Preporuka: Tuzla se priključila festivalskoj sceni

  838

  Grad na zrnu soli, Tuzla, priredila je festival Kaleidoskop. Kako i ime sugerira, festival naizgled šarenog lineupa uz headlinere Bombaj štampa s domaćom legendom Brankom Djurićem kao frontmenom kojeg se prije i nakon nastupa lovilo za selfie, a čiji bend će ostati zabilježen kroz “Kako je propao rokenrol“, filmskim hitom koji ove godine broji 30 godina.

  Uz jednog nizozemskog hc punk gosta Born From Pain, za istaknuti je regionalno izbalansirani line-up koji je iz Hrvatske doveo Hladno pivo i Elemetal, iz Srbije Marčela, Ničim izazvan, i post-rock zvukom svježeg, ali iskusnog Nikolu Vranjkovića.

  Muziku podržava

  No, dobro, kod line-upa je sve manje više poznato, osim Hrvatima malo manje poznat, ali u Srbiji već velik – Ničim izazvan. Zvukom i energijom djeluju kao produljena ruka Svježe Amputirane Ruke Satrianija (S.A.R.S., pun intended), a ljubav između ta dva benda je očitija komunikacijom upućenom S.A.R.S.-ovcima za vrijeme nastupa.

  Nikola Vranjković je pak ono što će oni koji traže više od glazbe znati cijeniti. Iako kantautorski naoružan, nastup je bendovski post-rock mračnjak koji zove na pažnju.

  Ok, ok, festivala ovakvog tipa je zaista puno u regiji, ali što ga, zapravo, izdvaja?

  Tuzla i jezera

  Prvo, u centru grada, vizija Tuzle se ostvarila i izgrađena su slana jezera gdje se ljeti provodiš preko dana. Sjetimo se, Tuzla je grad soli. U razgovoru s gradonačelnikom Jasminom Imamovićem te direktorom TZ-a Edinom Jahićem, jasno je kako Tuzla nakon gradnje umjetnih jezera ima što ponuditi i zvati ljude na dolazak. Jer osim tradicionalne bosanske kuhinje i kreativne povijesti grada (veliki pisac Meša Selimović i slikar Ismet Mujezinović), u fokusu su noviteti u vidu umjetnih jezera koja privuku do 15.000 ljudi dnevno i koja su kroz 15 godina koliko postoje od prvog jezera, već izgradili tri. Kroz razgovor se da iščitati i da ide i dalje u razvoj, pa ovim potezom Tuzla dobiva ljetni turizam.

  foto: visitbih.ba

  Drugo, nova je destinacija. Osvježenje je. Rijetko idemo prema istočnim gradovima, malko su zanemarivani, ali to i jest šarm koji regija nudi. Zapravo, imamo puno za istražiti i one oči koje uglavnom gledaju prema zapadu imaju zašto gledati i proćiriti prema istoku. Osim već navedenog, ima i, ona, treća prednost.

  Možda i najveća prednost

  Jasno, Tuzlaci su velikodušni domaćini koji ti ne daju da plaćaš, hrane te i opijaju svo vrijeme, ali uspio sam se othrvati čašćenjima i odem uzvratiti barem malo i za vrijeme festivala…

  “Mogu dobiti 12 pivi?” – pitam na šanku festivala.

  “Može, 18 maraka.”

  Preračunam… čekaj, to je 68 kuna? Osmijeh mi se vidno ocrtava preko lica. Nepotrebno je objašnjavati više od ovog i koja je, nama, najveća prednost Tuzle.

  Preporuke

  Svakako preporuka za jedan ljetni vikend, u bilježnicu zapišite sljedeće: Panonika jezera na kupanje, Sezam ćevapi, hotel Miris dunje na bosansku hranu, potražiti memorijal Meše Selimovića i atelje Ismeta Mujezinovića kao i galeriju Titovih portreta, Sloboda za izlazak.

  Muziku podržava