Prije par dana, Destiny’s Child je dočekao dvadeseti rođendan njihovog albuma “Survivor“. Podsjetnik da je taj album danas jednako star kao prosječan student malo je zapekao, ali je dobro došao kao motiv da malo prošvrljamo i vidimo koji su to domaći albumi u 2021. napunili 20 godina. Nismo se razočarali: ima trasha, prvih hip-hop albuma, dance glazbe, ali ponajviše pop stvari koje kao da nisu ni dana ostarile. Na ovoj listi izdvojili smo 12 domaćih albuma koji su bili neizostavni CD-ovi (ako ne i kazete) svakog kućanstva 2000-ih. 

1Colonia – “Milijun milja od nigdje”

“Milijun milja od nigdje” je četvrti album Colonie – danas ga možete voliti ili mrziti, ali činjenica je da je ovo valjda jedan od najviše ‘isfrižanih’ CD-ova koji je bio glavni soundtrack vrtićkih, osnovnoškolskih i tinejdžerskih partyja u nultima. Nositelj pjesama kao što su “Za tvoje snene oči” i “Svijet voli pobjednike” ostao je zapamćen kao reprezentativni uzorak hrvatske dance scene.

2Dalmatino – “Cukar i sol”

“Cukar i sol” je prvi album dalmatinske pop grupe Dalmatino (Ivo Jagnjić i Zdravko Sunara). Ovaj album smatra se začetnikom male revolucije u dalmatinskoj pop glazbi. Zahvaljujući velikoj popularnosti, Dalmatino je 2002. nagrađen Porinom za najboljeg novog izvođača. “Cukar i sol” je nakon izlaska prodan u 40 000 primjeraka, a i danas bilježi zlatne tiraže.

3Edo Maajka – “Slušaj mater”

“Slušaj mater” je debitantski album Ede Maajke koji je postigao značajnu popularnost. Album je producirao Dash uz pomoć Kooladea i Shota, a snimljen je u Morris studiju pokojnog Mira Vidovića, poznatom kao studiju u kojem se rodio domaći hip-hop. Nije ni čudo: “Slušaj mater” je u potpunosti redefinirao domaću hip hop scenu i postavio nova, žanrovski neograničena, pravila igre. Zbog ovoga je album s pjesmama kao što su “Prikaze” ili  “Saletova osveta” bio općeprihvaćen, i na alternativnoj i na mainstream sceni, a Edo Maajka je postao predstavnik regionalne hip-hop scene.

4Gibonni – “Mirakul”

“Mirakul” je Gibonnijev šesti studijski album koji je 2002. nagrađen Porinom za album godine. Nakon što je izašao uspješni “Ljudi, zviri i beštimje”, s velikom se znatiželjom očekivao novi Gibonnijev uradak na kojem se trebalo vidjeti može li pratiti visoku kvalitetu teksta, muzike i same produkcije predstavljene na prethodnom albumu. Album se pokazao kao pravo remek djelo prepuno suradnji s vrhunskim glazbenicima, kao što su Pino Palladino (bas gitara Erica Claptona), Manu Katche (bubnjar Stinga), Vlatko Stefanovski, Nikša Bratoš… S albuma treba istaknuti i suradnje s Gaetano Currerijem (“Ne odustajem”), Putokazima (“Libar”) i klapom Cambi (a capella izvedba pjesme “Oprosti“).

5Goran Bare i Plaćenici – “Izgubljen i nađen”

“Izgubljen i nađen” je album kojeg je Bare snimio s grupom Plaćenici – iduće je godine nagrađen Porinom za najbolje rock izdanje. Samostalni Bareov album smatra se neizostavnim dijelom svake ozbiljnije kolekcije najboljeg ikad snimljenog rocka u Hrvatskoj. Zbog pjesama kao hit “Put ka sreći”, na album se gleda kao na jedno od ‘vedrijih’ Baretovih izdanja, što ima smisla: u jednom od intervjua Bare je otkrio da je spomenuta pjesma nastala nakon što je izašao s liječenja, u trenutku kada je vidio koliko još života ima ispred sebe.

6Jinx – “Avantura počinje”

2001.  Jinxi izdaju vrlo uspješan album “Avantura počinje” (originalno naslovljen “Paranormalno!”) s njihovim najpopularnijim i danas obožavanim hitom “Tamo gdje je sve po mom”. Iste su se godine i razišli, da bi se ponovno ujedinili 2007. s albumom “Na zapadu”. Druge prosljavljene pjesme s albuma su “Ljeto”, “Strijele na horizontu” i “Avantura počinje”.

