Izabrali smo najbolja strana i najbolja regionalna izdanja, red je došao i na domaće snage. U godini koja će ostati zapamćena kao jedna od najproduktivnijih u novijoj hrvatskoj glazbenoj povijesti, i u kojoj je iz studija izašlo toliko izdanja da ih je teško i pobrojati, istaklo se i nekoliko debitanata, kao i sve veći broj samostalno objavljenih izdanja (najčešće putem Bandcampa).

Kako bi obuhvatili što više uradaka, koristimo riječ “izdanje” umjesto “album” pa su u bubanj ušla i EP izdanja kojih je svake godine sve više i polako postaju trend na nezavisnoj sceni.

Redakcija je izabrala svoje favorite, a potom su svi oni prošli kroz pet dodatnih kriterija unutar kojih su ocijenjivani – kvaliteta (zvuk i produkcija), trend (praćenje ili postavljanje trenda), inovacija (odmak od ustaljenosti, bilo zvukom, produkcijom, idejom, pristupom), potencijal (za investicije i rast) i lokalna prihvaćenost (brojnost publike na koncertima i angažiranost publike na društvenim mrežama, kriterij za korekciju).

Slijedi 20 najboljih domaćih albuma prema izboru redakcije Muzike.hr

20Cinkuši – “Krava na orehu”

Album poslušaj na Deezeru

Iako su Cinkuši na sceni već duže vrijeme, oni pomno i oprezno biraju i rade na pjesmama za albume koje izbacuju s razmakom od po nekoliko godina. “Krava na orehu” slijedi kvalitetu prijašnjih izdanja te s njim dokazuju da su jedni od najvrijednijih čuvara naše narodne baštine. Uz kajkavsko narječje, na albumu su inspirirani Krležom, a pjevaju i na nekim drugim jezicima, kao na primjer na njemačkom. Nižu kombinaciju obrada već tradicionalnih pjesama i autorskog materijala te na ovom albumu odašilju iznimno pozitivno raspoloženje što vidimo i kroz pjesme kao što je primjerice “Ženidba udaja”. Spretno barataju s raznim glazbenim žanrovima (npr. punk i reggae), dok im dodatnu samouvjerenost daje i suradnja s Darkom Rundekom na pjesmi “Tiček”, još jednoj hvalevrijednoj obradi tradicionalne pjesme. Album je to s kojim ćete bez sumnje podići razinu dobrog raspoloženja.

Na repeatu: “Oj, mladosti moja”, “Tiček”, “Mizerere tebi, Jeruzalem”

19Side Project – “Lonely Boys”

Album poslušaj na Bandcampu

Side Project se među hrvatskim glazbenicima ističe ne samo kao jedan od najmlađih bendova, nego kao bend svjetskog zvuka upravo zbog dvaju vokala potpuno različite boje i teksture koji se glatko komplementiraju, a koji bi mogli i trebali biti naglašeniji. Istovremeno, nakon što shvatite da je ovo pulsirajuće izdanje godine napisao i producirao sam dvojac, shvatit ćete koliko je “Lonely Boys” značajan za premošćivanje generacijskih, ali i međunarodnih glazbenih mostova.

Na repeatu: “Would You” (ft. Irena Žilić), “Drops”, “Lonely Boys”

18Kries – “Selo na okuke”

Album poslušaj na Deezeru

Osim što ih znamo kao ogromnu koncertnu atrakciju, grupa Kries je poput plemena vođenog Mojmirom Novakovićem s novim albumom “Selo na okuke” nakon duge diskografske pauze dodatno  učvrstila domaću modernu etno glazbu. Uz već standardni tradicionalni, no ovoga puta puno žešći prizvuk, neke od pjesama se dodatno izdvajaju jer su upućene izbjeglicama, dok je album kroz kampanju ‘Dobri domaćini’ dobio humani cilj za potrebe prikupljanja sredstava za mlade umjetnike bez sredstava i mogućnosti. Osebujne melodije, odlična produkcija, bogatstvo instrumenata pozivaju nas da se okupimo, zaigramo kolo i slavimo život u pravom smislu riječi uz toplinu Kriesa koji ne prestaje gorjeti.

Na repeatu: “Selo na okuke”, “Ivo se šeće”, “Skoči kolo”

17Kozmodrum – “Gravity”

Album poslušaj na Deezeru

Iako je mnoge rastužio odlaskom iz Chuia, jedan od najtalentiranijih bubnjara u nas, Janko Novoselić, i dalje radi punom parom, ovoga puta usmjeravajući svoje stvaralaštvo u malo čudo pod imenom Kozmodrum. “Gravity” je album koji je izuzetno teško opisati riječima gdje se predivne kompozicije u maniri Sigur Rósa isprepleću jazz estetikom, vintage elektronikom i pomalo Massive Attackovskim beatovima kako bi na kraju iznjedrile zen elektroniku koja slušatelja baca u meditativno stanje i izmamljuje mu osmijeh na lice. S ovakvim albumom Kozmodrum je pokazao da im je domet puno širi od domaćeg jer su itekako svjesni današnjih glazbenih trendova koje objeručke prigrljuju dodajući im dodatnu vrijednost.

