Drito iz Tvornice: Hip-hop gozba koja će se prenositi unucima

  3623

  Kako uopće opisati ono što se za vikend dogodilo u Tvornici? E pa ako nisi bio tamo, sram te i stid bilo, a onda ti još može i biti žao. I nisam pretjerala sad s ovim. Drito iz Tvornice, mali dvodnevni zimski festival i to četvrti po redu priuštio nam je i ove godine kremu hip-hop scene. Apsolutna pobjeda petka i subote. Od kada se klasično događaj objavio na Facebooku, atendalo je pola grada, a do početka godine, ulaznice su se rasprodale u sekundi. Kako sam pratila objave, krenule su i suze za kartom više, cijenkanje i vjerojatno ono moljakanje ”pliz me stavi na popis”.

  Realno, hip-hop je i dalje prvi na tronu svih žanrova. U to su nas uvjerile i statistike Muzikine velike ankete gdje si mogao/la izabrati najbolju pjesmu 2018. godine. Naravno, najviše glasova dali ste Vojku, a u redakciji smo ga proglasili i ”osobom 2018. godine”. Drito je ugostio ove godine i “nekog stranca”. Riječ je o njemačkom reperu po imenu Gzuz koji je svojim ”tvrdim” spotovima završio i na legendarnom kanalu WorldStar Hip Hop, gdje je skupio preko 36 milijuna pogleda. Nažalost u zadnji tren dogodila se i mala promjena u line-upu, Senidah, koja je zaludjela cijelu regiju sa svojim hitom ”Slađana” nije mogla nastupati zbog, kako kažu organizatori festivala, nesporazuma sa sada već njenim bivšim menadžerom. Ipak, ako ste veliki obožavatelji Senidah mogli ste je pronaći u petak, u klubu H2O, zajedno s Cobyjem.

  Prvi i drugi dan festivala definitivno se razlikuju. Petak je slabo posjećen, na samome početku Veliki pogon Tvornice bio je na 80% kapaciteta, kao i pred sam kraj. Dok se drugi dan ”nije moglo disati” kolika je gužva bila.

  Prvi dan Drita: Pištolji, tetovaže i Gzuz

  Beogradski kraljevi, Prti Bee Gee bili su prvi koje sam vidjela kada sam ušla u Tvornicu. Nažalost, nisam uspjela zapratiti TDKM ekipu. Moje isprike. Eufrat i Mikri već su kultne figure na sceni, što se moglo vidjeti i osjetiti u petak, na prvom danu festivala. Klasično su dali svoju dozu ”gangsterizma” i uličnog realizma. I ovoga puta dokazali su kako nose titulu beogradske underground scene. Popularni beogradski reper Surreal, također je nastupao prvi dan. Ovo mu je bio prvi nastup pred zagrebačkom publikom. Premda sam mislila da će se Tvornica već nekako napuniti do njegovog nastupa, nažalost i dalje je sve bilo praznjikavo pa mi je tako sve u početku izgledalo ”nedovršeno”. Gotovo cijeli nastup djelovao je sterilno, publika nije toliko pratila, sve dok naravno nije bila ”na gasu” s njim. Najveći kaos nastao je na ”Dilerskoj” kada mu se na pjesmi pridružio Krešo Bengalka. Stvari su bile tehnički na mjestu, no atmosfera nije bila dovoljno dobra da bi ga ljudi doživjeli kako treba. U svakom slučaju, naklon do poda, izaći solo na stage je izlazak s mudima.

  …gospoda čoveci!🎩

  Objavu dijeli Mikri Maus 🎤 (@mikri_air_c.gun_maus)

  Nakon Surreala, uslijedio je Krešo Bengalka. Kada je Krešo preuzeo mikrofon, atmosfera se konačno zagrijala i počelo je repanje ”prvaka tvrdog đira”. Tako je krenula ”U glavu” pa zatim i ”Pobjeda”, ”Kalashnikov”, ”Kamata”. Stvari su se nizale, opća ekstaza je nastala, a svi u publici standardno već repaju zajedno s Krešom sve od riječi do riječi. U cijelom nastupu Kreši nedostaje pomalo energije za biti na bini, tekstualno je popratio, no izvedbom nije toliko oduševio, ali nas je sve fino zagrijao za dugo očekivanog Kristoffera Jonasa Klaußa, poznatijeg svima kao Gzuz. Prava atrakcija dogodila se upravo tada, pojavom popularnog njemačkog repera. S njegovim dolaskom, festival je osvježio cijeli program. Adrenalin koji je donio u Tvornicu je neopisiv. Ukratko: kurve, droge, pištolji, tetovaže i po jedna plesačica na bini (u njegovom slučaju plesač koji te fino zalijeva vodom dok ne možeš disati među ruljom) je sve što jednom MC-u treba. Premda je bilo u par navrata tehničkih problema sa zvučnicima, Gzuz je u konačnici pokazao kako bi svaki MC trebao izgledati na bini, publika ga je neumorno pratila, beatovi, produkcija i cijeli angažman je i više nego dobar.

