Čekanje se isplatilo – odlični Jinxi užarili tvrđavu Gripe

    1659

    U vrućinom spaljenom Splitu koncert Jinxa koji se održao 21.7. na prekrasnoj tvrđavi Gripe vjerojatno je bio jedan od najiščekivanijih događaja ovog ljeta. U gradu koji inače i ne vrvi glazbenim događanjima koja mu priliče s obzirom na status drugog najvećeg grada u državi, s pravom možemo reći da smo prisustvovali glazbenoj poslastici ljeta. Ovaj koncert čekam već dugih sedam godina.

    Ne sjećam se točno na kojoj sam ih lokaciji zadnji put gledala, a nije ni bitno, bili su to srednjoškolski dani, ljeta alkohola, promatranja zvijezda po plažama, planiranja neke bolje budućnosti od tadašnje. Bili su sjajan soundtrack.

    Kad su 2001. otpjevali “Avantura počinje” i napravili najbolji mogući odlazak sa scene, nekako sam stalno mislila da se šale. Prošla je jedna godina pa druga i tako dugih šest i odustah od tog svog vjerovanja. Obično bih ljeti na nekom plažnom objektu sa sjetom poslušala “Brazil” i pomislila ‘ah, kako su bili u pravu’; dobro je, Jinxi, oprošteno vam je što ste se raspali.

    Kad sam prije nekoliko mjeseci načula da rade nove pjesme i da se planira nekakva turneja, opet sam pomislila da se šale. Jer takvi su oni, razigrani i vrckavi, zabavni, vole se šaliti.

    I tako se Jinx Green Tour dokotrljao do našega grada s namjerom da nas opet razvesele. Navodno da promoviraju novi album, kažu oni. Koncert je bio rasprodan i to je utješno s obzirom na glazbena kretanja u našem gradu, a i na cijenu ulaznice od 50 kn. Nije da je bila puno, ali nije ni malo.

    Turneja koja je počela u Dubrovniku trebala se produžiti ovog ljeta cijelim Jadranom, ali nesnosne vrućine malo su im promijenile planove tako da se koncerti odgađaju do jeseni. Tko zna, kako stvari stoje, možda je jesen novo ljeto. No dosta o tom. Kako je bilo na koncertu, dakle? Ukratko, koncert je bio fenomenalan.

    Muziku podržava

    Jinxi su se vratili veći i bolji no ikad. Kad je Yaya izašla u svojoj ljetnoj haljinici, kad su zasvirali puhači, kad je sve konačno nakon toliko dugo vremena čekanja sjelo na mjesto, sjetila sam se kako treba izgledati ljeto.

    Svirali su hitove (a nema nijedne njihove pjesme a da nije hit) i kroz sat i trideset minuta prošetali nas kroz svoja četiri albuma. Nema smisla uopće nabrajati, kad više ni ne znam što nisu svirali. Ah znam, “Plava/žuta” – jako volim tu stvar i ono ‘ljubim te u bojama’ i baš sam se nadala da ću je čuti. “Strijele na horizontu“, “Na plaži“, “Ruke” i na bisu “Čuvar močvara i trava” te “Zmija i zmaj” dovoljno su pokrile onih nekolicinu neizvedenih pjesama.

    Naravno, čitavu izvedbu prošarali su pjesmama “Logičan dan“, “Hodam“, “Na zapadu“, “Šmiramo“, “Kako je bilo bez tebe” s novog albuma (koji se navodno sjajno prodaje) i moram priznati da uživo puno bolje zvuče. Iako, hm, nekako tekstovi nikako da mi sjednu. Još nekoliko puta da čujem album i to će doći na svoje mjesto. Ali te melodije, zarazna pop savršenstva… još u fantastičnoj kombinaciji sintisajzera, saksofona, trube.

    Ako je ih na početku turneje mučila mala trema, ovdje je potpuno nestala. Odlično su uigrani, opušteni i vidi se da nastupaju muzike radi i da su se i sami zabavili. Skupa sa svima nama. Činilo mi se možda prekratko, ali tri puta su se vraćali na pozornicu. Nekako uvijek želim da sve duže traje. Neizbježna želja… pogotovo kad su u pitanju Jinxi. Sigurno bi se sa mnom složila i publika koja je napunila užarenu tvrđavu i pjevala gotovu svaku stvar od početka do kraja.

    Ovim koncertom su dokazali da su nezamjenjivi, jedni su Jinxi i nema nikakve šanse da će ikad biti netko nekakav ‘nasljednik’. Bend koji nastaje čudom.

    Tako smo svi lagano i sretno otišli u još jednu splitsku noć, ovoga puta neopterećeni s onim ‘a šta poslije koncerta?’ jer količina zabave koju smo razmijenili je neizmjerna.

    Izvještava: Jelena Kovačević
    Foto: Tihana Kovačević

    0 Shares
    Muziku podržava