Teške Amirine boje

  4347

  Amira Medunjanin

  Damar

  Datum izdanja: 18.10.2016.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Pjevat ćemo šta nam srce zna
  2. Tvojte oči Leno mori
  3. Vjetar ružu poljuljkuje
  4. More izgrejala sjajna mesečina
  5. Kad ja pođoh na Bentbašu
  6. Oj golube, moj golube
  7. Moj dilbere
  8. Damar
  9. Ah, što ćemo ljubav kriti

  Peti studijski album Amire Medunjanin ne donosi mnogo novog i to je dobra vijest.

  Najupečatljivije trentuke kradu dvije autorske pjesme, uvodna “Pjevat
  ćemo što nam srce zna” iz pera Damira Imamovića, i naslovna, koju je
  komponirao Boško Jović na tekst Marije Karaule Krznarić. Tradicionali zvuče kao da ih je odabrao Đelo Hadžiselimović, autentično u tipično Amirinoj umjetničkoj perspektivi, ovaj put u izuzetno širokoj glazbenoj viziji. Iako je instrumentalno relativno škrt album, valja ga odmah zabraniti da ga se sluša u mp3 formatu jer gubi na uvjerljivosti, odnosno, kao što se neki filmovi ‘moraju’ gledati u kinima s najboljim tehničkim specifikacijama zvuka i slike, tako se i Amirin “Damar” ‘mora’ slušati u uvjetima koji mogu dozvoliti da zvuk albuma sa svih točaka kompasa prigrli slušatelja (koji, naravno, mora biti koncentriran baš na slušanje, što je u današnje vrijeme ‘multitaskinga’ rijetkost) i uvede ga u svoj svijet predvidljivo-nepredvidljive glazbene geografije.Srbija – Bosna i Hercegovina – Makedonija je trolist zemalja iz kojih Amira vuče svoju inspiraciju, najviše se čuje sevdah, no to nije ni približno najjači ili jedini adut ove kolekcije. Naslovna je pjesma, suprotno od Kolumba, putujući na istok, stigla na zapad, u deltu Mississippija i rodno mjesto bluesa, a prepoznat će se i malo flamenco gitare u posljednjoj “Ah, što ćemo ljubav kriti“.

  Uvodna “Pjevat ćemo što nam srce zna” je tu samo da zavara slušatelja svojim laganim i naoko neopterećujućim pristupom. Dug je put od te pjesme pa do stihova “il’ me uzmi, il’ me ubij” na posljednjoj i Amira ga prolazi stoički, suočena sa svojim emocijama i okružena svojim glazbenim prijateljima koji joj svirkom olakšavaju bol i dodaju boje u intimnu i nikad patetičnu interpretaciju.

  Ovo je Balkan kakav se voli, uz par supatnika pjeva se o boli, ljubavi i životu, a sve materijalno je negdje drugdje, na nekoj drugoj planeti, jer su najbolje stvari ipak one nematerijalne.

  Muziku podržava