Na repeatu: “Otok Potok”, “Whisper”, “Forever”

16Seine – “Sno sna”

Album poslušaj na Deezeru

“Sno sna” je vrlo karakterističan album sa specifičnim pjesmama koje sigurno neće sjesti svima. Ipak, to mu ne umanjuje vrijednost jer su hrabro pokušali napraviti nešto drugo i drugačije od ustaljenih formi koje se koriste na sceni. Nizom pjesama koje imaju vrlo strgane melodije dokazali su da se pjesme mogu graditi i na drugačije načine od onoga ‘kitica-refren’. Upravo zbog tog i dalje smatram “Šilo” jednom od najboljih pjesama izdanih u nas posljednjih godina jer je napeta, prepuna neočekivanih obrata i pokazuje da i mi možemo biti inovativni. (iz recenzije)

Na repeatu: “Šilo”, “Ko”, “Svog”

15Nellcote – “Surrender” (EP)

Album poslušaj na Deezeru

Kad netko isporuči ovakvu dozu svojih propitkivanja u vidu predivnih pet pjesama, možemo jedino požaliti što album ne traje duže od pet pjesama. Ipak, neke stvari je bolje zaokružiti, imati ih u granicama trenutne inspiracije, a Nellcote su s EP-jem “Surrender” pokazali da su u ovom trenutku spremni s pet pjesama pogoditi u centar za osjećaje, ravno u srce. (iz recenzije)

Na repeatu: “So Long, My Friend”, “Life”, “Who Is Next”

14Natali Dizdar – “Iluzije”

Album poslušaj na Deezeru

Na svoja prva dva albuma Natali se igrala emocijama poput mačke, malo je bila u poziciji lovca koji vreba na plijen, a malo je bila u ulozi krhkog partnera koji još sav treperi različitim čuvstvima. Na “Iluzijama” se to promijenilo, podtekst ovih pjesama je prvenstveno u razočaranju u ljubavi i partnerskim odnosima. “Iluzije” prikazuju Natali kao ranjenu ženu, koja od ljubavnih krahova bježi malo u hedonizam, a malo iz tih bolnih poraza pokušava izvući pouku (…) Slušatelji se mogu uvjeriti da Dizdar više nikad neće napraviti koncept poput “Iluzija” – previše je emocija i slomova uloženo u njega da bi itko kroz istu priču morao prolaziti dvaput. (iz recenzije)

Na repeatu: “Nećeš me, zar ne”, “Mjesto za jedno”, “Grijeh”

13The Lesser Men – “Bedrooms”

Album poslušaj na Deezeru

Albumi poput ovoga često kod publike prođu ispod radara, ali kako se prije nekoliko godina otkrilo Jonathan, tako bi red bio da se otkriju i (The) Lesser Men. Ovaj album ima gotovo sve, osim možda jednog velikog hita koji bi ga ponio, jer je odmak od prvijenca vidljiv, zanimljivost zvuka je prisutna, poprilično prati ono što je i vani popularno, synthovi su odlično uklopljeni, kulise su mračne… Možda stvarno jedino nedostaje da na naslovnici piše The National ili Editors… (iz recenzije)

Na repeatu: “(Take Me To) Damask”, “Useless Men Think-Tank”, “Summer’s Gone”

12Svemirko – “Vanilija”

Album poslušaj na Bandcampu

Osamdesete su opet kul, itekako kul. Nigdje to bolje nećete čuti nego na “Vaniliji”, prvijencu Svemirka na kojem su u posve besprijekornom omjeru pomiješani klasičan pristup popu (obilato posut psihodelijom), sintesajzeri, gitare, plesnost, sanjivost i kontemplacija. Sve tu frca od friških, originalnih ideja, a ni u izvedbi se nije podbacilo, dapače. Zabavno, kreativno i hipsterski. Pametno. Ovaj se album čitavom površinom leđa naslanja na prošlost, ali mu je pogled usmjeren daleko u svijetlu, blistavu budućnost gdje će bend, barem ako je suditi po prvijencu, sasvim sigurno stići.

