Nakon što smo izdvojili 10 najjačih albuma koje smo slušali u srpnju, vrijeme je da se dotaknemo i mjeseca kolovoza koji je došao do samoga kraja. Ekipa vjernih i revnih recenzenata obradila je nova nedavno objavljena izdanja.

Naći ćete neka dobro poznata imena, ali i neka nova koja vam toplo preporučamo da poslušate. Ovo su najbolji albumi koje je naša redakcija slušala u kolovozu, a čija je ocjena bila od četiri zvjezdice pa naviše.

1Dead Sara – “Temporary Things Taking Up Space”

Američki hard rock bend Dead Sara vratio se s novim izdanjem, o kojemu je Miklaužić napisao sljedeće: “Ako se i dalje pitate koji će bendovi zamijeniti stare dinosaure kad odu u penziju, jedan od potencijalnih odgovora su svakako Dead Sara. Kroz par albuma, ne bi me začudilo da postanu jedan od najjačih bendova. Što se dosadašnje karijere tiče, imaju jako dobru bazu za to, a ‘Temporary Things Taking Up Space’ je lijep plesan i melodičan nastavak te rock priče.”

2Električni orgazam – “Gde smo sad?”

O novom albumu ovog dobro znanog srpskog sastava Tučkar ima samo riječi hvale: “Glavni razlog zbog kojeg se ‘Gde smo sad?’ lako dopada je emocionalno stanje članova sastava – oni su svjesni tko su i što su, što znaju i što ne znaju i uživaju u tome što jesu – s vrlo malo samozadovoljstva, ne precjenjuju se, ali se i ne povlađuju mlađoj publici. Recept s ‘To što vidiš, to i jeste’ je uspješno ponovljen, nije bilo prevelike žurbe u dovršavanju pjesama, one su uglavnom kvalitetno uobličene…”

3Ariana Grande – “Sweetener”

Četvrti studijski album trenutno najznačajnije pop pjevačice na svijetu, Ariane Grande, ostavio je itekako dobar utisak kod kolege Horvata: “Ovo je nova era Ariane Grande. Ona je i dalje slatka djevojka božanstvenog glasa, ali stvara itekako ozbiljno dobar pop. Višedimenzionalne, značajne i velike hitove. Ariana zbilja je Grande, a ‘Sweetener’ je zasigurno jedan od najboljih pop albuma godine.”

4Hojsak & Novosel – “Perle”

Kontrabasist Tihomir Hojsak i jazz-tamburaš Filip Novosel objavili su izdanje čijeg se recenziranja vrlo rado uhvatio Tučkar i opisao ga ovim riječima: “‘Perle’ nisu samo pozdrav Gibonniju, već i demonstracija što se sve može činiti svirajući žičane instrumente. U četrdesetak minuta dobili smo čitavu paletu različitih sviračkih vještina vrhunskih intrumentalista, različite senzibilitete koji lijepo surađuju i koegzistiraju. Rječnikom moderne politike bumo rekli – zajedništvo.”

5Nicki Minaj – “Queen”

Kraljevski album Nicki Minaj detaljno je preslušao i proanalizirao kolega Horvat: “‘Queen’ je više rap i hip hop album nego prethodnici. Nicki je imala mnogo izleta u pop i to uspješnih, a pogotovo u fazi otkrivanja svog pjevačkog izričaja. Iako je to bilo dobro vrijeme za nju, pohvaljujem što takvih izleta nema na ovom albumu. Bolje je ovako. Taj number 2 ne znači apsolutno ništa. Ovaj će se album zadržati. Na njemu ćete pronaći dovoljno ‘go to’ pjesama i pregršt kitica koje ćete ako ste fanovi bez da i primijetite znati napamet. ‘Queen’ je apsolutno najbolji album Nicki Minaj.”

6Rolling Blackouts Coastal Fever – “Hope Downs”

Podosta visoku ocjenu od strane kolegice Bračević dobilo je i novo izdanje ovog australskog sastava: “Čini se kako uz King Gizzard & The Lizard Wizard, jedan od najuzbudljivijih (i najluđih) bendova današnjice, imamo još jednu uzdanicu iz Australije. Kao su se svi glazbeni kreativni sokovi slili na taj otočni kontinent te nam zauzvrat donijeli dašak vjetra među pomalo ustajalu indie rock scenu.”

7The Coral – “Move Through The Dawn”

Miklaužić je itekako pohvalio i nikada melodičniji The Coral: “Iako se kod The Corala nikad ne zna kako će zabrazditi na novim izdanjima, sad je sasvim sigurno da su uspjeli doći do stadija kad rade vrlo dobre albume i malo tog prepuštaju slučaju. Albumi se glancaju do zadnjeg detalja, pa na kraju više nema debakla kakvih je bilo nakon početnih uspjeha u njihovoj karijeri. Ovim albumom su možda i najbliže indie popu te su ponovno uspjeli. ‘Move Through The Dawn’ je album kakav se očekuje od jednog zrelog benda, a The Coral nakon toliko uspona i padova svakako jest zreo i vrlo iskusan bend.”

8Lori McKenna – “The Tree”

Lori kao dobri duh američke kantautorske i country scene ima jedanaesti album o kojem kolegica Milićević kaže: “Teško je izdvojiti dvije ili tri pjesme koje bi nosile album, jer je svaka svijet u sebi i kompletna priča, priča na albumu koji kao da nema početak ni kraj – kao da svira svaki dan negdje u pozadini. (…) ‘The Tree’ je zasigurno jedno od najboljih country izdanja ove godine, ali gledano i u širem kontekstu odskače kvalitetom i uvjerljivošću.”

39 Shares