Jedan od najjačijih europskih glazbenih festivala i ove je godine na otoku Óbuda na Dunavu gostima ponudio više pd 1000 nastupa na šezdesetak stageva. Procjenjuje se da je oko pola milijuna posjetitelja ove godine uživalo na Sziget Festivalu. Ovogodišnji moto festivala bio je “Join the Love Revolution”, a u nastavku vam donosimo najbolje trenutke ovogodišnjeg izdanja Szigeta.

1Ed Sheeran

Photo: László Mudra

Prijašnjih godina, prvi dan bio je rezerviran za Princea, Rihannu, Kendricka Lamara, ove je godine prvi headliner bio Ed Sheeran, čiji je koncert bio rasprodan. Jedna od rijetkih zvijezda koja može napraviti nezaboravan koncert bez bombastičnih scenskih efekata, vojske plesača i deseteročlanog benda. Uspjeva to uvijek napraviti sam u društvu gitare i basic bitch majice. “I Don’t Care”, “Galway Girl”, “Thinking Out Loud”, “Perfect”, “Sing”, “Shape of You”, samo je dio pjesama sa Sziget repertoara Eda Sheerana. Prije njega, na glavnom stageu koncerte su održali Michael Kiwanuka i francuska kantautorica Jain, koja je očarala prisutne plesnim stvarima, među kojima su “Makeba” i “Come“.

2Franz Ferdinand

foto: Sziget official

Četvrtak je bio rezerviran za Franz Ferdinand. Čovjek bi pomislio da je prošlo njihovo doba. Headlineri na Szigetu bili su 2005. i 2006., što je bilo jako, jako davno. Ipak, sa svojim starim hitovima uspjeli su zagrijati publiku. Karizma pjevača Alexa Kapranosa dovoljna je da razveseli sve prisutne.

3Martin Garrix

Photo: László Mudra

I dalje je teško za povjerovati da ovaj nizozemski DJ ima samo 23 godine. Martin Garrix priredio je dobar party, uz puno vatrometa, lasera i konfeta.

4The National

foto: Sziget official

Samo se oko 15 tisuća ljudi pojavilo na predivnom koncertu u režiji the Nationala. Publici vjerojatno nije bilo do njihovog zvuka, a možda se među onima koji nisu došli našli i oni koji su nezadovoljni njihovim zadnjim albumom “I am Easy to Find”. Unatoč tome, Matt Berninger odradio je odličan koncert, ovoga puta uz ženske glasove, koji su prisutni i na zadnjem izdanju Nationala.

5Macklemore

foto: Sziget official

Ovo mu je treći put u posljednjih šest godina da je na main stageu Szigeta. Macklemore je publiku ponovno osvojio svojim showman ponašanjem, koje kao da mu je urođeno, te sa svojim komičnim elementima između pjesama. Osim što zna kako pridobiti simpatije publike, itekako svaki put pokazuje koliko se trudi povezati s publikom te ju probuditi na divljanje. Očekivano, najveći kaos nastao je za vrijeme pjesme “Can’t Hold Us”.

6Florence + The Machine

foto: Sziget Festival Official

Florence je uspjela donijeti osvježenje publici koja se pomalo kuhala na 36 stupnjeva. Zahvalila se na publici koja je prisutna uz nju od samih početaka, s obzirom na to da je ove godine deseta obljetnica njenog debitantskog albuma “Lungs”. Florence + The Machine posvetili su “You Got The Love” mađarskoj LGBTQ zajednici.

7Twenty One Pilots

Bend koji cilja na najmlađe festival goerse i osvaja cijeli svijet, a kojeg ćete sve više viđati je pokazao zašto je najveća nova rock zvijezda.

 

8Foo Fighters

Photo: Sziget

Nakon spektakla u Puli, Foo Fightersi su to napravili i u Budimpešti, naravno.

9Eco-friendly

Sziget Festival Official

I Sziget se pridružio trendu ekološke odgovornosti i održivosti. Tako su se na festivalu prodavala pića u biorazgradivim čašama, za plastiku nije bilo mjesta. Održana su i razna predavanja o ekološkom aktivizmu pa je tako predavanje održala i Jane Goodall.

10Pregršt neglazbenog sadržaja

foto: Sziget Festival Official

Iako je po glazbenom dijelu Sziget najpoznatiji, zabaviti se moguće i bez odlaska na koncerte. Festival nudi svašta, od joge, sambe, trbušnog plesa, tečajeva lončarstva, TED talkove, NGO štandove, ulični cirkus, mogu se naći platforme koje okupljaju queer aktiviste i još mnogo toga.