7Maja Šuput & Enjoy – “Uzmi me”

“Uzmi me” je drugi album Maje šuput kojeg je snimila s grupom Enjoy. Ovo je Maja Šuput iz razdoblja neposredno prije albuma s hitom “Čista petica”. Vrlo je vjerojatno da je album “Uzmi me” bio sljedeći na redu za CD player nakon Colonijinog “Milijun milja od nigdje” na rođendanskim proslavama s početka nultih.

8Minea – “Kad smo…ono, znaš”

“Kad smo…ono, znaš” peti je studijski album Renate Končić Minee. Producenti su Tonči Huljić i Branko Paić, a kao suradnici pojavljuju se Vjekoslava Huljić, Đorđe Novković, Neno Ninčević, Mustafa Softić i drugi. S albuma su izdana 3 singla: “Pod tvojim prstima”, “Da me ‘oće Stipe” i “Hej, ljubavi”. Mineina želja bila da zvuk albuma bude u stilu Jennifer Lopez, no na kraju je Tonči Huljić odlučio da ne treba mijenjati dotadašnji stil. Zanimljivo je da je Huljić optužen da je plagirao daleko najveći hit s albuma “Da me ‘oće Stipe”, čiji je refren vrlo sličan pjesmi Ivice Bašića “Dalmatinke male” iz 1963.

9Severina – “Pogled ispod obrva”

“Pogled ispod obrva” Severinin je osmi studijski album. Supervizor albuma bio je Đorđe Novković, a producenti su Severina, Nikša Bratoš, Ante Pecotić i Mustafa Softić. Na albumu se nalazi trinaest pjesama, a četiri su izdane kao singlovi “Ajde, ajde, zlato moje”, “Krivi spoj”, “Virujen u te”, “Mala je dala”. “Pogledom ispod obrva” izrodio je nekoliko najvećih Severininih hitova u karijeri, stoga ne čudi da je debitirao na prvom mjestu u Hrvatskoj. Kasnije je nagrađen platinastom nakladom – prodan je u više od 30.000 primjeraka.

10El Bahattee – “Svaki pas ima svoj dan”

El Bahattee je bivši član hrvatske hip-hop scene koji se prvi put pojavio kao dio Blackout projekta na “Project Impossible” albumu 1997. godine. Poslije toga, Bahattee se pojavljuje na Tram 11 prvijencu “Čovječe ne ljuti se” i na drugim hip-hop albumima, zbog čega se smatra jednim od pionira hrvatske hip-hop/rap scene. Svoj prvi solo album “Svaki Pas ima svoj dan” objavljuje 2001. Za njega je dobio mnogobrojne pozitivne kritike i Porina, na čijoj je dodjeli šokirao izvedbom pjesme “Opasno frustriran” sa bendom. Možda je to i najbolji album koji je izašao pod patronatom Blackouta

11The Bambi Molesters – “Sonic Bullets: 13 from the Hip”

“Sonic Bullets: 13 From the Hip” treći je studijski album The Bambi Molestersa. Album je snimljen u Novom Mestu u Sloveniji i na raznim lokacijama u Seattleu. Na njemu sudjeluju brojni gostujući glazbenici, uključujući Scotta McCaugheya (Young Fresh Fellows i The Minus 5), Petera Bucka (R.E.M. i The Minus 5), Chris Eckman (Walkabout), Terry Lee Hale i Jorge Eduardo “Speedy” Martinez (The Flaming Sideburns). Album je ponovno postigao internacionalni uspjeh. “Theme From Slaying Beauty”, “Ice and Pinewood Trees” i “Chaotica” objavljeni su kao singlovi, a “Chaotica” je predstavljena u epizodi serije “Breaking Bad”.

12Vesna Pisarović – “Za tebe stvorena”

“Za tebe stvorena” drugi je studijski album Vesne Pisarović. Na njemu se nalaze neki od većih Vesninih pop hitova kao što su “Da je meni (oko moje)”, “Jutro donosi kraj”, “Da sutra umrem” i “Za tebe stvorena”. Album je nagrađen zlatnom nakladom i bio je jedan od tri Vesnina albuma (uz “Kao da je vrijeme…” i “Da znaš”) koji su obilježili hrvatsku pop scenu nultih.

0 Shares