Sirova snaga vatrenih Njemaca

  947

  Brainstorm

  Firesoul

  Datum izdanja: 04.04.2014.

  Izdavač: AFM Records

  Žanr: Power Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Erased By The Dark
  2. Firesoul
  3. Descendants Of The Fire
  4. Entering Solitude
  5. Recall The Real
  6. Shadowseeker
  7. Feed Me Lies
  8. What Grows Inside
  9. The Chosen
  10. …And I Wonder

  Među jedne od poznatijih europskih power metal bendova zasigurno se ubraja i njemački Brainstorm, koji u svojih dvadeset i pet godina postojanja sada broji deset objavljenih studijskih albuma.

  Brainstorm je osnovan još 1989. godine od strane Torstena Ihrenfelda, Milana Lončarića i bubnjara Dietera Berberta. Prve godine svoje karijere provodili su objavljujući nekoliko EP-a i održavajući live svirke, dok su 1997. godine objavili prvi studijski album “Hungry”, te za njega primili dobre kritike. Uz tri osnivača, postavu benda čine još basist Antonio Ieva i vokalist Andy B. Franck.

  Firesoul” je sljednik ne baš tako proslavljenog “On The Spur Of The Moment” albuma iz 2011. godine i predstavlja odličnu poveznicu između novih izdanja Brainstorma i onih iz prošle dekade, i srećom nema previše poveznica s prethodnim albumom. Sama naslovnica podsjeća na onu od “Soul Temptation” albuma iz 2003. godine, a “Firesoul” je miksao Achim Koehler, koji je također miksao “Liquid Monster” i “Soul Tempation”.“Firesoul” se tako svojim kompozicijama vraća u nešto raniju fazu, fazu određenih promjena koja je započeta s “Liquid Monster”, a nastavljena s “Downburst” albumom, a kojom dominiraju heavy metal, jako dobri vokali koji daju dodatnu snagu pjesmama, masivni riffovi dvojice gitarista, sirovija snaga i teži i mračniji tonovi. Možemo reći kako je novi album prestigao nekoliko prethodnih, a nove pjesme su žestoke, heavy i osvježavajuće, u pravom Brainstorm stilu.

  Vrijeme na uvode i instrumentale nije potrošeno, već prva pjesma “Erased By The Dark” munjevito počinje prije nego se uopće uspijete snaći, te jasno pokazuje što će se događati u nastavku albuma. Ona je agresivna i ispunjena je duplim bas pozadinskim zborovima, a žestina se nastavlja i s još bržom naslovnom pjesmom nešto grubljih Andyevih vokala, “Firesoul”.

  Muziku podržava

  Agresija i riffovi također dominiraju kroz brze pjesme “Descendants Of The Fire”, “Shadowseeker” i “Feed Me Lies“, od kojih je potonja relativno jednostavna i neznatno sporija, ali pruža dobru dozu energije uz jako dobar refren.

  Entering Solitude” je srednjeg tempa, a zbog još jednog dobrog refrena može se svrtati u jedne od najboljih pjesama, zajedno s “Firesoul” i “Recall The Real”, koja sadrži pregršt raznih komponenti, atmosferičan uvod, orkestralije i nešto sporije riffove, a njoj stilski slična je posljednja, power balada “…And I Wonder” koja prigodno završava album u sporijem tempu.

  Brainstorm je jedan od bendova koji predstavlja power metal u pravom svjetlu, onakav kakav bi trebao biti – brz i snažan, bez previše cheesy elemenata i instrumentalnih eksperimentiranja. Umjesto nepotrebnih i pretjeranih melodičnih elemenata, “Firesoul” ponovno nudi munjevite Dieterove bubnjeve, guste i moćne riffove gitarskog dvojca i naravno, snažan Andyjev vokal širokog raspona.

  Bez dvojbe, Brainstorm je uspio producirati doista konzistentan i dobar album, koji će svakom fanu pružiti dovoljno zadovoljstva i koji zaslužuje barem nekoliko preslušavanja.

  Muziku podržava