Na repeatu: “Žena od vanilije”, “Tajne svemira”, “Vrati mi se još jedanput”

11J.R. August – “33” (EP)

Album poslušaj na Bandcampu

EP “33” najzanimljivije je izdanje ovoga glazbenika dosad. “Change of Seasons” bio je blueserski, “Tea Party with Mr. Death” poigravao se cabaretom, dok je aktualni EP usidren u folk vodama, no to je tek pola priče. Naime, “33″ toliko je ogoljen, čist i jednostavan, predivno aranžiran i produciran, bez ikakvih viškova ili distrakcija, već s prvim tonovima hipnotičan i dirljiv, ukratko, najbolje što je J.R. August dosad ponudio. (iz recenzije)

Na repeatu: “Crucify Me”, “River Runs Through”, “Lead The Way”

10My Buddy Moose – “IV”

Album poslušaj na Deezeru

My Buddy Moose su ponovno uspjeli u svojem naumu i pružili deset novih pjesama koje zajedno čine vrlo dojmljivu cjelinu koja će sigurno zaluditi kritiku, a ja se nadam i publiku. Jednostavnog naslova, a vrlo efektnog materijala, My Buddy Moose je pokazao da u njima ima i dalje dovoljno inata da se stvara jedan tip glazbe koji očito još nije sjeo na plodno tlo kod nas (…) “IV” pruža i više od tog, a My Buddy Moose su samo potvrdili da bi kotirali jako visoko, samo da dolaze iz Amerike. (iz recenzije)

Na repeatu: “Letters From The Past”, “Differences”, “Death Row”

9Irena Žilić – “Haze”

Album poslušaj na Bandcampu

Irena Žilić ovim je izdanjem otišla dalje, možda i više nego je svjesno htjela, prema nekim tamnijim, magličastijim i dubljim vodama. Iako je i dalje osjetna toplina na svakoj stvari, prvenstveno zbog Irenina vokala, nešto je sablasno i uznemirujuće u ovom izdanju što se da tek naslutiti, a intenzivnijim slušanjem i jače osjetiti (…) Mračnija priča sa sablasnim i masivnijim zvukom, koji nije pretežak i sumoran, nego eteričan i umirujući, čini “Haze” kvalitetnim i smjelim korakom u novi i uzbudljivi kontekst. Irena Žilić drugim je albumom potvrdila svoj status glazbenice osebujnog senzibiliteta, iskrene emocije i nepatvorenoga talenta. (iz recenzije)

Na repeatu: “The Moon”, “X”, “From Scratch”

8Jonathan – “To Love”

Album poslušaj na Bandcampu
Za “To Love…” ne može se reći da je direktan nastavak na prethodni “Bliss” s obzirom da se radi o izdanju drugačijeg senzibiliteta. “Bliss” je većinom bio napumpan adrenalinom, ali s “To Love…” bend se predstavlja u nešto drugačijem izdanju. Prevladava, naime, većinom mračnija i melankolična atmosfera, a pjesme, koliko god da su predivne, najbolje će se slušati uz specifična i periodična raspoloženja (…) Reklo bi se da je Jonathan omekšao, no bend je napravio velik korak naprijed. “To Love…” se sluša teže od svog prethodnika i predstavlja oveće sazrijevanje benda. Samo se postavlja pitanje može li ovakav predstavljeni senzibilitet potrajati ili je to tek most prema nečem trećem. (iz recenzije)
Na repeatu: “Heaven”, “Moments”, “Allison”

7Krešo Bengalka – “Finale”

Album poslušaj na Deezeru
Kada bi se rap mogao klasificirati u tvrđe žanrove, Krešino “Finale” došlo bi kao najtvrđi hardcore u maniri ovogodišnjeg Code Orangea ili pak ranog Convergea. Krešo bez dlake na jeziku i agresijom koja pršti u svakom beatu i izgovorenom stihu duboko secira društvo u kojem živimo bez da zvuči šablonski – ponekad parodijom, a ponekad istinom istresenom direktno u glavu. Hrvatska realnost gušenja u kreditima kako bi “pokazali ključe” te život pod čizmom ovrha i neimaštine gdje “dica vrte jer im starci rade za tri i dvista” i gdje “dužnici lete iz stanova, nove drolje se nude, kradu se rebe sa štrika, tuđi se džepovi pune” brutalno je iskreno odrepana na albumu koji nakon jednog slušanja hoće još. Krešo je tvrd, ljut i jebe mu se za cijeli svijet!
Na repeatu: “U glavu”, “Pobjeda”, “El Comandante”

6Žen – “Sunčani ljudi”

