Nakon što je dva puta bio dobitnik nagrade “Best Major European Festival”, Exit i ove godine nije zakazao, posebice ako se uzme u obzir najveća line-up lista dosad, kao i broj posjetitelja. Samo je prve noći broj posjetitelja bio oko 56.000 od njih ukupno 200.000 koji su uživali na Petrovaradinskoj tvrđavi te u ostalim dijelovima Novog Sada. Dok se još nisu svima slegnuli dojmovi nakon 19. izdanja, možemo reći, najmoćnijeg festivala u regiji, mi vam donosimo samo dio top trenutaka koji su obilježili ovaj Exit.

Exit festival 2019
foto: Press

1Phil Anselmo

Frontman Pantere definitivno je došao do izražaja na ovogodišnjem Exitu, koji je ove godine izraženije izašao u susret svim metalcima. Phil je koncert posvetio Panteri i preminulim kolegama. Na kraju svoje svirke, otpjevao je refren pjesme “Stairway to Heaven” te okinuo selfie s publikom.

2Dance stage

Možda se ovogodišnjim Dance stageom ne bi zadovoljili hodočasnici Tomorrowlanda, no ove je godine Dance stage Exita privukao oko 40.000 posjetitelja. Brojka ne čudi, s obzirom na listu izvođača, među kojima su bili Adriatique, Boris Brejcha, Jeff Mills, Charlotte de Witte, Dax J, Johhannes Brecht, Maceo Plex, Monika Kurse, Peggy Gou, Paul Kalkbrenner te Amelie Lens, koja je na kraju svog seta pustila “Firestarter”, u čast nedavno preminulom Keithu Flintu.

Dance Arena, Exit festival from Techno

3Skepta

Jedan od najutjecajnijih britanskih umjetnika današnjice, imao je priliku predstaviti se na 19. Exitu, prije kojeg su bili svjetska atrakcija IAMDDB te Designer. Skepta je aktualan sada na svjetskoj glazbenoj sceni i Exitovci su sada imali priliku poslušati samo neke od njegovih hitova, kao što su “Bullet From A Gun” te “Vossi Bop“.

4Greta Van Fleet

Treći dan Exita obilježio je, među ostalim izvođačima, kontroverzni američki bend Greta Van Fleet. Koji god izvještaj otvorili o Exitu, na koncertu Grete Van Fleet svi su bili u transu.

5Atheist Rap

Domaćini Exita, drugog su dana Exita proslavili 30. rođendan. Na bini se momcima iz Novog Sada pridružio i Vladimir Kozbašić Pećinko, jedan od dvojice osnivača benda, kojemu je ovo bio prvi nastup s Ateistima nakon osamnaest godina.

6The Cure

Legendarni The Cure i ovaj je koncert odradio iznad svake razine. Ovog puta nisu morali svirati bez razglasa, kao što je to bio slučaj prije desetak dana u Zagrebu.

7Plejada hrvatskih trepera

Nisu bili jedini hrvatski izvođači na Exitu, no do izražaja su svakako došli hrvatski reperi/treperi, među kojima su Vojko, Krankšvester, Krešo Bengalka, Kukus Klan i Smoke Mardeljano. Neki od njih su svoj posao odradili izvrsno, neki baš i ne, no većini će u sjećanju ostati nastup Vojka uz apokaliptično vrijeme i bagere ispred stagea.

8Yoko Ono, Novak Đoković…

O samoj veličini Exita, govori dovoljno činjenica da su Yoko Ono i Novak Đoković zbog Exita napravili video poruke. Točnije, na festivalu se mogla naći umjetnička instalacija Yoko Ono, a Đoković je s Exit fondacijom pokrenuo humanitarnu akciju “Izgradimo vrtiće zajedno”. Time je Exit ušao u rang svjetskih festivala koji nisu samo relevantni zbog glazbene ponude, već i zbog svoje društvene važnosti. Uz to, na otvorenju festivala bili su društveni aktivisti iz sjevernoameričkog plemena Standing Rock (ogranka Siouxa), a prije nastupa DJ dua Dimiri Vegas & Like Mike, publici se obratio popularni američki motivacijski govorni Henry Amar, svjetski poznat promotor održavanja mentalnog zdravlja.

9Sve ono što nije velikim fontom istaknuto na line-upu

Ono što svaki festival čini posebnim su svi oni manje istaknuti izvođači, momenti, koji nisu vidljivi na plakatima za festival ili u reklamama festivala. Dakako, svatko tko je posjetio Exit ima svoje anegdote, no od izvođača koji nisu privukli desetke tisuća ljudi, valja izdvojti Rokere s Moravu tribute bend, Zvonka Bogdana i Black Serbse. Jedino se na Exitu može pjevati “Srbija do Tokija” bez političkih konotacija i bez negativnih konotacija.