Najbolje ostvarenje dosad

    1203

    Callenish Circle

    Pitch Black Effects

    Datum izdanja: 14.11.2005.

    Izdavač: Metal Blade / Trolik

    Žanr: Metal

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. This Day You Regret
    2. Ignorant
    3. Behind Lines
    4. Schwarzes Licht
    5. Sweet Cyanide
    6. Blind
    7. Guess Again
    8. Self-Inflicted
    9. As You Speak
    10. Pitch Black

    Nizozemski bend Callenish Circle pojavio se na sceni u prvoj polovici devedesetih i to kao predstavnik melodic death/thrash metala. Nakon dva albuma – “Drift Of Empathy” (1996.), te “Graceful… Yet Forbidding” (1998.), poznata izdavačka kuća Metal Blade prepoznaje ih kao dobar izvor prihoda, te potpisuje s njima ugovor za četiri albuma. Prva su dva već odavno na tržištu (“Flesh Power Dominion” iz 2002., te “My Passion, Your Pain” iz 2003.), a bendu su priuštila atribut jednog od najboljih death/trash izvođača ikad poteklih iz Nizozemske.

    Najsvježije ostvarenje Callenish Circlea, album “Pitch Black Effects“, svjetlo dana je ugledalo krajem prošle godine i predstavlja vrlo ugodno iznenađenje, posebno za one već otprije upoznate s njihovim radom. Ovaj je uradak interesantan spoj melodičnosti i žestine, istovremeno s jedne strane catchy, a s druge heavy.

    Mješajući death i thrash, te stvarajući pjesme koje nisu na isti kalup, kombinirajući u pojedinima sporije i žešće dijelove, a u drugima stavljajući naglasak na thrash elemente, bend uspijeva do samog kraja albuma održati visoki stupanj zanimljivosti. Uz sve navedeno, tu je i vrlo uspješno pridodan začin klavijatura, te elektronskih zvukova u pojedinim dijelovima pjesama što čini cjelokupnu sliku još više privlačnom.

    Inače, album sadrži deset pjesama (s time da se zadnja “Pitch Black” može smatrati outrom) za čiju je produkciju zaslužan Gail Liebling, čovjek koji je i unio navedene high tech prizvuke. Najbolje među njima teško je izdvojiti jer su sve vrlo specifične i zapravo se svaka može analizirati individualno, svaka ima neku svoju osobnu primjesu. Međutim, ako već moram izdvojiti dijamante albuma, onda bi to svakako bile dvije stvari – “Ignorant“, te “Schwarzes Licht“.

    Kad se spoji sve rečeno, može se zaključiti da “Pitch Black Effects” predstavlja dosad najbolje ostvarenje ovog benda. Ovaj je album jedan od najboljih primjeraka spoja ‘klasičnog’ i modernog zvuka death/thrash metala, a ujedno i već navedenog spoja žestine i melodičnosti. Bend je postigao puno i možemo željno iščekivati njihovo sljedeće djelo, a dotad, stavite ovaj album u liniju i priuštite si četrdesetak minuta čistokrvnog uživanja.

    Muziku podržava