Brainstorm potvrdio visoku klasu

  1499

  Brainstorm

  Downburst

  Datum izdanja: 25.01.2008.

  Izdavač: Metal Blade / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Falling Spiral Down
  2. Fire Walk With Me
  3. Stained With Sin
  4. Redemption In Your Eyes
  5. End In Sorrow
  6. How Do You Feel
  7. Protect Me From Myself
  8. Surrounding Walls
  9. Frozen
  10. All Alone

  Ono što se obično govori za muzičare, a to je da s godinama rada sazrijevaju, u potpunosti bi se moglo primijeniti u slučaju ovog benda iz njemačkog grada Heidenheima iz poznate pokrajine Baden-Württemberg.

  Bend koji je osnovan još 1989. godine, a prvi album snimio 1997. (“Hungry”), u svojih je prvih pet studijskih djela imao dobrih materijala, međutim sve je to ipak uglavnom bio prozirni, provizorni, klišejima isprepleteni power metal, koji je s godinama postajao sve dosadniji i eksploatiraniji.

  Prekretnica u radu Brainstorma bio je šesti album “Liquid Monster”, objavljen 2005. godine, na kojem je došlo do popriličnih koncepcijskih izmjena. Naime, Brainstorm je u prvi plan izbacio melodičnost i žestinu, zajedno sa čvrstom, oštrom produkcijom, a potisnuo epičnost i ‘sladunjavost’ koja je karakterizirala ranije albume.

  Drugim riječima, heavy metal je prevladao, uzeo prevlast nad powerom, i to se pokazalo punim pogotkom.

  Muziku podržava

  Album “Liquid Monster” doživljavan je jednim od najboljih metal ostvarenja te godine, i to potpuno opravdano. Bio je to, i još je, pravi euroamerički heavy metal, odrađen u maniri velikih bendova osamdesetih s obje strane ‘bare’.

  Taj me album nekako najviše podsjetio na King Kobru, meni drag bend, a također su se mogli razabrati i zvukovi slični Dokkenu, Tygers Of Pan Tangu, Diamond Headu i prvim dvama albumima Europea.

  Sve ove karakteristike prošlog albuma iznio sam planirao, ciljano, obzirom da se one u najvećem obimu mogu primijeniti i u opisu “Downbursta“. Velika razlika između ta dva albuma je u coverima jer, dok je na “Liquid Monsteru” dominirala plava boja, ovdje je to slučaj s bijelom i crvenom. Manje bitno, ali ipak ima ljudi koji jako puno polažu i na takve stvari pa da malo zagolicamo maštu.

  Bitnije je to što je bend s “Downburstom” otišao još korak dalje, obzirom da je ovo njihov najmračniji album. Kojemu bismo na sve iznesene procjene komotno mogli pridodati i podatak da je produkcija još britkija, izbrušenija, aranžmani su obrađeni gotovo do gornje granice izdrživosti.

  Od individualnih izvedbi gitare mi se čine oštrije nego prije, s puno konkretnijim riffovima i heavijanerskijim solažama, a duboki, emotivno/melankolični basevi svojim interpretacijama jako puno doprinose tmurnijem atmosferskom ugođaju.

  Kad smo već na nekoliko mjesta spomenuli sličnosti između “Liquid Monster” i “Downburst”, spomenimo i još jednu koja ih povezuje. Ona je vezana uz tempo pjesama, od kojih većina ‘vozi’ u srednjim brzinama, s tek nekoliko bržih.

  Na ovom albumu one se nalaze u uvodnom dijelu set-liste albuma. Tu prvenstveno mislim na “Falling Spiral Down” i “Fire Walk with Me“, koje također nisu ‘imune’ niti na usporavanja, i to u najvećem djelu vezanima uz vokalne sekcije.

  Lijepa pjesma s laganijim srednjim ritmom je “How Do You Feel“, a “End in Sorrow” je visoko atmosferska, klavijaturama i snažnim riffovima ‘ukrašena’ balada.

  Nešto više epskih, poweru bliskih elemenata i pojačane brzine osjeća se u “Protect Me from Myself“, a spomenuta bas depresija najsnažnije je prezentirana u “Surrounding Walls“, još jednoj ‘gitariziranoj’ srednjebrzoj kompoziciji.

  Mali problemčić mogla bi predstavljati činjenica da su pjesme, kako se album bliži svome kraju, sve slabije, predvidljivije, no ipak prvih šest-sedam naslova izvlači cijelu stvar i donosi mu mnogo više pozitivnih nego negativnih bodova.

  Što u konačnici, kad se sve sumira, odaje dojam zadovoljstva i želju da se ovaj album presluša u više navrata prije nego ga se odluči trajnije odložiti na police. Što se ne mora smatrati nužnim.

  Muziku podržava