Nakon glumica, predstavljamo i 10 glumaca iz Hrvatske i regije koji su se probili do Hollywooda, Europe ili ‘barem’ Kine. Jedni su glumili u legendarnim filmovima i skupili milijune obožavatelja, a drugi tek počinju osvajati svijet.

1Rade Šerbedžija

foto: Imdb (Broken English)

Možda i najveći glumac s ovih prostora, a sigurno najpoznatiji u Hollywoodu i ostatku svijeta. Odglumio je brojne uloge za pamćenje u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, a osobito se ističu one u filmovima Živojina Pavlovića (”Crveno klasje”) i Antuna Vrdoljaka (”Kiklop”). Prijelomna uloga u makedonskom filmu ”Prije kiše” otvara mu vrata Hollywooda pa uskoro glumi ruskog magnata u ”Svecu” Philipa Noycea, kod kojega će glumiti i u ”Mirnom Amerikancu”. Filmofili pamte njegov legendarni nastup u Kubrickovom ”Eyes Wide Shut”, a mladi ga vole zbog ultrazabavne uloge u ”Snatchu” i nastupu u filmu o Harryju Potteru. Kasnije je glumio u hitovima kao što su ”Nemoguća misija 2”, ”Svemirski kauboji” i ”Batman – početak”, a pojavljuje se i u vrlo popularnim serijama  ”24”, ”CSI Miami” i ”Downton Abbey”.

2 Velimir ‘Bata’ Živojinović

foto: Imdb

Bio je John Wayne jugoslavenske kinematografije, poznat po svojim ulogama u domaćim vesternima tj. partizanskim filmovima. Glumio je u onim najvećima, kao što su ”Bitka na Neretvi” ,”Sutjeska” i ”Kozara”, no najpoznatiji je po ulozi u legendarnom ratnom trileru ”Valter brani Sarajevo” koji je bio popularan i u komunističkoj Kini pa se govorilo da zato Bata ima milijardu obožavatelja. Osim 4 Arene s Pulskog festivala, osvojio je i nagradu u Moskvi za film ”Tren”.  Glumio je u rekordnih više od 400 filmskih i televizijskih uloga, a među njima su i nastupi u značajnim hrvatskim filmovima (”Breza”, ”U raljama života”). Zbog izjava za vrijeme rata javno se posvađao s dugogodišnjim prijateljem Borisom Dvornikom, ali su se 2006. pomirili.

3Goran Višnjić

Promo: Hitna služba

Uloga u ratnoj drami ”Dobro došli u Sarajevo” lansirala je mladog šibenskog glumca u Hollywood. Proslavio se ulogom u seriji ”Hitna služba”, a i nastupom u Madonninom spotu ”The Power of Goodbye”. Kasnije je glumio i u visokobudžetnim (”Mirotvorac”) i u nezavisnim filmovima (”Committed”). Od novijih projekata treba izdvojiti uloge u ”Savjetniku”, ”Muškarcima koji mrze žene” i ”Početnicima” te nastup u TV seriji ”Timeless”.

4Branko Đurić

foto: Imdb

Popularni glumac počeo je karijeru u ‘bosanskim pythonima’ (”Top lista nadrealista”) i kultnoj ”Audiciji”, a bavio se i rockom (SCH, Bombaj štampa) te je nastupio u slavnoj komediji ”Kako je propao rokenrol”. Za vrijeme rata odselio se u Sloveniju gdje je upoznao i glumicu Tanju Ribič koja će mu postati partnerica u braku i u raznim projektima. 2001. glumio je u ”Ničijoj zemlji” Danisa Tanovića koja će dobiti Zlatni globus i Oscara. Kasnije je glumio u ”Trijaži” s Colinom Farrellom, a Angelina Jolie dala mu je ulogu u ”U zemlji krvi i meda”.  Prije par godina snimio je i dramu ”Leaves of the Tree’ u kojoj su nastupili Eric Roberts, Armande Assante i Sean Young.

