Nakon što smo odabrali domaća i strana izdanja koja su tijekom mjeseca lipnja dobila najveće ocjene naših novinara, na red su došli i koncerti.

Pred ljeto, osim pohoda na koncertna zbivanja kod nas, potegnuli smo i u susjedstvo, ali i u daleku Barcelonu. Temeljeno na izvještajima naših novinara, ovih sedam solo ili festivalskih nastupa obilježili su mjesec lipanj, počevši s Primavera festivalom u Barceloni koji je otpočeo još krajem svibnja i nastavio se na nekoliko dana početkom lipnja, preko Psihomodo popa u Zagrebu pa sve do nastupa Nicka Cavea na INmusicu.

1Primavera u Barceloni

Idles, foto: Siniša Miklaužić

“Primavera jest jedan posebni festival u kojem se najviše truda ulaže na line-up koji uvijek izbaci pregršt odličnih nastupa. Možda je prvi dan bio nešto slabije posjećen, ali ostatak je pokazao da je to i dalje jedan od najpopularnijih festivala u Europi. Funkcionira savršeno na 15 aktivnih stageva, a ako uzmemo i one koncerte u gradu prije i poslije festa, stvarno se s lakoćom može zaključiti da Barcelona s Primavera Soundom živi tjedan dana punom parom. (…) Magiju su mi priuštili Spiritualized i Slowdive, odličnu indie pop zabavu Belle & Sebastian, mistiku Anna Von Hausswolff, melodičnost Father John Misty, brutalu Ty Segall And The Freedom Band, mladenačku zanesenost Car Seat Headrest, post-rockersko uništavanje Lift To Experience, a jedno je ime ipak ostalo iznad svih… To su Idlesi s najluđim i najboljim nastupom na ovogodišnjem festu, iako su svirali na ‘tamo nekom malom stageu’…” napisao je Miklaužić u reportu nakon povratka iz Barcelone.

2Psihomodo pop na Šalati

Psihomodo pop, foto: Monika Bračević

“Gobca je bilo posvuda: od valjanja na podu stagea do penjanja po istom, presvlačenja pred publikom i cvjetne haljine u kojoj je izveo ‘Sexy magazin’, pjevač se još jednom potvrdio kao istinski showman, premda to nikome nije potrebno dokazivati. (…) Osmijesi i glave pune konfeta uzimam kao mjerilo uspješnog koncerta i mogu reći da su Psihići ispunili ljetnu noć na Šalati pozitivom i svojom osebujnom ‘forever young’ vibrom.” istaknula je kolegica Krešić u izvještaju.

3Wolf Parade u Močvari

Wolf Parade je jučer pokazao što znači imati ‘pravu publiku. Otprilike 400 duša je ispratilo nastup kanadske škvadre u velikom zanosu od prvog do posljednjeg trenutka. Petnaestak pjesama je prošlo maltene bez ‘fillera’, redali su se trenuci melodične spuštalice idealne za pogled u tenisice, samo kako bi idući moment podrapao pokoje grlo i podigao pića u zrak. Bazično, nepretenciozno i emotivno.” Mislavovi su dojmovi nakon posjeta Wolf Parade Zagrebu.

4Scorpions u Areni Stožice

Scorpions, foto: Božidar Breški

“Relativno popunjena Arena Stožice imala je priliku vidjeti potpuno profesionalan bend s potpuno profesionalnim pristupom onome što rade. Unatoč godinama, unatoč izuzetno slabijim recentnim studijskim izdanjima od onih iz zlatnog doba ’80-ih i, što se autora ovih redaka tiče, dijamantnog razdoblja ’70-ih godina, vječiti mladići koncert su odradili bez greške.” napisao je Miočić nakon koncerta legendarnih Scorpionsa.

5Body Count u Boćarskom domu

Body Count, foto: Marko Vukušić

“Ice-T ovako definira zvuk Body Counta, koji su stvorili inspirirani svojim omiljenim metal bendovima: zloslutnost Black Sabbatha, kalifornijski metal-punk headbang stil Suicidal Tendenciesa te brzina i preciznost Slayera. Upravo ta definicija je ono što su ponudili sinoć u Zagrebu, pritom su uživo zvučali još zlokobnije, još brže i agresivnije, pa je atmosfera u dvorani Boćarskog doma koja je već i prije njihovog nastupa bila vruća i ljepljiva, za vrijeme koncerta dovedena do usijanja (mnogi su se nadali da će se koncert iz Tvornice preseliti na otvoreno, npr. na Šalatu, ali preživjeli smo i Boćarski). Izostao je ovaj put stage-diving, ali je zato Ice ocjenjivao mosh pit, uspoređujući ga s ostalim gradovima na turneji. Ocjena se tijekom koncerta popela od 8 i pol do 12 (od maksimalnih 10 pretpostavljam).” piše Vukušić o vrelom, drugom posjetu Body Counta našoj metropoli.

6NOFX u dvorištu Kino Šiške

NOFX, foto: Kino Šiška

“Kratko i jasno – ovo je bio najbolji NOFX koji smo ikad vidjeli i čuli uživo. Minimalno pričanje, maksimalno rokanje. Zajebancija je bila ukusna i u granicama (fleksibilnim), a svi članovi benda bili su iznimno raspoloženi, naročito Mike i Hefe. Šarolikom setlistom s nekoliko dragulja (‘Hobophobic‘!) obuhvatili su ogroman dio karijere duge nekih 35 godina i navlažili uši apsolutno svakog prisutnog fana svojim nenadjebivim elanom koji je bio ugodno iznenađenje. Iako im je status punk-rock legendi odavno zacementiran, ovaj nastup je podsjetnik za one koji su to zaboravili.” dojmovi su Maračića nakon njihovog nastupa u sklopu festivala Punk In Drublic.

7Nick Cave na INmusic festivalu na Jarunu

Nick Cave, foto: Julien Duval

Caveov nastup gotovo će sigurno ostati zabilježen kao najbolji na ovogodišnjem festivalu, a vjerojatno i kao jedan od koncertnih zbivanja sezone u metropoli. Plesanjem s odabranim sretnicima iz publike na ‘Push the Sky Away’ i ‘Stagger Lee’ zaokružen je ovaj fenomenalan nastup, inače produžen za petnaestak minuta što je rijetkost, pa nam ostaje nadati se kako je bilo lijepo i bendu, a ne samo publici.” napisala je kolegica Vrdoljak nakon druge večeri ovogodišnjeg 13. INmusic festivala.

 

33 Shares