[Vikendom o filmovima i serijama piše filmski kritičar Siniša Paić]

Zima dolazi, ali bez nove sezone ”Igre prijestolja”. Svejedno ćete gledati Kita Haringtona i zidine Dubrovnika, samo u drugim serijama koje se premijerno prikazuju na HBO-u. Premijerno ćete vidjeti genijalnu seriju u kojoj gostuje naš veliki glumac, a reprizno će se prikazati odlična serija u kojoj se tek treba pojaviti mlada nada hrvatskog glumišta. Osim premijera serija na HBO-u, tijekom prosinca održat će se i maratoni na kojima možete bindžati cijele sezone serija, a na HBO GO-u, HBO OD-u te na platformama kao što je Vip NOW možete sami odabrati kada ćete pogledate neke od serija koje preporučujemo:

9”Bijelo” (”Snowfall”) – premijera 8. prosinca u 21.00 na HBO-u

Kada cijelo selo voli bijelo, onda ne govorimo o snijegu nego o kokainu. A ‘selo’ je malo veće mjesto – Los Angeles 1983. ”Bijelo” je priča o početku epidemije ‘crack’ kokaina, a kreator serije je ugledni redatelj John Singleton (”Boyz n the Hood”). U seriji se isprepliću priče brojnih likova: mladog uličnog poduzetnika, meksičkog hrvača, operativca CIA-e i kćeri meksičkog mafijaša.

8”Tabu” (”Taboo”) – maraton 23. prosinca od 21.00 na HBO 3

Glavni junak ove povijesne serije je čovjek koji se dugo smatrao mrtvim, ali se onda vratio kući u London iz Afrike da bi naslijedio očevo brodarsko carstvo. Mračna serija o divljem junaku napravljena je u produkciji Ridleyja Scotta, no glavni kreatori serije su glavni glumac ”Tabua” Tom Hardy te scenaristi Steven Knight i Edward ‘Chips’ Hardy. Edward ‘Chips’ Hardy se može pohvaliti i da je otac Toma Hardyja, karizmatične zvijezde ”Tabua” koju obožavateljice mogu upoznati i u scenama bez odjeće.

7”Kobna noć” (”The Night Of”) – maraton 9. prosinca od 21.00 na HBO 3

Kriminalistička drama o studentu pakistanskog porijekla (Riz Ahmed) kojeg optuže za ubojstvo mlade žene, a od optužbi ga brani gorljivi odvjetnik kojeg tumači John Turturro. Jedan od scenarista serije je Richard Price, koji je radio i na legendarnoj ”Žici”, pa možete očekivati kompleksnu analizu pravosudnog sustava. Zanimljivo je da je ulogu odvjetnika prvo dobio James Gandolfini, ali je nakon iznenadne Gandolfinijeve smrti ulogu preuzeo Turturro.

6”Barut” (”Gunpowder”) – premijera 19. prosinca na HBO GO-u

Remember, remember, the Fifth of November, the Gunpowder Treason and Plot. I know of no reason why the Gunpowder Treason should ever be forgot…‘ – slavni je citat iz stripa/filma ”V for Vendetta” koji je nadahnuo Anonymouse i mnoge druge anarhiste, a ti stihovi govore o povijesnoj uroti engleskih katolika koji su se, suočeni sa strašnim progonima od strane protestanata, 1605. odlučili raznijeti zgradu Parlamenta i ubiti kralja. Serija ”Barut” bavi se tom urotom, a glavnog organizatora Roberta Catesbyja tumači Kit Harington, zvijezda ”Igre prijestolja”. Valjda mu neće i u ovoj seriji stalno govoriti: ‘You know nothing…

5”Sumrak templara” (”Knightfall”) – premijera 8. prosinca u 20.00 na HBO-u, 7. prosinca na HBO GO-u

”Igra prijestolja” se približava kraju, no zato dolazi nova serija koja vrvi borbama s mačevima i krvavim bitkama za vlast. Glavni junaci su vitezovi templari – bratstvo ratničkih redovnika koje će biti izdano i suočeno s najvećom mogućom prijetnjom. Producent serije je Jeremy Renner koji će navodno i glumiti u seriji, a zanimljivo je da je legendarna opsada Akre snimana u našem Dubrovniku, na tvrđavi Lovrijenac.

4”Kronike Times Squarea” (”The Deuce”) – maraton 16. prosinca od 21.00 na HBO 3

Autor ”Žice” David Simon kreirao je novu seriju koja secira društvo iz svih aspekata (kriminal, biznis, policija, mediji…). Serija isprva prati svijet prostitucije u New Yorku, a zatim otkriva kako je legalizirana pornografska industrija koja će se kasnije razviti u multimilijarderski biznis. U ”Kronikama Times Squarea” briljiraju James Franco u dvostrukoj ulozi braće blizanaca te Maggie Gyllenhaal kao ambiciozna prostituka koja ulazi u svijet pornića.

3”Milijarde II” (”Billions II”) – premijera 19. prosinca od 21.00 na HBO 3

Na HTV-u i HBO-u se upravo prikazuje 1. sezona ”Milijardi”, a oni koji se navuku na seriju mogu na HBO-u pratiti 2. sezonu. Drama o sukobu milijunaša Bobbyja ‘Axe’ Axelroda (Damian Lewis) i državnog odvjetnika Chucka Rhoadesa (Paul Giamatti) bavi se spletkama u svijetu visokih financija, biznisa, politike i pravosuđa, a odlikuje se snažnim likovima, odličnim dijalozima i briljantnim glumcima. ”Milijarde” vrijede milijarde dolara…

2”Fargo” 1-2 sezona, sve epizode dostupne od 1. prosinca na HBO GO-u

Mnogi su bili sumnjičavi kada je najavljena TV verzija kultnog filma, no serija je dokazala da je ravnopravna originalu. Napete krimi priče obiluju zanimljivim likovima i začinjene su crnim humorom, a posebno briljira Billy Bob Thornton kao negativac u prvoj sezoni. Svaka sezona je zasebna priča, a čekamo da na HBO GO dođe i treća sezona u kojoj glumi naš Goran Bogdan.

1”Bolje stvari” (”Better Things”) – premijera 23. prosinca u 12.00 na HBO 3

„Bolje stvari“ prate Sam Fox, jezičavu glumicu i samohranu majku koja u Los Angelesu sama odgaja svoje tri kćeri Max, Frankie i Duke, a još i čuva svoju majku Phil koja živi preko puta. Glavnu junakinju Sam glumi Pamela Adlon koja je uz to sukreatorica, scenaristica, redateljica i producentica serije u koju je unijela puno autobiografskih motiva. Serija je dobila odlične kritike, a sukreator, koscenarist i koproducent ove humorne drame je Louis CK koji se nakon seksualnog skandala morao povući iz produkcije serije. Kada počnete redovito pratiti ”Bolje stvari”, naletjet ćete i na Radu Šerbedžiju koji se također pojavljuje u seriji.