5Relja Bašić

foto: Imdb (Tko pjeva, zlo ne misli)

Veliki hrvatski glumac bio je poznat po ulogama građanskih i elegantnih likova. U popularnoj komediji ”Tko pjeva zlo ne misli” odlično je odglumio kicoša, a briljirao je i u Berkovićevom ”Rondu”. Kao poliglota glumio je i Nijemce i Britance u partizanskim filmovima, pa se družio i s Richardom Burtonom u ”Sutjesci”. Nastupao je u domaćim koprodukcijama s Hollywoodom (”Vjetrovi rata” i ”Rat i sjećanja”), a glumio je i u raznim njemačkim i američkim filmovima i serijama.

6Goran Bogdan

foto: promo (The Last Panthers)

Perspektivni glumac glumio je u vrlo gledanoj hrvatskoj komediji ”Sonja i bik” i nagrađivanoj ratnoj drami ”Broj 55”, a nedavno smo ga mogli vidjeti u Brešanovoj komediji ”Koja je ovo država” i švedskoj komediji ”All Inclusive”. Upravo je glumio i u domaćoj HBO seriji ”Uspjeh”, a prije toga već je ostvario nekoliko uloga u stranim krimi serijama. Glumio je u britanskoj seriji ”The Last Panthers” te odličnoj američkoj seriji  ”Fargo” koja će mu sigurno otvoriti mnoga vrata.

7Sergej Trifunović

foto: Screenshot (Srpski film)

Trifunović je karijeru počeo u filmu ”Tuđa Amerika” Gorana Paskaljevića, a kasnije je dobio ulogu u srpsko-američkom filmu ”Spasitelj” te u odličnoj drami u produkciji Spikea Leeja ”3 a.m.” U domovini je stekao popularnost odličnim ulogama u dramama ”Stršljen” i ”Bure baruta” te nastupima u omladinskim komedijama ”Munje” i ”Kad porastem biću kengur”. Glumio je i u nekoliko hrvatskih filmova (”Sve džaba”, ”Obrana i zaštita”), a osobito je briljirao ulogom buntovnog vojnika u ”Karauli”. Najveću slavu širom svijeta stekao je nastupom u kontroverznom ”Srpskom filmu”, gdje je igrao zloglasnog negativca Vukmira.

8Predrag ‘Miki’ Manojlović

foto: promo (Neka ostane među nama)

Miki Manojlović glumio je u nekoliko hrvatskih klasika (”Samo jednom se ljubi”, ”U raljama života”), no proslavio se glavnim ulogama u filmovima Emira Kusturice (”Otac na službenom putu”, ”Podzemlje”) koji su osvojili kanske nagrade. Manojloviću je to otvorilo put za uloge u francuskim filmovima, te je glumio i u hitovima (”Largo Winch” i ”Largo Winch 2”) i u art filmovima (”Irina Palm”, ”Mesar”). Često gostuje i kao glumac u modernim hrvatskim filmovima (”100 minuta slave”, ”Neka ostaje među nama”).

9Bekim Fehmiu

foto: Imdb

Ovaj albanski glumac rođen je u Sarajevu, ali je studirao i radio u Beogradu. Kada je njegov film ”Skupljači perja” 1967. osvojio nagrade u Cannesu, otvorila mu se mogućnost rada u inozemstvu. Potpisao je ugovor sa slavnim producentom Dinom De Laurentiisom te je glumio u koprodukcijskoj seriji ”Odisej” koja ga je proslavila u Italiji. Osim u raznim talijanskim projektima (”Salon Kitty” Tinta Brassa), glumio je i u nekoliko holivudskih filmova. Nedavno smo i na HTV-u mogli vidjeti njegove filmove iz 1970-ih: ”Crnu nedjelju” Johna Frankenheimera i ”Avanturiste” Lewisa Gilberta.

10Goran Navojec

foto: Imdb

Ovaj Bjelovarčanin glumio je u raznim hrvatskim filmovima, a u regiji se proslavio ulogom u popularnoj komediji ”Parada”. Nakon toga dobio je sitnu ulogu u filmu ”Mission: Impossible – Ghost Protocol”. Zatim je nastupio u norveškom crnohumornom krimiću ”Redoslijed nastanka” (koji je upravo dobio rimejk pod naslovom ”Hladna osveta”!) te u crnohumornoj drami ”Savršen dan” u kojoj je glumio zajedno s Beniciom Del Torom. Nedavno smo ga mogli vidjeti u seriji ”Uspjeh” te u novoj verziji holivudskog klasika ”Leptir”.

91 Shares