Indirekt festival: Sedmo uranjanje u nepoznato

  770

  Indirekt festival glazbe i umjetnosti festival je koji se propagira kao onaj koji briše granice između bendova i publike kako bi vas odveo na izlet u nepoznato, a taj izlet u nepoznato uvijek završava na jedan ipak poznati način: odbijanjem spavanja ili svođenjem istog na minimum minimuma kako bi se druženje uz gitaru i čašicu ugodnog razgovora (i preostalog alkohola) nastavilo do jutarnjih sati. Taj poznati kraj izleta u nepoznato razlog je zašto se svatko, jednom kad uroni u nove dimenzije koje nam Indirekt iz godine u godinu nudi, vraća na sljedeće i sljedeće izdanje, sanjajući tijekom godine o romantičnim plavim i ružičastim bojama Indirekta.

  foto: Jelena Vojinović

  Važno je reći kako Indirekt nije festival koji se striktno drži najavljenog programa i satnice i na kojem sve ide, kako bi se reklo, ‘po špagi’; čak i na sedmom izdanju festivala još uvijek mi se čini kao da je zapeo u nekakvoj ‘beta’ verziji. Ipak, sve ovo što sam rekla – ne smeta apsolutno nikome, dapače, kao da je kroz ovih nekoliko godina manjak organizacije pridonio šarmu te postao i svojevrsni zaštitni znak festivala: svi mi volimo beta verziju Indirekta i svi smo se na kraju vikenda našli na pravom mjestu u pravo vrijeme.

  Be Forest, Skeemers, Pseća Plaža, Porto Morto, Koala Voice, Nemanja, MaiKA… Ovo su samo neki od bendova koji su nastupili na ovogodišnjem izdanju festivala. Mogla bi sada govoriti kako je bilo na svakom bendu, ali mislim da bi bilo poprilično suhoparno da sada kronološki krenem nabrajati bendove i umjetnike koje smo imali priliku osluhnuti  prošlog vikenda i sasvim neprikladno s obzirom na ležerni karakter festivala gdje se, jednako kao što se briše granica između publike i izvođača briše i granica između jednog i drugog nastupa. Stoga ću radije izdvojiti nekoliko najdražih mentalnih slika koje u sebi sadrže srž ovog intimnog okupljanja.

  MaiKA, Skeemers, Koala Voice, Porto Morto ilitiga bengalka trenutci Indirekta

  Muziku podržava

  Svaki Indirekt nudi obilje zanimljivih, raznovrsnih izvođača: atmosferično ljuljuškanje doživili smo uz Liamere i talijanski Be Forest, u psihodeliju smo odsurfali s Psećom Plažom da bi se sunovratili u rock, funk zvukove Igraloma, dok smo uz Nemanju plesali na granici afro-funka i psihodelije.

  Maika, foto: Jelena Vojinović

  Ipak, Indirekt uvijek ima ono što ja zovem ‘bengalka trenutci’: trenutci usijanja kada publika i izvođači postanu jedno. A zaista se i nađe pokoja bengalka koja tim trenucima podari dim sličan onoj magli kroz koju idućeg dana pokušavamo napipati detalje tog sjećanja. Ove godine to su redom pružili: MaiKA, projekt za kojeg stoji Ida Prester, projekt koji spaja balkanske ritmove s elektronikom, mađarski specijalitet Skeemers koji su nas drugog dana napili svojom surf vibrom, fantastični Koala Voice koji su (očekivano) apsolutni pobjednik festivala – u jednom trenu nisam bila sigurna hoće li tlo pod nama moći podnijeti novonastalu dinamičnu post punk energiju, i naši Porto Morto, koje sam toliko puta imala prilike slušati u posljednje vrijeme, ali ipak je posebna sreća bila slušati ‘abcčćddžđ’ na Indirekt pozornici. Ovo su svjetionici nezavisne umjetnosti koji su ove godine ‘najžarče’ svijetlili, bengalke koje su najvatrenije gorjele.

