Zaplešite uz tradicijske plesove južne Hrvatske

  2039

  Biseri Jadranskoga mora

  Kompilacija

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Momićki šotić – mandolinski sastav
  2. Kvadrilja iz Župe pelješke – mandolinski sastav
  3. Ivukin šotić – mandolinski sastav
  4. Linđo, primorska poskočica – lirica
  5. Neretvanska šetnja – mandolinski sastav
  6. Trepavica – plonerica
  7. Namiguša – tamburaški sastav
  8. Pridvorska poskočica – lijerica
  9. Desanski šotić – mandolinski sastav
  10. Četiri paša – plonerica
  11. Župska mazurka – lijerica
  12. Neretvanska mazurka – mandolinski sastav
  13. Linđo, primorska poskočica – lijerica
  14. Mafrina – plonerica
  15. Neretvanska poskočica – lirica

  Hrvatska se odlikuje velikom raznolikošću krajolika. Od plodnih slavonskih ravnica, preko uskog pojasa šumovitih dinarskih planina sve do jadranskog priobalja. Ta raznolikost je i glavna karakteristika hrvatske tradicijske glazbe, koja se odlikuje posve različitim stilovima izvođenja, heterogenošću repertoara i raznovrsnošću korištenih aerofonih i kordofonih glazbala.

  Takva raznorodnost posljedica je turbulentnih povijesnih zbivanja, smještaja Hrvatske na sjecištu različitih kultura i neujednačenih ekoloških uvjeta življenja. Tradicijska glazba i ples prate tradicijske obrede, vjerske svečanosti, ali i neformalnu svakodnevnicu.

  Album “Biseri Jadranskoga mora” iz samog naslova daje naslutiti kako se ovdje radi o bogatstvu tradicijske glazbe južnohrvatskih krajeva. U njemu su predstavljene instrumentalne pratnje regionalnih varijanti plesova europskog porijekla, uz primjetne lokalne utjecaje dinarskog područja kojem uostalom i gravitiraju mjesta iz kojih potječu.

  Mandoline, tamburice, lijerica i dijatonska harmonika, instrumenti su koje ćete imati prilike bolje upoznati kroz ovaj CD. Prisustvo tih instrumenata na našem području dokazuje kako se glazbena praksa područja južne Hrvatske u mnogočemu podudara s glazbenim osobitostima mediteranskog područja.

  Muziku podržava

  Većinu plesova izveli su tamburaški i mandolinski sastavi, mlade skupine svirača iz Metkovića i Čilipa. Osim njih, svoje umijeće sviranja na lijerici i plonerici (dijatonskoj harmonici) pokazali su i izvođači tradicijske glazbe iz Vele Luke, Pridvorja (Konavle), Mlina, zatim Visočana, Smokovljana, Ošlja i Stupa s područja Dubrovačkog primorja te Lastova.

  Raznolikost, ljepota i bogatstvo zvuka vezani uz iskonske vrijednosti, prirodu i tradiciju, i upravo su te vrijednosti one koje čine ovu umjetnost održivom.

  Sve predstavljene snimke snimio je prof. Vidoslav Bagur na svojim istraživanjima diljem obale otoka i zaleđa dubrovačkog područja. Većina zapisa nastala u improviziranim studijskim uvjetima dok su neke snimke uzete iz nastupa (živa izvedba). Izbor je napravljen prema kvaliteti izvedbe, kvaliteti tonskih zapisa, regionalnoj zastupljenosti i vrsti izvedbe.

  Tradicija se najbolje čuva njenim življenjem i neprestanim njegovanjem, stoga su hvale vrijedna nastojanja onih da posebnosti glazbe južnohrvatskih krajeva učine što pristupačnijima, kao i dijelom suvremene kulture.

  Muziku podržava