas je dočekalo najraskošnije 12. izdanje Ferragosto JAM-a. Festival je ove godine ugostio preko 50 izvođača na čak šest pozornica. Goran Bare & Majke, M.O.R.T., Nipplepeople, Josipa Lisac, Urban&4, Krankšvester, FNC Diverzant, Vojko V, Letu Štuke, Brkovi, M.O.R.T., Mr.Lee & IvaneSky, Them Moose Rush, Rezerve, Edo Maajka, Partibrejkers, i naravno dive domaće dance scene 90-ih – Ella, I. Bee i Minea…

Publika je pred sobom imala čitavu kremu domaće i regionalne scene na pladnju, za nisku cijenu ulaznice i potpuni ambijent uz neizostavno Orahovačko jezero za osvježenje i chill. Uvjeri se s našim highlightovima zašto je Ferragosto i ove godine zasluženo odnio titulu najboljeg domaćeg festivala sastavljenog uglavnom od domaćih i regionalnih imena.

Ostali nominirani:
Dani Piva Karlovac
Drito iz Tvornice – report
Fibra
Graffiti na Gradele
Indirekt – report
Pannonian Challenge
Rocklive
Sailor Sweet&Salt Music Festival
Zagreb Beer Fest

Muziku podržava