Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2018. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. S najviše glasova čitatelja, prošlotjedni singl tjedna je pjesma grupe LES “Isprati od soli”. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Zabranjeno Pušenje – “Irska”

Pušenje je poznato po opjevavanju bitnih društvenih tema ovih prostora, a nova pjesma se bavi najvećim sindromom današnjice – emigracijom, i to u obećanu zemlju Irsku. Naoružan tetovažama djeteline i križa, Sejo Sexon kreće na putovanje ulicama Dublina i pjeva: “Perem suđe, tražim pos’o neđe u IT-u”. Tragikomičnu priču su sastavili Sejo Sexon, Toni Lović i Tomislav Andrić.

2. Boa II – “Srce puno kiše”

Grupa Boa (sada Boa II) doživjela je reinkarnaciju, a ista stvar se dogodila njihovoj pjesmi “Srce puno kiše”. Pjesma je prvi put objavljena 1989. godine, a sada je iznova snimljena pod produkcijskom palicom Srđana Sekulovića Skansija. Bend u novoj postavi je pun energije i svježine, a pratimo ga u zanimljivom space spotu koji će neke podsjetiti na filmske hitove poput “Interstellara”.

3. Kandžija – “Trube”

Najnoviji spot s hvaljenog “Betona” potvrđuje Kandžiju kao jednog od najtalentiranijih glazbenika u Hrvatskoj. U kojoj mjeri sviranje trube opušta, saznat ćete u prvom dijelu spota gdje se u gostujućoj ulozi pojavljuje poznati trubač Jinxa, Kawasakija, Šumskih i drugih bendova, Igor Pavlica. Drugi dio spota govori o mračnoj strani medalje i lošini koja nekad dolazi uz učestalo sviranje trube. Spot rađen po Kandžijinom scenariju potpisuje Denis Komljenović.

4. Damir Avdić – “K K F U”

“Nije sve u kapitalu, ima nešto i u kriminalu” početni je stih Avdićeve nove pjesme koja diktira smjer pjesme. Avdić je nekonformist i redovni kritičar neoliberalnog kapitalizma, a nova stvar svjedoči da s godinama njegova kritička oštrica ne slabi. Britki gitarski riffovi i eksplozivan tekst ovog puta govore o svezi kapitala i kriminala kroz avdićevski punk vrisak.

5. Jinx – “Continental Blue”

“Continental Blue” je okus gorke čokolade ili, jednostavno, kontinentalni bluz koji nastupa s hladnijim danima. U prepoznatljivom pop zvuku Jinxi su stvorili savršenu pjesmu za jesen. Skladba je rezultat spontane inspiracije Coca Mosquita, nastala na jednom road tripu. Sudeći po koncertnim reakcijama, ovu je uspješnicu nazvao ‘singlom na zahtjev publike’.

6. Pips Chips & Videoclips – “Kung Fu lekcije”

Pipsi nastavljaju tradiciju objavljivanja pjesama u polugodišnjem ritmu, a ovog su se puta posolili s malo seventies-porno-movies zvuka, uz stalnoprisutni punk gen. Bend i dalje bježi od strogog ukalupljivanja uz dozu zezancije. Vokalne dionice ove “gorko-slatke funky glupačice” obogatila je Yaya, a na nadolazećem Pozitivnom koncertu moći ćete čuti kako zvuči uživo.

7. Mary May – “A Lot”

Mary May je nova zagrebačka kantautorica koja svoju glazbu opisuje kao folk americanu, a ovih dana je objavila spot za autorski singl “A Lot”. Produkciju spota potpisuje Mark Mrakovčić, dok su koncept i režija rezultat duge suradnje Mary May i Barbare Raad. Spot je sastavljen od privatnih videomaterijala autorice, dok njen izniman vokal prati jednako kvalitetan bend sastavljen od vrhunskih glazbenika.

8. Kizo – “Zašto skitaš”

Zoran Stojanović Kizo je nekadašnji gitarist Zabranjenog pušenja i Rundeka koji je sada krenuo u samostalne vode i javlja se sa spotom “Zašto skitaš”. Riječ je o autorskoj pjesmi u snažnom blues aranžmanu koja govori o pogrešnim propustima u životu za koje ne treba kriviti sebe, metaforički govori o zloj kobi ili nesreći. Kizo potpisuje glazbu, tekst i aranžman za pjesmu koja je dugo godina čekala u ladici.

9. Nikola Čelan – “Tvoj zakon”

Nikola Čelan predstavlja prvi solo singl, pjesmu “Tvoj zakon”. Nakon dugogodišnjeg članstva u bendovima poput TBF-a, Libra i Klape Iskon, sada kreće u samostalnu karijeru. Pjesma priča priču o odnosu između empata i narcisa, temeljena je na osobnom iskustvu i propituje ljubav muškarca i žene danas kroz prizmu narcizma koji u suvremenim uvjetima opterećuje taj odnos.

277 Shares