“Uspjeh” ima vrhunsku produkciju HBO-a, redatelja oskarovca, originalni scenarij o korupciji i nasilju, glumce za budućnost i glazbu koja vječno traje.

Nedavno je održana premijera prve dvije epizode domaće serije HBO-a “Uspjeh” i dojmovi su vrlo pozitivni. A evo zašto bi “Uspjeh” trebao postati hit:

1Serija je vrhunski snimljena, i to u produkciji HBO-a

Serija zaista odlično izgleda, a i Zagreb izgleda svjetski, za što je zaslužna filmska ekipa, ali i producenti iz HBO-a  (i koproducenti iz Drugog plana, zaslužni i za uspjeh ”Novina”).

HBO je poznat kao tvornica dobrih serija i ta tri slova na špici preporuka su za bindžanje serije. HBO Europe vrlo je aktivan u poticanju lokalne produkcije u Srednjoj i Istočnoj Europi, gdje se snimaju domaće verzije izraelske licencne serije ”Na terapiji”, a i razne serije koje su uglavnom kriminalističkog žanra. Tako i naši gledatelji na programu HBO-a (i A1 Xplore TV-a) mogu pogledati krimiće ”Mamon” i ”Pustinja” koji se bave korupcijom u Češkoj, a  treba preporučiti i odličnu povijesnu dramu ”Gorući grm” koju je režirala ugledna Agnieszka Holland. Uz Mađarsku i Rumunjsku u TV produkciji HBO-a naročito je aktivna Poljska, pa smo ove godine mogli vidjeti i odličnu gangstersku seriju “Zaslijepljen svjetlima”. Hrvatska je prva u regiji koja je snimila seriju u koprodukciji s HBO-om i to je velika stvar za domaće filmaše “Uspjeh” će imati premijeru na programu HBO-a u zemljama bivše Jugoslavije, ali u Skandinaviji, Srednjoj Europi i Španjolskoj.

2Režija je na očekivano visokoj razini

Oskarovac Danis Tanović režirao je seriju onako kako se očekuje od njega. U filmovima se očekuje stilizacija i eksperimentiranje, no u seriji je najbitnije pregledno ispričati priču, predstaviti likove, uvesti gledatelje u atmosferu i zainteresirati ih za nastavak serije. Ne samo da je Tanović (u suradnji sa scenaristom) uspio u tome, nego je i predstavio Zagreb u najboljem svjetlu – neki će reći da grad izgleda i predobro. S jedne strane imamo Novi Zagreb koji nije geto, ali ipak ima štih radničkog naselja, s druge strane imamo sjaj poslovnih zgrada iza kojeg se skriva najgora korupcija. Našlo bi se par zamjerki na klišejizirani prikaz nekih likova (gangstera raspoznajete po obrijanoj glavi, a oca-zlostavljača po potkošulji koju nosi), no ukupan dojam je vrlo dobar.

3Scenarij je zanimljiv i vječno aktualan

“Uspjeh” počinje obraćanjem jednog od junaka koji pokušava objasniti uspjeh, no kasnije ga upoznajemo u sasvim drukčijoj situaciji – kao neuspješnog gubitnika kojem prijeti ovrha nad stanom pa pokušava doći do svoje bankarice. Bankarica iznenada postaje žrtva nasilja. Je li se to možda dogodilo zbog njezinog supruga koji radi u gradskom poglavarstvu i upleten je u sumnjive poslove s nekretninama? U te sumnjive poslove upleten je i arhitekt kojem se budi savjest, pa bi i on mogao postati predmet osvete kriminalaca na visokim položajima. U svijet kriminala upletena je i srednjoškolka Blanka koju zlostavljaju i njezin otac i dečko koji je sin mafijaša. Ukratko, svi su pomalo utkani u mrežu koju je istkao scenarist Marjan Alčevski, a jedan događaj će ih sve povezani…

Alčevski je poznat kao scenarist TV emisija i dokumentaraca, pa je razumljivo da je u ovu krimi dramu unio i socijalne i političke konotacije. Osim što je konstruirao zanimljiv puzzle s cliffhangerima na kraju epizode, Alčevski je kreirao i svijet u kojem je sve prožeto korupcijom, svijet s iznenadnim eksplozijama nasilja u kojima stradavaju oni slabiji, najčešće – žene. Da je sve to inspirirano aktualnim događajima, najbolje govori i to da je glavni motiv korupcije vezan uz građevinsku mafiju, a jedan od krakova korupcije vodi u – zagrebačko Gradsko poglavarstvo!

4Dobri glumci i jaki ženski likovi

Serija ima jako dobar casting, a angažirani su i stariji i iskusniji glumci iz regije (Borut Veselko, Uliks Fehmiu) koji mogu podići gledanost serije u susjedstvu. Glavne zvijezde su ipak hrvatski glumci: Toni Gojanović, Goran Bogdan, Goran Navojec, Ivana Roščić i Leon Lučev. Posebno važnu ulogu imaju glavne glumice koje nose seriju. Iako ulogu naratora i moćnika u seriji drže muškarci, Alčevski je kreirao jake ženske likove koje dobre glumice čine još  upečatljivijima. Tako i Iva Mihalić i Tara Thaller glume žrtve nasilja koje se odbijaju pomiriti sa sudbinom i postaju proaktivne junakinje radnje, a stranu zakona i reda zastupa – inspektorica koju glumi Marija Škaričić. Veliko otkriće je i Tara Thaller (u ulozi divlje i buntovne Blanke) koju su neki već prozvali našom Angelinom Jolie.

5Dobra stara glazba (… će promijeniti sve!)

Last but not least – u seriji i glazba ima važnu ulogu. Glazbe nema puno unutar epizode, ponekad se čuje neki klasik Haustora i slično, no zato su pametno iskorišteni domaći evergreeni koje čujemo pri kraju epizode i tijekom odjavne špice. Tako krajem prve epizode, u kojoj se tijekom noći dogodilo nešto što će promijeniti živote glavnih likova, čujemo šlager u izvedbi Stjepana Jimmyja Stanića: “Jutro će promijeniti sve. A kako završava druga epizoda? Tako da glavni junak otkriva da je utjecajan čovjek koji će sve srediti, a to potcrtava glazba uz stihove Arsena Dedića: “Ono sve što znaš o meni – to je stvarno tako malo…

Serija će inače imati premijeru 6. siječnja u 20.00h na HBO kanalu, a istog dana će svih šest epizoda istovremeno biti dostupno gledateljima na HBO GO-u.

35 Shares