Za Dan žena predstavljamo 10 glumica iz Hrvatske i susjedstva koje su ostavile trag u svijetu filma, a snimale su po cijeloj regiji te su uspjele dospjeti i do Hollywooda i najvećih filmskih festivala.

1Zrinka Cvitešić

foto: screenshot (”Najljepša je zemlja moja”)

Jedna od najpopularnijih hrvatskih glumica proslavila se ulogom u filmu ”Konjanik”, a zatim i nastupom u velikom domaćem hitu ”Što je muškarac bez brkova”. Prijelomna uloga u karijeri bila je ona u filmu Jasmile Žbanić ”Na putu” koji je predstavljen na Berlinaleu gdje je dobila i nagradu Shooting Stars za perspektivnu glumicu. Kasnije je slijedio i nastup u londonskom mjuziklu ”Once” za koji je dobila i prestižnu kazališnu nagradu Laurence Olivier. Nedavno je glumila u nekoliko britanskih serija (”London Spy”, ”Capital”) te u filmskom projektu Woodyja Harrelsona ”Lost in London”.

2Milena Dravić

foto: Stevan Kragujević, Wikimedia

Prošle godine preminula je jedna od najvećih srpskih i jugoslavenskih filmskih zvijezdi. Proslavila se ulogama jakih žena, a glumila je i u značajnim filmovima hrvatskih autora (”Rondo” Zvonimira Berkovića, ”Prekobrojna” Branka Bauera). Pamti se po ulogama u partizanskim spektaklima (”Bitka na Neretvi”, ”Sutjeska”), ali i po nastupima u  romatičnim komedijama (”Moj tata na određeno vreme”) i politički provokativnim filmovima (”Predstava ‘Hamleta’ u selu Mrduša Donja”, ”W.R.: Misterije organizma”). Drži apsolutni rekord po broju glumačkih nagrada na Pulskom festivalu, osvojila ih je 7 – 5 za glavne i dvije za sporedne ženske uloge. Dobila je i Zlatnu ružu na festivalu u Veneciji za film ”Jutro” te Zlatnu palmu za sporednu ulogu u filmu Gorana Paskaljevića ”Poseban tretman”.

3Mira Furlan

foto: IMDb

Ova hrvatska glumica bila je velika zvijezda 1980-ih, s brojnim značajnim ulogama na filmu, kazalištu i televiziji. Glumila je u hrvatskim klasicima kao što su ”Za sreću je potrebno troje” i ”U raljama života”, njezin film ”Otac na službenom putu” osvojio je Zlatnu palmu i nominaciju za Oscara, a dobila je i nagrade na Pulskom festivalu za uloge u ”Lepoti poroka” i ”Kiklopu”. Za vrijeme rata otišla je u SAD sa suprugom Goranom Gajićem i proslavila se ulogama u SF serijama ”Babylon 5” i ”Lost”.

4Branka Katić

foto: screenshot (”Crna mačka, beli mačor”)

Srpska glumica počela je karijeru kao tinejdžerka, u filmu ”Nije lako sa muškarcima” i popularnoj seriji ”Bolji život”. Kasnije je nastupila u hitu ”Mi nismo anđeli”, a možda i najbolju ulogu ostvarila je na romskom jeziku, u komediji Emira Kusturice ”Crna mačka, beli mačor”. Krajem 1990-ih počela je nastupati u raznim britanskim i američkim TV serijama i filmovima. Od značajnijih projekata možemo izdvojiti HBO-ove serije ”Svita” i ”Velika ljubav” te holivudske hitove ”Gangsteri” i ”Kapetan Amerika: Ratnik zime”. Ima glavnu ulogu i u hvaljenoj hrvatskoj seriji ”Novine”.

5Lucija Šerbedžija

foto: Mare Milin, ZKM

Karijeru je počela u sjeni legendarnog oca (Rade Šerbedžija!), no s vremenom se dokazala kao glumica. Pamti se uloga u nezavisnom filmu ”Mondo Bobo”, a osvojila je čak dvije Zlatne arene za glavne uloge u (ne tako dobrim) filmovima ”Bogorodica” i ”Polagana predaja”. Glumila je u BiH (”’Remake”, ”Nafaka”) i Sloveniji (”L…kao ljubav”), a gostovala je i u Hollywoodu te je imala malu ulogu u trileru ”Svetac” Phillipa Noycea.

