U kinima ćete 2019. gledati novu Brešanovu crnu komediju, drame Nuića, Galića, Sare Hribar i Jurkasa, ali i dječji SF te horor komediju sa zombijima!

Na ovoj listi nalaze se hrvatski filmovi za koje smo dobili potvrdu (od HAVC-a, producenata, distributera) da će iduće godine igrati u kinima, pa se u zagradama nalaze i očekivani datumi početka kinodistribucije. Neki od filmova najavljivani su u tekstu o hrvatskim filmovima u 2018. godini, a za neke filmove, poput djela Bulajića i Vrdoljaka, još uvijek čekamo vijesti o kinopremijeri.

1”Koja je ovo država!”, r. Vinko Brešan (03.01.)

Uloge: Krešimir Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić i Alma Prica

Struktura ove crne komedije temelji se na tri priče čiji su nosioci General, Ministar i bijesni umirovljenici. Njihova povezanost otkriva se tijekom filma, a zaplet počinje nakon što se Ministar, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći.

Očekuje se da će i ovaj film Vinka Brešana postati hit, za što će sigurno biti zaslužan i Brešanov stalni suradnik, scenarist Mate Matišić koji uvijek piše tragikomične priče s daškom kontroverze.

2”Za ona dobra stara vremena”, r: Eduard Galić (31.01.)

Uloge: Karlo Mrkša, Marko Petrić, Vini Jurčić, Elizabeta Brodić

Hrvoje i Borna prijatelji su od djetinjstva. Život je za njih još uvijek igra: cure, utakmice, tulumi. No, dolazi vrijeme sazrijevanja, a svaki od njih nalazi vlastiti način na koji se nosi sa životnim nedaćama u društvu. Jedan ostaje u zemlji, drugi odlazi u inozemstvo. Na kraju nitko nije sasvim zadovoljan.

Ova humorna drama najavljuje se kao ‘kvartovski, zagrebački film o jednoj generaciji’, dobila je vrlo dobre ocjene publike na Pulskom festivalu,  a neki kritičari istakli su i hrabre erotske scene.

3”Mali”, r: Antonio Nuić (14.02.)

Uloge: Franjo Dijak, Vito Dijak, Iva Babić, Ksenija Marinković, Rakan Rushaidat, Hrvoje Kečkeš, Bojan Navojec, Robert Ugrina, Živko Anočić, Paško Vukasović

Četiri godine zatvora nisu promijenile dilera Franju. Supruga mu umire, a njezini roditelji žele mu uzeti skrbništvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, voli njegove nekonvencionalne odgojne metode i želi živjeti s njim. Franjo nema namjeru ikome opravdavati način na koji odgaja sina. Za četrdeseti rođendan Franjo dobiva dva dara koji su rješenje svih njegovih problema.

Film Antonija Nuića dobio je odlične reakcije na 65. Pulskom filmskom festivalu. Osvojio je glavnu nagradu žirija, Veliku Zlatnu Arenu te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara.

4”Do kraja smrti”, r: Anđelo Jurkas (14.02.)

Uloge: Judita Franković, Leon Lučev, Lana Gojak, Luka Dragić, Tara Rosandić, Nera Stipičević, Mislav Čavajda, Bojana Gregorić Vejzović, Jelena Veljača

Još jedan film plodnog autora Anđela Jurkasa. Kako stoji u najavi, ”Do kraja smrti” je mozaična priča isprepletenih ljudskih odnosa u potrazi za ljubavlju, srećom i opraštanjem, a bavi se i značenjem floskule ‘i živjeli su sretno do kraja života’. Redatelj naglašava da je ovo film o neodustajanju, a kao i obično, uspio je nagovoriti brojne zvijezde da nastupe u njegovom filmu.

5”Posljednji Srbin u Hrvatskoj”, r: Predrag Ličina (28.02.)