  View this post on Instagram

  Zagreb hat Spaß gemacht!!🇭🇷

  A post shared by GZUZ (@gzuz187_official) on

  Zadnji po redu bio je Stoka koji je publici vratio nostalgiju za rap scenom devedesetih godina. Stoleta jednostavno moraš poštovati onako kako i on trenutno poštuje svoju ženu i Markana. Kako se nešto publike razišlo nakon Gzuza, osjetilo se da su svi bili uspavani, no Stole je popravio atmosferu. Otvorio je nastup s humorističnom pričom kako je večeras jedini trijezan reper te je iskreno naglasio da ga lagano pere trema iako je već milijun puta nastupao. Bile su tu stare stvari, s prvog albuma i sa ”Zg Gangsta”, ali mogle su se čuti i novine ”Stare škole kreka”. Highlight večeri događa se kada se Stoka spušta među publiku. Definitivno najjača vibra koja se mogla osjetiti u petak. Zanimljivo je još to da ga je pratio DJ Oliver, inače poznat po tome što vrti Švesterima numerice, ali kako sam saznala, ovo mu nije prvi put, nego osmi pa i nije neka nova vijest, a i bio je i sljedeći dan u Tvornici, tako da obožavatelji Olija, nemate razloga za brigu.

  Drugi dan Drita: Sveto Trojstvo Vojko, Švesteri i High 5

  Drugi dan Drita bio je deveti krug pakla. Vrućina, znoj, gužva i Sveto Trojstvo večeri – Vojko, Švesteri i High 5. Uz ova tri velika izvođača, u subotu, na početku večeri našli su se i Buntai, Palac, Fox i Hazze. Ipak kada bi se rangiralo koga je publika čekala te večeri, bio bi to naravno Vojko V. Nakon svih odrađenih koncerata i festivala u 2018. godini, po Vojku se primjeti da je doktorirao repanje. Na repertoaru nije bilo mjesta za stare stvari. Nizali su se aktualni hitovi sa albuma, dizale su se klasično ruke u stilu Miše Kovača, DJ Vrh radio je sklekove, a spektakl je uslijedio kada je gospodin Bach 21. stoljeća napravio fuziju ”Ne može” i ”Sandstorma”.

  Na početku mjeseca odradili su koncert u Švicarskoj, a ovoga vikenda Krankšvester se vratio u Zagreb, također na drugi dan Drita. Vulgarnosti i duhovitosti nije nedostajalo. Slavonski miljenici također su imali nešto drugačiji repertoar, kombinacija starih i novih hitova, no naravno mogla se čuti himna ”Gaber”, a pratile su je i ”Dubai”, ”Zatresi guz”, ”Za Benbare i Saundsisteme”,… Nera im ovoga puta nije bila ”moralna” podrška, a ni Pikachu, no svi koji su prisustovali svetoj misi mogu potvrditi da je Šveki party bio za odličan.

  Festival su zatvorili domaćini večeri, High 5. Njihova uvertira nas je odmah udarila, a između ostalog dali su nam i “Otrova u čaj’’. Činjenica je ta da postoji posebna povezanost i ljubav između mlade publike i 33 bande, a i kako ne bi bio s obzirom na količinu energije koju donose na svojim nastupima. Trap senzaciji i ove godine naklon do poda.

  #dritoiztvornice 🔥

  Objavu dijeli @ tajanicaa

  Četvrti Drito iz Tvornice zatvorio se u velikom stilu, odradila su se i dva aftera u Klubu i after u Tvornici u subotu. Tko je prisustovao ovoj hip-hop gozbi prenosit će priču svojim unucima. Do sljedećeg festivala osiguraj si kartu na vrijeme, nemoj da ponoviš opet istu grešku i žicaš vani upad, nikad ne znaš tko će doći nagodinu, možda ćeš opet imati priliku vidjeti ”nekog stranca” u Tvornici.

  761 Shares
  Muziku podržava