Kod Massima nema laži, nema prevare

  1062

  Massimo & Zagrebački solisti

  Isti osjećaj

  Datum izdanja: 14.02.2017.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Najava
  2. Sretan put
  3. Razlog
  4. Tišina
  5. 1 dan ljubavi
  6. Kladim se na nas
  7. Samo jedan dan
  8. Stranac u noći
  9. Iz jednog pogleda
  10. Suze nam stale na put
  11. Indija
  12. Samo za tvoje oči
  13. Odjednom ti
  14. Zar nema više nas
  15. Krug u žitu

  U neko zadnje dulje vrijeme albumi Massima Savića sa snimkama uživo su prestali biti izuzetak, odnosno, kod Massima postoji jasna tendencija da ponudi što je moguće vjerniju sliku kako mu pjesme funkcioniraju u kontekstu ‘uživo’.

  Među Massimovim ‘liveovima’, “Isti osjećaj” nudi najizbalansiraniju priču: tu su hitovi, tu je pomak u aranžmanima, tu je oduševljena publika, tu su kvalitetni svirači – kao i po običaju ništa nije prepušteno slučaju.

  Preklapanje pjesama s “live@tvornica” je 8/14, zvuk je ‘tu negdje’ dobar kao u “Tvornici”, no odabir pjesama je bolji. Jest da autor ovih redova nikako ne može shvatiti što Saviću u set-listi na albumu znači “Kladim se na nas” umjesto npr.: “Ispod nekog drugog neba”, no to je sada za drugu raspravu. Publika voli “Klađenje” i to se čuje.

  Drugi moment koji će zapeti za uho je “Indija” koja je produljena na skoro devet minuta, s uvodom koji traje gotovo 3 i pol minute, a treći cockerovska “1 dan ljubavi” koju Massimo uživo ‘dere’ bolje nego na studijskoj snimci.

  Nakon izdavanja albuma “Dodirni me slučajno“, koji je bio požnjeo veliki uspjeh, Massimo je imao hitove s pjesmama s albuma “1 dan ljubavi“, pa se njegova karijera logično protegnula na još jedan ‘olimpijski’ ciklus (Massimo izdaje albume s novim pjesmama otprilike svake četiri godine). Savić je kao izvođač napredovao dobivši samopouzdanje na sceni tako da izostaje nešto što je bilo prisutno kod njega, da to je da ostavi dojam kako se on (pre)jako trudi i kako sve jako intenzivno doživljava.

  Muziku podržava

  Kao što nije vijest da Steph Curry zabija trice s kilometarske udaljenosti, tako nije više vijest ni da Massimov prateći sastav funkcionira kao dobro uigrana ekipa, a tu su se podjednako kvalitetno uklopili Zagrebački solisti i saksofonist Igor Geržina. Uz prekaljene instrumentaliste tako “Isti osjećaj” postaje školski primjer dobro složenog štreberskog pristupa muzici – nema laži, nema prevare.

  Massimova se karijera tako protegnula na impresivnih 35 godina, i bez obzira na to što je imao dulje kreativne pauze u karijeri, u konačnici njegov je trud uspio. Do vrha je išao težim putem, on je najalternativniji među mainstream-izvođačima i naj-mainstream među alternativom, a što je najvažnije, ima zavidnu količinu poklonika i sve je to vidljivo na ovoj kolekciji snimaka iz Lisinskog.

  Muziku podržava