Album poslušaj na Deezeru

“Sunčani ljudi” je album kojemu je teško pronaći manu (…) I dalje su shoegazirane melodije s puno reverba u prvom planu uz lebdeće vokale koji ponekad zvuče kao neki vilenjački instrument. Pjesme, iako imaju vokala, često zvuče kao da su rađene u post-rock maniri što cijelu zvučnu kulisu dovodi do čestih erupcija u atmosferi. (iz recenzije)

Na repeatu: “Opet gange”, “Sonična taktika”, “Lov na crne tipke”

5Moskau – “Violence & Sorrow”

Album poslušaj na Bandcampu

Album je koncipiran u dva dijela (dvije ploče koje će biti izdane uskoro), pa je tako i album dobio ‘podijeljeni’ naziv “Violence & Sorrow”. No, da je to baš točno podijeljeno po pločama, ne bih se složio. Generalno, oba elementa se mogu pronaći u oba dijela, posebno jer se tužnjikava atmosfera nalazi u prvom dijelu, dok je drugi dio nešto neurotičniji, zbog čega bi naziv “Sorrow & Violence” imao više smisla. Ali to je najmanje važno, jer album djeluje kao kompaktna cjelina kojoj je jedina mana možda nedovoljno dobar engleski izgovor (…) Da skratim priču, Moskau su pogodili točno pravu dozu tuge zbog čega album i djeluje toliko moćno, a ne prelazi u neku patetiku ili pretencioznost, iako je bilo mnogo temelja za to. (iz recenzije)

Na repeatu: “Lady of Violence”, “Down Down Down”, “Spirit”

4Para Lele – “Para Lele”

Album poslušaj na Bandcampu

Sam album je teška psihodelična brijačina koja spaja mnoge tradicionalne elemente Južne Amerike i Dalekog istoka – zamislite si da ste u Andama poprilično napušeni i lagano se poigravate instrumentima u bossa nova điru dok neki zborovi oko vas pjevuše napjeve koje i ne razumijete previše. Glazbeno gledajući, ovaj album nema limita i rađen je van svih shema. Tu se osjeća sva sloboda muziciranja u istraživanju novog i drugačijeg zvuka. (iz recenzije)

Na repeatu: “Krajolik”, “Ptica selica”, “Tisuću hiljada”

3Mayales – “Simbol za sunce”

Album poslušaj na Deezeru

“Simbol za Sunce” bi trebao dolaziti s uputama za korištenje: položaj tijela za slušanje ne može biti bilo kakav, nego obavezno ležeći ili poluležeći, u prirodi, dok je sunčano i toplo, bez oblaka, s tamnim naočalama, sa strogo zabranjenim razmišljanjima o napornim stvarima: o političkoj sceni u Hrvatskoj, o plaćanju svih režija ili pak o približavanju Trećeg svjetskog rata. Ovaj album jako dobro uvjerava slušatelja da je nekad bilo bolje i bezbrižnije i da je nekad bilo manje svinjarija nego sada. Eskapizam je tako uvjerljiv kod Mayalesa. (iz recenzije)

Na repeatu: “Roadie”, “Zlatne note”, “Bum Bum Bum”

2Chui i Jazz orkestar HRT-a – “Chui ovu glazbu”

Album poslušaj na Deezeru

Chui je svojim nastupima i radom na tri dosadašnja albuma pobrao nepodijeljene hvalospjeve, što kritike a što publike, i poprilično pridonio na popularizaciji jazza općenito, a svojom fuzijom jazza, rocka, elektronike i klupske plesne glazbe svakako privukao jedan određeni broj nove publike na jazz koncerte (…) Na dva CD-a dobili smo osamdesetak minuta odlične glazbe kakvu nemamo često prilike čuti pa onda narode – “Chui ovu glazbu”. (iz recenzije)

Na repeatu: “Tebi putujem” (ft. Josipa Lisac), “Third Sun From The Stone”, “Bedtime Story”

1Tús Nua – “Horizons”

Album poslušaj na Bandcampu

“Horizons” je fenomenalan album s kojim su Tús Nua skrenuli pažnju na sebe. Ovo je moderna glazba koja spaja nekoliko žanrova u vrlo zrelu cjelinu gdje gotovo da i nema loših momenata. Kad netko napravi toliko moćan prvijenac, iskreno treba očekivati velike stvari od takvog benda, jer ovo je sva suština naše scene koja je godinama zapostavljana s izjavama u stilu ‘kod nas nema dobre nove muzike’. Kako ne bi bilo? Kad samo vidimo što su debitanti napravili u ovoj godini, jasno je da živimo u nikad boljem vremenu, daleko zanimljivijem od Novog vala, samo se danas zbog masovne produkcije možda pokoji bend sakrije i ne može se otkriti na prvu. (iz recenzije)

Na repeatu: “Geysir”, “There’s a thin line between everything”, Repeat”