Kako bismo preduhitrili kraj godine i olakšali biranje godišnjih lista, krećemo s izdvajanjem albuma na mjesečnoj bazi koji su nas poprilično ugodno iznenadili i ostavili najbolje dojmove na našu redakciju.

U nastavku slijedi 10 domaćih i stranih izdanja koji su prema ocjenama naših novinara dobili najbolji plasman (ocjena 4 i 5), ali pod uvjetom da su objavljeni u mjesecu lipnje ove godine. Topla preporuka da bacite uho i uvjerite se u njihovu kvalitetu.

1Rezerve – “Ravno u zamku”

“‘Ravno u zamku’ pomno je složen. Iskoristili su svoje ranije objavljene pjesme, nadodali neke posve nove i dobili smo album od čak 14 skladbi koji nema nijednog fillera. Sve su to pjesme koje vam na ovaj ili onaj način mogu postati drage i možete ih slušati unedogled, ako se navučete na njih. Vjerujte mi, šarmu kakav imaju Rezerve je vrlo teško odoljeti…” stoji u našoj recenziji Miklaužića.

2Svemirko – “Tunguzija”

“‘Tunguzija’ već na prvo slušanje zvuči nekako lakše od ‘Vanilije’, možda lijenije, ali jednako svježe. Ako je ‘Vanilija’ bila za neprospavane noći provedene u razmišljanju, ovaj je album za zalaske Sunca i uton u san (uz još malo razmišljanja). Svaka je nota upravo gdje ju očekuješ. Stihovi nikad dosadni, uvijek iskreni, bez dlake na jeziku, a opet dovoljno romantični. Opisi su nešto slabiji nego prije, ali zato su tu melodije koje na trenutke na ovom albumu govore puno više od tekstova. Teško je nadmašiti ‘Vaniliju’, ali u ‘Tunguziji’ se također poprilično uživa.” ističe Horvat.

3Kandžija – “Beton”

Dodir stare škole, spojene s novom, uz aktualizacije, s ponekim pogledom prema hrvatskom trap Jugu, Kandžija čini svojevrsni žanrovski crossover, ali s dosljednim ulaženjem u svoje vode, koje ujedno čine i njegovo nasljeđe s Toxarom, Golim ženama i ostalim suradnicima koji su bili ovdje prethodnih godina. Na ‘Betonu’ nema previše tih uobičajenih suradnji koje su konstanta i neka vrsta nužnosti u rap svijetu.” piše Kušter u recenziji albuma.

4Edo Maajka – “Put u plus”

“…Čovjek je napravio najzreliji, a vjerojatno i najbolji album karijere. Dopustio si je da se do kraja ogoli i u svoju liriku utka osobne crtice iz svog života, pokazujući pritom da i on ima svoje strahove, nadanja, razmišljanja i da smo u konačnici svi takvi. Možda se zato tako lako poistovijetiti s novim Edinim albumom. Na vrlo pitak način piše o svakodnevici koja u globalu tišti sve nas, dopušta slušatelju da se pronađe u pjesmama te gleda na život po dobrom starom Glavatarovom principu ‘No sikiriki’, čemu u prilog ide i činjenica da dašak pozitive čini ovaj album impresivnijim.” dojmovi su Devčića.

5Ghost – “Prequell”

“Radi se o jednom od iščekivanijih heavy metal izdanja ove godine. U odnosu na prethodnika ‘Meliora’, četvrti album zapravo ne donosi neki nužno veliki korak naprijed, ali Forge ovdje svakako kristalizira i cementira stil kojim će sigurno nastaviti puniti svjetske koncetne dvorane. Ili barem one američke. Koketiranje s pop melodijama pod krabuljama zloduha i antikardinala dobitna je kombinacija kod publike željne spektakla. Na svu sreću, za razliku od (američkih) metal bendova koji daleko više ulažu u show nego u muziku, Tobias Forge i s ‘Prequellom’ nudi ipak nešto više.” ovim riječima Miočić opisuje novi uradak Ghosta.

6Morcheeba – “Blaze Away”

“‘Blaze Away’ je raspoloženje samo za sebe, zaokružena cjelina prepuna pozitivnih, toplih, utješnih i iskupljujućih emocija. Morcheeba još jednom na dirljiv, originalan i inovativan način uspijeva uspostaviti bliskost sa svakim od slušatelja te ga odvući u svoj zagrljaj. Album je nepatvorena i inspirativna bomba, a eksplozija koju ostavlja u ušima zbilja je jedinstveno iskustvo. Kudos, Morcheeba!” Karla Močković pojašnjava u recenziji.

7Kids See Ghost (Kanye West i Kid Cudi) – “Kids See Ghost”

“Presudni faktori u ovom albumu definitivno su bili rock elementi i odlična ukomponiranost svih pjesama. Kanye i Cudi ponovno zajedno zvuče odlično, ponovno se čuje njihov unikatni zvuk, ali i posebna energija koju ovaj dvojac prenosi svojom glazbom.” zaključak je kolegice Vulić oko njihove nove kolaboracije.

8The Carters (Beyoncé i Jay-Z) – “Everything Is Love”

“‘Everything is Love’ služi kao potvrda titule, poštovanja i moći koju ovaj par uživa. (…) Kao glazbeni komad, ovaj je album prototip utjelovljenja savršene produkcije i punog pogona kreativne mašinerije. Talent i karizma na ovom su albumu poduplani s dva člana glazbene aristokracije, a nesvakidašnje iskustvo svjedočenja pravoj romansi u zvučnom obliku pridodaje njegovoj atraktivnosti.” stoji u recenziji kolegice Močković.

9Nine Inch Nails – “Bad Witch”

“Reznorova nemirna kreativnost i stalna želja za ponovnim uznemiravanjem duhova potaknuli su NIN na daljnje prisustvovanje u modernom rock krajoliku, pa čak i u 2018. ‘Bad Witch’ je savršeni primjer estetike ružnoće. S prljavom, gotovo garažnom produkcijom, preglasnim gitarama, i škripavim bubnjevima, ali je ponovno potvrđivanje važnosti i znak za daljnje akustične labirinte koji će biti istraženi. Zalogaj je komadića svega što NIN može učiniti vrlo dobro i ostavlja slušatelja u žudnji za još više ovakvih predivnih glazbenih poruka.” ističe Plukavec.

10Florence and the Machine – “High As Hope”

“Četvrti ‘High As Hope’ zvukom samo razvija odmak od prva dva pa i pomalo od onoga što smo čuli na prethodnom, ali svejedno stihovno ne odustaje od tema, preokupacija i nadanja koji su zastupljeni godinama unazad. Florence kao pjevačica čini se posve promijenjenom od početaka, ponajviše na planu nekih optimističnijih vidika i traženja, ali može se reći da i kompaktnije nalazi inspiraciju koja samom albumu daje čvrstinu i jasan smjer.” samo je dijelić recenzije koju je napisao Kušter.

 

147 Shares