Redefiniranje uspjelo!

  1246

  Detour

  Detour10

  Datum izdanja: 18.11.2016.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Plešem sama
  2. Čudno
  3. Proljeće i ja
  4. Zaboravi
  5. Ljeto počinje
  6. Prijatelj
  7. Zmaj
  8. Mjesec
  9. Gledano sa strane
  10. Tvoje lice se promjenilo

  Ako se sastav zove Detour, zašto bi onda od njega ikad očekivali išta pravocrtno, odnosno, da išta ide najkraćim i najlogičnijim tijekom?

  Recimo, s ponajboljim albumom u karijeri “A što ak’ ja“, sa serijom jakih nastupa logika bi nalagala da tim koji pobjeđuje se ne mijenja. Eh, da… Ukratko, Detour je promijenio pjevačicu, umjesto pjevačice i glumice Maje Posavec došla je mlađa i profiliranija Gina Damjanović, a svoju slavljeničku, obljetničarsku ploču kojom obilježavaju 10 godina od svog prvog albuma su usmjerili u prošlost u ponovna čitanja vlastitih pjesama, s novom pjevačicom i s naglaskom na prva dva albuma (s “A što ak’ ja” je tek “Plešem sama”). Pristupi su očekivano različiti, naglasak je još više stavljen na suprotstavljanje akustike (jesam li ja uopće električnu gitaru na ovom albumu ili moje rockersko srce žeđa za njom?) i elektroničkih premaza. Ritam sekcija je još dublje zaronila u funk – najupečatljiviji instrument u zvučnoj tapiseriji Detoura su udaraljke (bongosi ili konge ili nešto treće, pitanje je sad), što će reći, Detour je odlučio ‘baciti čagicu’, pa kud puklo da puklo. K tome, bend je svoje dionice snimao uživo (limena sekcija, gudači i vokali su snimani posebno), što je doprinijelo zvučnoj koheziji i općem ‘grooveu’ koji je u svom obimu apliciran na starom hitu iz perioda djelovanja pod imenom Yammat, “Tvoje lice se promijenilo“.

  Majine i Ginine interpretacije su različite, lako je zaključiti koja je od njih glumica, a koja ‘samo pjeva’. Posavec je pjesmama pristupala kao karakterna glumica, dok Damjanović kao vokalist više pjeva ‘školski’, energičnije i više joj nego Maji odgovaraju soul i funk, žanrovi koji u Hrvatskoj imaju svoju publiku. Oba su pristupa legitimna i imaju svoje prednosti i nedostatke, a veliki je uspjeh što “Detour10” ima svoj šarm i što je slaganje pjesama pomoću novih puzzli uglavnom uspješno.

  Da, bit će onih koji će kukati za originalnim verzijama, no prava stvar će biti novi album s novim pjesmama, ili barem jednosatni live-album koji će do kraja u prvi plan staviti sve adute koje znamo da ih Detour u svom nastupu uživo ima: međusobnu kemiju, sviračka potkovanost, nijansirane vokale. I naravno, da to bude live-album koji neće ploču karijere “A što ak’ ja” predstaviti samo s jednom pjesmom.

  Muziku podržava