Uloge: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Marina Redžepović, Dušan Bućan, Nikša Butijer, Sergej Trifunović, Dražen Čuček

Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Zagrebačkom bonvivanu Mići dnevna rutina je zacrtana negdje između salona za masažu, restorana i kino-dvorana u kojima prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić. Zombi-epidemija zateći će ga potpuno nespremnog, ali on će hrabro krenuti u Odiseju, praćen svojom filmskom heroinom te će se probijati kroz svijet zombija s jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživjeti!

Film će dići prašinu već i svojim naslovom, a publiku će sigurno privući i kao djelo popularnog podžanra zombi komedije. Riječ je o dugometražnom igranom debiju redatelja Predraga Ličine, koji je snimio kratkometražni SF ”Teleport Zovko” te režirao humorističku serije ”Nedjeljom ujutro, subotom navečer”. Autori glazbe su ekipa iz Svadbasa, Jura Ferina i Pavao Miholjević, a zanimljivo je i da se u filmu pojavljuje i – Severina!

6”Lada Kamenski”, r: Sara Hribar, Marko Šantić (ožujak)

Uloge: Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Dijana Vidušin, Ana Maras Harmander

Frano je mladi redatelj koji priprema svoj prvi film. U središtu su radnje žene pogođene slomom krojačke industrije u regiji, a nadahnuće za priču pronašao je u svojoj teti, bivšoj radnici u tvornici Kamensko. Kako bi odlučio tko će tumačiti glavni lik, Frano poziva tri renomirane glumice na neformalnu čitaću probu u svoj stan. Međutim, kada glumice shvate da se natječu jedna protiv druge, stvari krenu u pogrešnom smjeru.

Humorna drama sa socijalnim podtekstom dobila je pohvale i nagrade za scenarij Sare Hribar i nastup uglednih glumica (Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić Kukuljica).

7”Moj dida je pao s Marsa”, r: Dražen Žarković i Marina Andree Škop (21.03.)

Uloge: Lana Hranjec, Alex Rakoš, Sven Barac, Nils Ole Oftebro, Petra Polnišova, Ozren Grabarić

Evo i jednog domaćeg SF-a za djecu. Glavna junakinja je jedanaestogodišnja djevojčica Una čiji život se u trenu preokrene kada njenog didu otmu vanzemaljci. U podrumu kuće slučajno otkrije da je dida i sam vanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao njegov pilot, mali mrzovoljni robot Dodo. Una i robot imaju manje od 24 sata da pronađu i spase didu…

Film je snimljen u koprodukciji šest zemalja te uz Ozrena Grabarića koji daje glas robotu nastupaju i Slovakinja Petra Polnišova te Norvežanin Nils Ole Oftebro. Iako nema visoki budžet, navodno film ima vrhunske specijalne efekte, što je u ovom žanru vrlo važno.

8”Duboki rezovi”, r: Dubravka Turić, Filip Mojzeš, Filip Peruzović (zima 2019.)

Uloge: Lana Barić, Roko Glavina, Milivoj Beader, Nikša Butijer, Franko Jakovčević, Areta Ćurković, Glorija Pinturić, Lily Antić, Jadranka Đokić, Marina Redžepović, Mirela Brekalo

Omnibus s tri priče o nasilju u raznim formama. ”Trešnje”: Bezbrižno ljeto desetogodišnjeg Jakova ugrožavaju napeti obiteljski odnosi. ”Smrt bijela kost”: Dječja igra pretvara se u dramatični događaj i za djecu i za odrasle. ”Predmeti koji tonu”: Obiteljsko okupljanje postane neugodno kada se pojavi kći s modricom na oku i klišejiziranim objašnjenjem.

Film teške tematike dobio je pohvale kritičara, a jednu od Zlatnih arena za kameru dobio je i slavni autor spotova Radislav Jovanov Gonzo. I za ovaj film glazbu su radili ‘svadbaši’ Jura Ferina i Pavle Miholjević.

457 Shares