Uspjeh “Novina” nije jedinstven slučaj, Hrvati već godinama osvajaju svijet filma i televizije. Od Rade Šerbedžije pa do uglednih snimatelja – niže se lista filmaša koji tek što nisu dobili najveće nagrade.

Domaće medije obišla je vijest kako je serija “Novine” stigla na vodeću streaming platformu Netflix, i to kao prva serija na nekom od slavenskih jezika u globalnoj distribuciji. “Novine” će dobiti i američki rimejk, što je umalo ostvarila i serija “Počivali u miru” koja je također dobila dobre kritike i pažnju stranih kompanija. Za uspjeh “Novina” zaslužni su redatelj Dalibor Matanić i scenarist Ivica Đikić, ali i produkcijska tvrtka Drugi plan koja je uspjela izgurati zahtjevan proizvod i preko svog svjetskog distributera prodala ga na strano tržište.

Muziku podržava

Iz Zagreba do Hollywooda

A kako su se hrvatski filmaši dosad probijali u Hollywood? Osim dobrog agenta/agentice, zlatno pravilo uspjeha su: koprodukcije! Uzmimo za primjer Branka Lustiga koji je dobitnik dva Oscara za najpopularniji filmski rod: dugometražni (holivudski!) igrani film. On je karijeru počeo radeći za zagrebački Jadran film gdje je radio na koprodukciji prestižnih filmova i serija kao što su “Sofijin izbor” i “Vjetrovi rata”. Kasnije je s tim referencama pristupio Stevenu Spielbergu koji je pripremao “Schindlerovu listu” i – ostalo je legenda.

Danas je Jadran film praktički umrtvljen, te se u njegovom nekad prestižnom studiju snima samo Big Brother, a nalazi se u rukama čovjeka koji kritizira HAVC uz povik ‘Držte lopova’ dok se istovremeno protiv njega diže nekoliko kaznenih prijava za uzimanje para za projekte koji nisu isporučeni.

I dok je pametnom politikom Budimpešta zauzela prvo mjesto u koprodukcijama koje su nekad u regiji imali Zagreb i Jadran film, HAVC je svojim lobiranjem omogućio brojna snimanja stranaca u Hrvatskoj. Sistem poticaja i poreznih olakšica omogućio je da se u Hrvatskoj snimaju “Igra prijestolja”, James Bond, “Ratovi zvijezda”… – da samo spomenemo najpopularnije svjetske serije i filmske franšize. Domaće filmske ekipe i glumci na taj način stječu iskustvo rada na najprestižnijim produkcijama, zarade solidne honorare ali i tako otvaraju sebi put u svijet.

I najugledniji glumac s ovih prostora, Rade Šerbedžija, počeo je međunarodnu karijeru u međunarodnoj koprodukciji, kultnom makedonskom filmu “Prije kiše” koji je dobio nominaciju za Oscara i osvojio Zlatnog lava u Veneciji. Nakon tog filma, Šerbedžija je glumio u brojnim američkim i europskim hitovima. Kada se pojavio u filmu iz slavnog serijala o Harryju Potteru, mladi glumci su mu vikali ‘Boris The Blade’, aludirajući na njegov lik u superzabavnom “Snatchu” (“Zdrpi i briši”) Guya Ritchieja. Ipak, i sam Šerbedžija priznaje da mu je omiljeni nastup mala, ali dojmljiva uloga u zadnjem filmu velikana Stanleyja Kubricka, drami “Eyes Wide Shut” (“Oči širom zatvorene”).

I da, glumci s ovih prostora često dobivaju ulogu gangstera, a glumice prostitutki, jer Amerikanci i Europljani imaju glumce za ‘domaće uloge’, a likovi iz bivše Jugoslavije i Balkana pojavljuju se u pričama o mafiji i ratnim zločinima, pa je tako i kultni glumac hrvatskog teatra Zlatko Burić briljirao u  trilogiji “Pusher” Nicolasa Windinga Refna, gdje je pokazao da nije bitno što se glumi nego kako se glumi.

Iz Sarajeva do Hollywooda

Goran Višnjić stranu karijeru počeo je u filmu “Dobro došli u Sarajevo” Michaela Winterbottoma, što mu je omogućila glumačka agencija Sanje Vejnović. Kasnije se s njom sudovao oko ugovora koji je potpisao, no istina je da je nakon te uloge dobio ulogu u popularnoj seriji “Hitna služba” gdje je postao svjetski seks simbol. A nemojmo zaboraviti da mu je konkurencija u seriji bio – George Clooney u svojoj mlađoj fazi! Bosna i Hercegovina i sposobni glumački agenti pokazali su se dobrom odskočnom daskom za još neke glumce.

Zrinka Cvitešić također je međunarodnu karijeru počela u BIH. Snimila je “Na putu” za redateljicu Jasmilu Žbanić, dobitnicu Zlatnog medvjeda za film “Grbavica”, kojoj su nakon te nagrade stalno otvorena vrata Berlinalea. Tako su i “Na putu” bili u konkurenciji tog festivala, Zrinka Cvitešić dobila je nagradu za mlade talente Shooting Star a zatim joj je agent dogovorio nastup na londonskom West Endu u mjuziklu “Once”, za što je dobila prestižnu glumačku nagradu Laurence Olivier.

I Goranu Navojcu se posrećilo Sarajevo – strana casting menadžerica držala je radionicu na Sarajevo film festivalu, odlučila je pogledati ponudu domaćih glumaca, a agentica iz sarajevske agencije Zona pozvala ga je na audiciju. Očito je Navojec bio uspješan, jer je dobio malu ulogu u “Nemogućoj misiji 4” nakon koje je dobio ulogu u par stranih filmova, među ostalim i u rimejku “Leptira” u kojem glumi Charlie Hunnam. Goran Bogdan se nadavno proslavio nastupom u seriji “Fargo” te je također počeo dobivati strane ponude.

Iz New Yorka do Hollywooda

Za razliku od glumaca, ostali filmaši se najčešće probijaju tako da studiraju, žive i rade u Americi, najčešće u New Yorku. U New Yorku živi direktor fotografije Vanja Černjul (“Televizijska posla”, “Orange is the New Black”), snimatelj Igor Martinović (“Kuća od karata”), montažerka zvuka Suzana Perić (“Kad jaganjci utihnu”, “Lady Bird”). Jedino stručnjakinja za filmsku šminku i frizuru Ivana Primorac živi u Londonu, no i iz tog grada je preko BBC-ja ušla u brojne holivudske projekte te je samo pitanje kada će njezino šminkanje Kate Winslet zaslužiti Oscara.

Za kraj treba spomenuti da se, osim Netflixa, domaćoj publici okrenuo i HBO Europe koji upravo snima domaću seriju “Uspjeh”. Seriju režira bosanski oskarovac Danis Tanović, a u njoj glume i Goran Bogdan i Goran Navojec. Uz ekipu iz HBO Adrije, koproducenti su Nebojša Taraba i Miodrag Sila iz već spomenutog Drugog plana. Ukratko, opet je okupljena pobjednička ekipa, a sada je već jasan i recept za uspjeh.

Vikendom bindžate uz Muziku i Vip Now.

 

37 Shares
Muziku podržava