Nakon što smo izdvojili osam najboljih albuma koje smo slušali u kolovozu, vrijeme je da se dotaknemo i mjeseca rujna koji je došao do samoga kraja. Ekipa vjernih i revnih recenzenata obradila je nova nedavno objavljena izdanja za sam kraj ljeta 2018.

Naći ćete neka dobro poznata imena, ali i neka nova koja vam toplo preporučamo da poslušate. Ovo su najbolji albumi koje je naša redakcija slušala u rujnu, a čija je ocjena bila od četiri zvjezdice pa naviše.

1Idles – “Joy as an Act of Resistance”

“Nema sumnje, Idlesi su vrh, Idlesi su položili ispit u oba smjera, live rasturaju, a studijski odlično barataju svim različitim trikovima kojima zaokupe slušatelja u neprestanom slušanju albuma. ‘Joy as an Act of Resistance’ je energetska bomba, cjelovit i ubitačan, a uz to ima i singlove koji će sigurno zaokupiti tek prosječnog slušatelja.” Miklaužić piše o novom uratku Idlesa, koji su po njegovom mišljenju najbolji strani bend u 2018., u istom rangu kako su Gizzard bili u prošloj godini.

2Kurve – “Na obali sreće”

“Ovakvom izvedbom gdje sve izgara, dobivaju tu fluidnost i pokazuju da punk i u ovakvoj žestokoj varijanti itekako ima prostora kod nas.” ističe Miklaužić te nadodaje: “Možda ovaj album neće biti među najboljima na kraju godine iz očitog razloga jer će ga premalo ljudi čuti, ali sasvim je sigurno da su Kurve na pravom putu u ispucavanju bijesa kojeg drže u sebi. ‘Na obali sreće’ je super hardcore album vrijedan pažnje, 11 minuta čiste energije i pola minute laganog kabaretskog uvoda u posljednjoj ‘Male pobjede’. Idealan omjer, rekao bih.”

3Lenny Kravitz – “Raise Vibration”

“Popularnost Lennyja Kravitza definitivno je oslabila posljednjih godina. Svijet preplavljaju neki ‘novi instrumenti’, elektronski zvukovi ili trap beatovi, ali Lenny i dalje radi glazbu za svoju vojsku obožavatelja. Nebitno jesu li u pitanju stari obožavatelji ili akvizicija novih, glazba koju stvara i dalje zvuči odlično i kvalitetno i to je ono što je najbitnije.” piše kolegica Vulić o 11. studijskom albumu Kravitza.

4Mark Lanegan & Duke Garwood – “With Animals”

“‘With Animals’ ima hipnotički učinak uspavanki zbog repetitivnosti, ostavlja raspoloženje opijenosti i snenosti. Zanimljivost je i kratko trajanje pjesama: od njih dvanaest samo dvije traju iznad četiri minute, što još više daje na efektnosti provodne niti albuma, a to je ‘glazba kao instinkt, bez puno riječi, jednostavno, stvaranje'” riječi su kolegice Milićević o ovom kolaboracijskom albumu o kojem zaključuje sljedeće: “‘With Animals’ pokazuje Marka Lanegana u novom svjetlu, iako se to na prvo slušanje možda i ne čini, a za to je zaslužan Duke Garwood koji zna osjetiti kako diše Lanegan, ali i suvremena glazbena scena.”

5Dalstroy – “Bite the Spirit”

Od domaćih jakih izdanja koje smo slušali u rujnu, Miklaužić je preslušao i novi EP Dalstroya o kojem kaže: “Sve u svemu, Dalstroy bi mogao upasti u kategoriju bendova za koje želim da čim prije slože punokrvni album.” te nadodaje: “Bilo kako bilo, ‘Bite the Spirit’ je dojmljiv EP koji poprilično šara žanrovima alternativnog rocka i zato mi paše. Možda kad se najviše približe tradicionalnijim formama djeluju nešto blijeđe od onih momenata čiste glazbene emocije u kojima se ne libe prijeći preko svih mogućih granica. Generalno, Dalstroy je i više nego OK.”

6Eduard Jimmy Matešić – “Anatomy of a Desire”

“Kao izvođač radova Matešić je također besprijekorno odradio svoj posao, najslabija karika je njegov panonsko-dalmatinski engleski. Matešić je detaljno proučio građu americane te uspješno izbjegao klišeiziranost u izričaju.” zadovoljno će Tučkar koji o Matešićevom solo albumu za kraj poručuje: “Ovih deset dragulja sjaje nesmanjenim sjajem pozivajući na ponovna slušanja u kojima nije teško otkriti nešto novo u ovim lijepim pjesmama.”

7Kevlar Bikini – “Rants, Riffage and Rousing Rhythms”

“‘Rants, Riffage and Rousing Rhythms’ je zapravo odličan naslov albuma jer vjerno opisuje što se na njemu može čuti. ‘Urlici, rifovi i uzbudljivi ritmovi’ u hardcore maniri. Ovdje pjevanja gotovo da i nema, to je deranje iz petnih žila kojim se pokušavaju nadglasati brutalni rifovi i ritam sekcija koja diže tempo iz pjesme u pjesmu.” stoji u recenziji Miklaužića koji za kraj iznosi glavnu bit njihovog novog izdanja: “Kevlar Bikini spaja bijes i revolt i to su usmjerili u ‘Rants, Riffage and Rousing Rhythms’ koji zvuči kao eruptirajući vulkan jer svakog momenta riga vatru i lavu koje gaze sve pred sobom.”

8Embassy 516 – “Correlation”

“Embassy 516 su pogodili s novim albumom ‘Correlation’. Pjesme su im lijepe i prozračne, dobrim dijelom radiofonične, pa bi bilo logično da uspiju ponovno skrenuti pažnju na sebe, još više nego prvi put prije šest godina. ‘Correlation’ je moćan album koji se znalački poigrava s mračnijim zvukom i povremeno žestokim gitarama, dok lirika to fino upotpunjuje. Ovdje ima bisera, predivnih pjesama koje će vas natjerati da album iznova preslušate, siguran sam u to, a to je u današnje vrijeme sve teže postići jer se svi fokusiraju samo na singlice…” nakon ovakvih hvalospjeva u našoj recenziji ne smijete propustiti moćan uradak ovog dubrovačkog benda.

9The Vintage Caravan – “Gateways”

“Bend je na ‘Gatewaysu’ opet dokazao kako mu ni najmanje ne manjka muzičke kompetentnosti, no uz još veću hrabrost i odvažnost album bi vjerojatno bio blizu remek-djela. Ispao je, međutim, uz ‘Voyage’ i ‘Arrival’, treći odličan album u nizu. Ipak, obzirom koliko vremena imaju pred sobom od ovih se simpatičnih Islanđana u budućnosti svašta može očekivati.” stoji u recenziji Miočića koji tvrdi kako dobri duh rock ‘n’ rolla živi upravo u The Vintage Caravanu.

10Swingin’ Utters – “Peace and Love”

I za kraj, u naš mjesečni odabir smjestili smo i kalifornijeske punk rockere Swingin’ Utters i njihov album “Peace and Love” o kojem Maračić kaže sljedeće: “Što to ovdje toliko odskače od tradicionalnog punk-rocka? Ukratko, sve i ništa. Od šake punk-plastelina Uttersi su bez kalupa izmodelirali interesantno, ujedno i njihovo najdulje studijsko izdanje, koje samouvjereno pleše po granici jednog žanra. Deveti album za ove podcijenjene punk-rock starješine mogao bi biti i album karijere. Do idućeg.”

31 Shares