I 2 sekunde pjesme su bitne – Kraftwerk pobijedili na Vrhovnom sudu

Muzika.hr
1373

Nakon 12 godina sudske trakavice, njemački Vrhovni sud presudio je u korist Kraftwerka zbog optužbi za neovlašteno sampliranje pjesme.

1977. godine Kraftwerk je objavio pjesmu “Metall auf Metall“, a Sabrina Setlur iskoristila je dvije sekunde njihove pjesme ubacivši ih u svoj uradak “Nur mir” iz 1997. Sve je 2000. završilo na sudu, četiri godine kasnije “Nur mir” je zabranjena, no dvije godine kasnije mogla se ponovno čuti. Na sudu se njezina ekipa branila da ne znaju sporne dvije sekunde izvesti uživo, odnosno da nisu znali u vrijeme nastanka pjesme. U sudnicu je tako dopremljena i sample mašina, a sudac je presudio u korist Kraftwerka navevši da su Setlur i njezini producenti te iste dvije sekunde mogli proizvesti sami, te da nije bilo potrebe za posuđivanjem.

Prema nekim pravnim tumačenjima, ako je novi uradak s posuđenim sampleom znatno drugačiji od originala, doživljava ga se kao novo, nezavisno djelo. No, zabranjeno je koristiti sample melodije i samplovi se ne smiju koristiti ukoliko ste sami u mogućnosti proizvesti isti zvuk.

Muziku podržava