Nadajmo se da ovo nije Shortyjev jedini način

  5570

  Shorty

  Moj jedini način

  Datum izdanja: 26.03.2007.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Moj jedini način
  3. Heroji danas
  4. Broj jedan
  5. Brakolomac
  6. Kad igram ne gubim
  7. Samo ritam
  8. Marija feat. V.Kopić Tena
  9. Sa dna
  10. Klapa
  11. U laži su kratke noge
  12. Kratki radio
  13. Narodna
  14. Opusti se i uživaj feat. Brka&…
  15. Tebe nema

  Nakon prvog albuma “1.68” i dva velika hita “Zeka” i “Dođi u Vinkovce” Dalibor Bartulović Shorty izdao je i svoj drugi studijski uradak. Za razliku od prvijenca “Moj jedini način” čini se puno zaokruženijim izdanjem s pomnije biranim pjesmama.

  Album otvara naslovna pjesma, klasične hip-hop tematike ali zaista zaraznog Shallinog beata. Već sljedeća “Heroji danas” nudi nešto zanimljivije stihove. Bez obzira slažete li se ili ne sa Shortyjevim ekstremnim euroskepticizmom treba priznati kako je flow više nego dobar i sjajno se slaže s glazbenom podlogom.

  To se nikako ne može reći za “Broj jedan“, potpuno nezanimljive priče i južnjački razvučenog beata s kojim se Shorty bezuspješno bori od početka do kraja pjesme. Kada bi sljedeću pjesmu “Brakolomac” preveli na engleski lako bi ju zamijenili s nekom iz Eminemovog opusa. Klasičan, no svejedno zanimljiv storytelling i Kooladeov beat koji neodoljivo podsjeća na Dr.Dreove uratke posljednjih godina.

  Kad rado igram” grca u klišejima, a samohvala, vjerojatno najgora i očito najiscrpnija tema u hip-hopu nikako ne pomaže. Jedan od najvećih potencijalnih hitova definitivno je “Samo ritam“, savršena za pogo na plesnom podiju za što je najviše zaslužan Koolade, dok Shortyjev jednostavan pripjev odlično zaokružuje cjelinu. Najveći kandidat za bis na koncertima.

  Muziku podržava

  Marija“, prvi singl s albuma, u glazbenom smislu podsjeća na “Dođi u Vinkovce”. Potresnoj priči na tragu stihova Đorđa Balaševića kritičari će vjerojatno također prigovoriti patetičnost, no radi se o kvalitetnoj pjesmi koja će zasigurno naći puno poklonika. Nažalost, Shorty opet pada u prosječnost, “Sa dna” izvlači Dash dok on pribježe nezanimljivim klišejima.

  Brojalica u “U laži su kratke noge” na prvo slušanje doima se pomalo iritantno, no lako ulazi u uho i dobro prati šaljivi ton kompletne pjesme koja će također biti jedan od favorita na nastupima. “Narodna” je vrlo dobra satira, uspješan kritički ogled na populrnost cajki s dozom zdravog humora. Brka i Aky sa Shortyjem su na “Opusti se i uživaj” pokušali su napraviti svojevrsni posse-cut, no niti zasebno, niti kao cjelina ne uspijevaju iskočiti iz prosječnosti.

  Album zatvara “Tebe nema“, posveta umrlom bratiću Tomiju, još jedan dokaz da je, kada je u punoj formi, Shorty zbilja izuzetan rapper.

  “Moj jednini način” pobuđuje dvojake osjećaje, na trenutke zvuči odlično i sve funkcionira besprijekorno, da bi ubrzo potonuo u klišeje koje bi tek ponekad izvukla sjajna produkcija. Mix odrađen kod Dragana Čačinovića Chacha u New Yorku na svjetskoj je razini, te je dojam da je Shortyev drugi studijski album mogao biti zbilja sjajan da je prošao nešto rigorozniju selekciju, poglavito tema i stihova.

  Svejedno, radi se o solidnom uratku koji nam daje za pravo da se u budućnosti od vinkovačkog hip-hop prvoborca nadamo još boljem.

  Muziku podržava