  Koala Voice, foto: Jelena Vojinović

  Književna grupa 90+

  ”Sakrio sam Pluton, tek toliko da zabrinem Sunce. Ali dosta je igara. Ona je rekla: Plovi dalje, kapetane. Plovi u tamu.” Stihove je izgovarao Vigor Vukotić, sjedivši pored ostalih četvero svojih kolega: Lane Bojanić, Martina Majcenovića, Lare Mitraković i Eme Pavlović. O čemu pričam? O književnoj grupi 90+ – ovu neobičnu ekipicu imali smo priliku saslušati u predvečernjim satima u sklopu književnog kutka, a da bi stvar bila zanimljivija, Martin Majcenović i Vigor Vukotić povremeno bi prstima prebirali žice gitare, dajući tako ovoj poeziji generacije rođene u devedesetima jedan novi zvuk. Povjetarac Indirekta koji je donio neke posebne note ovoj poeziji možda ste propustili, ali zbornik nesvakidašnje grupe – ”Netko podvikne, djeca odrastu” možete pronaći među naslovima Frakture. I pogledati svijet koji je, u kontekstu boja Indirekta, malo više plav nego ružičast.

  U 20:00h krecemo s knjizevnim kutkom s Književnom grupom 90+:)S nama ce se druziti Lana Bojanić, Martin Majcenović,…

  Objavljuje IndirektSubota, 8. lipnja 2019.

  Indirekt na (psećoj) plaži

  Zasad sam pričala samo o događanjima unutar kruga bungalova, no zabava nije stala tu. Oni koji su bili dovoljno odmorni i željni sadržaja kojim bi mogli ispuniti popodnevne sate uputili su se na obližnju plažu, gdje nas je uz osvježavajuće napitke za DJ pultom dočekao zagrebačkim indijanerima omijeni DJ Dom Smith, koji je bio zadužen da indie uživanciji ne vidimo kraja ni dok nas sunce grije. Kako bi zvuku podarili i sliku, Ivan Oštarčević je istovremeno – oslikavao savudrijsku batanu.

  #beachparty #partijenaplaziCak je i jedan konj potrazio osvjezenje na Indirekt plazi! Dodi i ti tocat nogice u moru uz mojito, istarsku craft cugu ili Pipi. Ceka te cagica uz Dom Smitha 😉

  Objavljuje Indirekt u Subota, 8. lipnja 2019.

  Gosti iznenađenja

  Ove godine Indirekt ekipa je sredila dvije ‘skrivene svirke’, odnosno dva glazbena gosta iznenađenja, koje su nekoliko dana pred festival najavili na društvenim mrežama.

  Tako smo u petak pred bungalovom obasjanim svjećicama  (ili zvijezdama, teško je reći) uživali u Svemirku, koji su prošle godine bili dio regularnog programa. Koliko im se svidjelo lani svjedoči činjenica kako su se ove godine rado vratili.

  Svemirko, foto: Jelena Vojinović

  U nedjelju smo u popodnevnim satima uživali u psećoj plaži: ne u bendu koji je nastupao u petak, već ekipi psića koja nam se pridružila dok smo, kao pravi sunčani ljudi, uživali u soničnim taktikama sastava Žen.

  Žen, foto: Jelena Vojinović

  A koji je meni najbolji trenutak Indirekta?

  After u stilu Indirekta 💙 90+ style🙃

  Objavljuje Indirekt u Subota, 8. lipnja 2019.

  Odeš spavati u hamok u 4 sata ujutro da bi te tri sata nakon probudio glas koji uzvikuje ”Baden-Baden ili Badel-Badel??!” Ako ovo nije bio znak da ustanem i pridružim se najbudnijima – ne znam što je. I tako se približiš toj budnoj ekipici koja se dočepala tekstova književne grupe 90+ s namjerom da ih uglazbi i tu shvatiš ono što sam rekla negdje na početku ovog teksta: na kraju Indirekta uvijek se nađeš na pravom mjestu u pravo vrijeme.

  Muziku podržava