Osječki trojac Dalstroy šara alternativnim rockom

  425

  Dalstroy

  Bite the Spirit

  Datum izdanja: 19.06.2018.

  Izdavač: Geenger Records

  Žanr: Alternativni rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ahab’s Lament
  2. Counterflow
  3. Hungarian, Overtime
  4. Derecho (for Jason Noble)
  5. Greed Tamer

  Dugo vremena zanemarivani oblik album, danas je postao jedna od osnova mnogih neafirmiranih bendova, pa se tako na godinu u Hrvatskoj objavi na stotine različitih EP-a koje je teško i sve popratiti. Novi, treći po redu za Dalstroy ipak nećemo propustiti.

  Prethodna dva bila su objavljena samostalno i težili su noise rocku, dok je za treći EP “Bite the Spirit” došlo do promjena u svakom pogledu. Kao prvo, objavljen je za diskografa, nezavisni Geenger, a kao drugo, i sam zvuk se promijenio i sad teži nekom alternativnom rocku koji se ne boji otići u eksperimentalne ili post-rock vode. Sve u svemu, ponovno vrlo zanimljiva cjelina.

  Muziku podržava

  Uvodnu “Ahab’s Lament” nosi (stonerski) rif, a atmosferom pjesma dosta podsjeća na alternativni rock ’90-ih s američkog kontinenta. “Counterflow” ima minimalno stihova, pa ju je najlakše staviti u ladicu post-rocka, posebno zbog dojmljivog pumpanja atmosfere/melodije kroz pjesmu. Ako bismo tražili pjesmu za predstavljanje albuma, svakako bih izabrao “Hungarian, Overtime” koja se najviše približila onom što bi neka radio postaja eventualno pustila u svojem eteru (iako je pjesma sama po sebi i dalje dosta udaljena od bilo kakve pomisli da ju neki random urednik stavi u svoj eter).

  S druge strane, najbolja skladba albuma jest “Derecho (for Jason Noble)” u kojoj imam osjećaj da dečki stvarno guštaju, da su se maksimalno opustili i složili jednu postrockersku stvar u kojoj nisu htjeli povući kočnicu u ni jednom momentu. Briljantno.

  Za kraj su ostavili mračnu “Greed Tamer” koja vuče na radove Lanegana, ali i Waitsa u nekom pogledu, dok je nosi svojevrsna hipnotičnost posljednjih radova Nicka Cavea, samo što ova pjesma ima znatno šarolikiju glazbenu podlogu za razliku od Caveovog minimalizma.

  Sve u svemu, Dalstroy bi mogao upasti u kategoriju bendova za koje želim da čim prije slože punokrvni album. EP je super stvar, a kao oldschool kritičar, volio bih vidjeti koliko su sposobni svoju priču proširiti i držati slušatelja napetog više od 18 minuta koliko ovo izdanje traje.

  Bilo kako bilo, “Bite the Spirit” je dojmljiv EP koji poprilično šara žanrovima alternativnog rocka i zato mi paše. Možda kad se najviše približe tradicionalnijim formama djeluju nešto blijeđe od onih momenata čiste glazbene emocije u kojima se ne libe prijeći preko svih mogućih granica. Generalno, Dalstroy je i više nego OK.

  Muziku podržava