Bow vs. Plectrum: U društvu je veselije

  365

  Bow vs. Plectrum

  Strings Only

  Datum izdanja: 10.11.2017.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Etno, Instrumental

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Mista Dance
  2. Balkanika
  3. Dalmatian Sunrise
  4. Hard Times
  5. Kit Blues
  6. Blue Blouse Blues
  7. Eleno, kerko, Eleno
  8. Bow vs. Plectrum
  9. Wanna Jam?

  Mogli bismo postavljati pitanja kako je moguće da su Tihomir Hojsak i Filip Novosel u roku od godine i pol snimili dva albuma za dvije diskografske kuće, s tim da se tri kompozicije pojavljuju i na jednom i na drugom albumu (“malo” prearanžirane, doduše), ali nećemo.

  Prvi je album pokazivanje sviračko-interpretatorske snage, ovdje je više naglasak na aranžiranju i komponiranju. Prvi album je portret muzičara koji kao da mogu sve sa svojim instrumentima osim pojesti ih, a drugi je logično proširenje ideja koje su prezentirali na nastupnom albumu, s tim da su ovdje okupili ljude koji im očito odgovaraju po senzibilitetu i svemu drugom. Dakle, Zagrebačka filharmonija i zbor “Ivan Filipović” su se ušuljali u ovo talentirano i razigrano društvo te dodali boje u ionako kvalitetne kompozicije tamburaša Filipa Novosela i kontrabasista Tihomira Hojsaka.

  Muziku podržava

  Strings Only” se može opisati kao i ljubavno pismo Novoselovoj i Hojsakovoj domovini, gdje bez imalo krzmanja slave melodije i napjeve karakteristične za Slavoniju (“Mista Dance”, “Blue Blouse Blues”) i Dalmaciju (“Dalmatian Sunrise”), a ne skrivaju sklonost prema makedonskoj (obrada pjesme “Eleno, kerko Eleno”) i balkanskoj glazbenoj tradiciji općenito (“Balkanika”). Svirka teče kroz svih 55 minuta albuma, nema nekakvih suvišnih raspašoja, nema praznog hoda, samo muzika i – ljubav.

  Hrvatska, kako je vide Novosel i Hojsak u svojoj muzici, vedra je i razigrana, gostoljubiva, samosvjesna, puna nijansi, bogata zvukom, pri čemu je cjelina više od sume pukih dijelova (koji su inače izvrsni). Istini za volju, postoji i kompozicija “Hard Times” koja znakovito pokazuje modus operandi ovog dvojca: kroz raskošnu potku gudača jedan i drugi uspijevaju zabljesnuti svojim dionicama: Hojsak svojim pikanjem na basu i Novosel svojim delikatnim sitnim vezom.

  Svojim vedrim pristupom i bogatim zvukom ovaj će album biti jedan od poželjnijih poklona ovog Božića.

  Muziku podržava