Seasplash 2019: Izdvojili smo highlightse 17. izdanja na novoj lokaciji

  870

  Seasplash Festival 2019

  279Kn
  Datum i vrijeme: Četvrtak, 18.7.2019. @ 0:00
  Mjesto održavanja: Martinska Šibenik

  Sedamnaesto izdanje Seasplash festivala okupilo je u Dalmaciji naše, strane, one što se ne identificiraju politički i žive u trenutku (svi smo mi pomalo taj lik), njihove dreadove, djecu i pse u Martinskoj uvali. Seasplash je u sedamnaest godina održavanja izgradio čvrstu zajednicu i zaradio vjerne posjetitelje, koje je prvi put ugostio van Istre. Za festival bio je najavljen zavidno jak lineup, koji se nažalost nije u cijelosti proveo. Zbog problema s vizom ostali smo uskraćeni za nastup Scientista, nije se pojavio ni Frenkie koji je trebao biti support Edi Maajki, a isčekivani nastup Lee Scratch Perrya bio je pomaknut dan kasnije od predviđenog.

   

  View this post on Instagram

   

  Seasplash Sibenik, pocinjemo za sat! #leescratchperry #edomaajka #seasplash2019 #fmjam #djsoul #sibenik

  A post shared by Edo Maajka (@edomaajka.official) on

  Ipak, kroz dane festivala nizale su se kvalitetne izvedbe jedna za drugom, a mi donosimo najsvjetlije točke zvjezdanog neba Seasplasha:

  1Novo mjesto radnje: Martinska

  Premijerno izdanje Seasplasha južnije su koordinate smjestile na Martinsku, lokaciju na kojoj se odvija više festivalskih priča ovog ljeta. Šibenska je uvala tako prekinula šesnaestogodišnju tradiciju odvijanja festivala u Istri. Novo mjesto radnje sigurno je najveća promjena koja je za sobom povukla domino efekt te utjecala na brojne druge aspekte festivala. U konačnici, Martinska se pokazala kao funkcionalna lokacija na kojoj je moguće posložiti koherentan i smislen festivalski koncept. Pristojan i prostran kamp, blizina plaže za povratak u život nakon preživljene noći, dostupnost festivalskog prostora automobilski i brodski (brodski pobjeđuje zbog scenografije Šibenika koju za par desetaka kuna donosi uz prijevoz) i vizualno sugestivna predodžba festivala potpomognuta atmosferičnim osvjetljenjem dovoljni su razlozi da Martinska dobije veliki prolaz i aplauz za provođenje Seasplasha.

  2Radionice i štandovi

  Foto: Seasplash (Facebook)

  Sadržajno je Seasplash bio naoružan do zuba pa su posjetitelji više-manje svaki sat festivala mogli pronaći razonodu ili produktivnu zabavu. Radionice su u ponudi imale dub yogu, glazbene radionice DJ-anja ili intuitivnog grupnog jammanja, video-produkcijske radionice, a moglo se i okušati u slacklineu. Štandovi su opskrbljivali festivalski narod svim bazičnim potrebama, pa se od hrane moglo naći i mesojedskih i veganskih opcija, a nekoliko štandova pored, smisleno, mogli su se legalno kupiti cvjetovi CBD-a. Svima svega lega!

  3Happy end na Mainsplashu

   

  View this post on Instagram

   

  Lee Scratch Perry ♥️💛💚🔊🕺🔊 #leescratchperry#seasplash2019#dub#reggae#martinska#jadrija @seasplash.festival

  A post shared by ig2b_ (@iga_brale) on

  Mainsplash stage je posljednju večer festivala nadoknadio nedostatak uzbuđenja prethodnih dana- nastup Lee Scratch Perrya prebačen je na nedjelju zbog propuštenog leta, a to nas je zadnji dan ostavilo s četiri uzastopne bomba izvedbe. Publiku su dočekali Joke & Dubamix, Francuzi koji su se s njom baš prijateljski podružili i iznenadili s domaćim hitovima poput Dvornika, SARS-a, Dubioze i Šarla Akrobate i uvjerljivo pokupili zlato za najsimpatičniji nastup. Nakon njih je Lee Scratch Perry zabljesnuo u svom šljokičastom sjaju svog odijela i pokazao kako se to biva mlad s 83 godine, Dub Pistolsi su razbudili i ugrijali publiku plesnim orkestralnim izvedbama reggaea, duba, hip-hopa i drum’n’bassa, a Edo Maajka osvanuo zadnji u očekivano dobroj formi i izveo svoje novije stvari kao i hitove uz podršku publike koja je bila na back vokalu. Nakon što je svirao kraj programa na Mainsplashu, ispred njegovog ulaza se materijalizirao after koji su predvodili ranije spomenuti Francuzi u jammu s Edom Maajkom. Ako kažemo da se cijela priča ravna po kraju, bilo je svjetski.

  4“Jel ti isto čuješ drambu negdje?!”

  Pluvio, foto: Karla Močković

  Drum’n’bass entuzijaste festivala, čiju smo dobar i ponosan dio činili mi Slavonci, Seasplash je redovito pumpao serotoninom kada bi s pola uha čuli taj ritam i u trenutku pokušali izračunati odakle dopire zvuk.  Mojoj sreći, a na moju štetu, nije bilo kraja u petak, kada je na programu bila cjelonoćna drum’n’bass priredba. Nakon energičnog Krak in Duba, na Mainsplashu smo slušali opasan set iz radionice Cause4Conserna, poznatog londonskog dvojca kultne reputacije u svijetu drama i bassova koji su se razbacivali raznim stilovima žanra. Na Soundsplash stageu Slavoniju su potpisali Fullstep Phil i Pluvio, dečki iz Vubassa koje smo, na svačiju sreću, prvi put slušali daleko od naše domaće d’n’b jazbine.

  5Stageovi iz sjene

  Sporedna dva stagea i  njihova tri soundsistema bila su energetski napon festivala. U njihovom mraku se u svakom trenu moglo naići na neku zanimljivost, doći turistički u izvidnicu pa zaglaviti do jutra, naslušati se masnih bassova i promisliti o životu. Soundsplash stage pokrivao je festival u žanrovskoj raznovrsnosti, pa se moglo čuti zbilja, ali zbilja svega na njegovom flooru među maslinama (vjerojatno nisu masline). Dubsplash je sa svoja dva soundsistema osiguravao dub iz teške kategorije uz vizualnu podršku broda “Slavka”, romantičnim pogledom na more i najbolji (o ukusima se ne raspravlja) šank i chill zonu festivala. Iza DJ pulta prošetali su Jah Free, Dub Alibi, R.A.S., i Banana Zvuk koji su samo šačica od svih dobara ovog stagea.