6Neda Arnerić

foto: screenshot (”Haloa praznik kurvi”)

Bila je i ostala seks simbol bivše Jugoslavije. Počela je karijeru 1960-ih u filmovima Puriše Đorđevića (”San”, ”Jutro” i ”Podne”),  1970-ih glumila je u nekoliko talijanskih i njemačkih filmova te je čak nastupila i u blaxploitation filmu ”Shaft in Africa”. Tog desetljeća snimila je i nekoliko partizanskih klasika (”Užička republika”, ”Sutjeska” i ”Valter brani Sarajevo”). 1980-ih snima legendarnu komediju ”Ko to tamo peva” te film i seriju ”Varljivo leto ’68”, a proslavila se i ulogama u filmovima Lordana Zafranovića ”Večernja zvona” i ”Haloa praznik kurvi”. U zadnje vrijeme glumila je uglavnom u TV serijama, a nedavno je igrala u debitantskom filmu Barbare Vekarić ”Aleksi”.

7Leona Paraminski

foto: RTL promo

Leona Paraminski obilježila je 2000-e nastupima u brojnim dugometražnim filmovima (”Polagana predaja”, ”Prezimiti u Riju”, ”Družba Isusova”), a glumila je i u nizu kratkih filmova Dalibora Matanića koji su zapaženi na raznim festivalima, osobito ”Tulum” koji je nominiran u Cannesu. Zatim se uglavnom posvetila TV serijama u Hrvatskoj i regiji (”Budva na pjeni od mora”), a nakon udaje preselila se u SAD. Tamo je počela predavati u glumačkoj školi i glumi u filmovima u nezavisnoj produkciji.

8Labina Mitevski

foto: promo (”Kako sam ubio sveca”)

Makedonska glumica probila se u svijet već svojim prvim filmom, dramom ”Prije kiše” koja je osvojila Zlatnog lava u Veneciji i nominaciju za Oscara. Zatim je dobila ulogu u ”Dobro došli u Sarajevo” britanskog redatelja Michaela Winterbottoma koji ju je angažirao i u svom sljedećem filmu, erotičnoj drami ”Želim te”, u kojoj je glumila zajedno s Rachel Weisz i hrvatskim glumcem Lukom Petrušićem. Nakon toga glumila je u Češkoj, Bugarskoj, Turskoj i Italiji te nastupila u nekoliko dobrih filmova u Sloveniji (”L…kao ljubav”, ”9:06”). Ove godine predstavila se na Berlinskom filmskom festivalu kao glumica i producentica filma ”Bog postoji, njeno ime je Petrunija” kojeg je režirala njezina sestra Teona Strugar Mitevska.

9Zana Marjanović

foto: IMDb

Prijelomna uloga Zane Marjanović bila je u ratnoj drami Angeline Jolie ”U zemlji krvi i meda”, gdje je imala glavnu ulogu. Nakon toga glumila je u raznim britanskim produkcijama: filmu ”Broken” te serijama ”The Game” i ”Legends”. Posljednji film joj je ”A Rose in Winter”, u kojem igra glavnu ulogu Edith Stein, Židovke koja je postala katolička redovnica i završila u Auschwitzu.

10Katarina Čas

foto: promo (”The Rift”)

Katarina Čas nema glumačku izobrazbu i CV pun uloga poput ostalih kolegica s ove liste, ali je imala dobru agenticu i puno sreće. Većinu karijere provela je pred kamerama, ali kao voditeljica  te je do svoje 32. godine nastupila samo u par filmova. Glumu je vježbala i nastupima u hrvatskim serijama ”Pod sretnom zvijezdom” i ”Zauvijek susjedi”. Šefica castinga pozvala ju je na audiciju za Malickovo ”Drvo života”, a iako nije prošla, uspjela je dobiti ulogu u filmu ”Čuvar zakona” gdje je glumila Hrvaticu. Najveća uloga karijere joj je sigurno ona u Scorseseovom ”Vuku s Wall Streeta”, nakon koje je slijedio i nastup uz Ala Pacina u komediji ”Danny Collins”. Nedavno je glumila i u američkoj seriji ”Berlin Station”.

63 Shares