Posložiti godinu u glazbenoj industriji u listu najboljih nikada nije bio zahvalan zadatak, pogotovo 2017. u kojoj je objavljeno toliko odličnih albuma. Zbog toga smo ove godine izbor izdanja, pjesama i izvođača koje krasi prefiks “naj” proveli u dva kruga – u prvome je redakcija Muzike.hr izdvojila svoje favorite u brojnim kategorijama, a potom su svi oni prošli kroz filter dodatnih kriterija.

Kriteriji po kojima su albumi ocjenjivani su: kvaliteta (zvuk i produkcija), trend (praćenje ili postavljanje trenda), inovacija (odmak od ustaljenosti, bilo zvukom, produkcijom, idejom, pristupom), potencijal (za investicije i rast) i lokalna prihvaćenost (koliko su prihvaćeni u Hrvatskoj, kriterij za korekciju).

U nastavku pogledajte listu najboljih stranih izdanja, a u narednim danima uslijedit će najbolja regionalna, domaća i debitantska izdanja, pjesma godine, debitanti godine, liste najboljih festivala i koncerata u 2017., a godinu ćemo završiti s personaliziranim redakcijskim listama.

20Benjamin Clementine – “I Tell a Fly”

Album poslušaj na Deezeru

Na “I Tell a Fly”, tri četvrt sata dugom albumu moguće je čuti elektronske plesne ritmove, kao i klasikom nadahnute klavirske pasaže ili pak gospelom inficirane vokale, a potpis je uvijek, samo i jedino Clementineov. Malo je klišeiziranih melodija i ritmova, nečeg što ćete reći: “Pa to sam čuo na albumu xy, kod izvođača yz”. Samim time, Clementine je kreirao puzzle koje zahtijevaju strpljivog slušatelja, mirnoću i tišinu. Pjesme su mini suite koje prelaze jedna u drugu, dolaze iz raznih strana, i pomoću Clementineove imaginacije spajaju se u jedno. (iz recenzije)

Na repeatu: “By the Ports of Europe”, “Ode From Joyce”, “Ave Dreamer”

19King Gizzard & The Lizard Wizard – “Polygondwanaland”

Album poslušaj na Deezeru

Atmosferičnost i laganija atmosfera daju ovom albumu novu dimenziju koja je svakako antiklimaks onog što su do sada pružali. Odlično je da je album izdan nakon “Sketches of Brunswick East” jer se tako jednostavnije uviđaju i sve promjene u njihovim motivima tijekom skladanja, a što dalje možemo očekivati od ovih Australaca – to vjerojatno samo oni znaju. Ne bi me čudilo da sa simboličnim 13. albumom (kojeg ćemo navodno dočekati još ove godine) zaključaju svoj studio, odu na veliku završnu turneju gdje će svirati i u zadnjem kutku zemljine hemisfere pa se prijateljski rastanu i odu svako svojim putem. Naravno, ne bih htio da se tako nešto dogodi, ali s onim što konstantno pružaju imali bi veliki kredit jer im u ovom trenutku malo tko može parirati u kreativi. (iz recenzije)

Na repeatu: “Crumbling Castle”, “Polygondwanaland”, “Deserted Dunes Welcome Weary Feet”

18Aldous Harding – “Party”

Album poslušaj na Deezeru

Novozelanđanka Aldous Harding relativno je novo i svakako još nedovoljno poznato ime (barem na našim prostorima), no svojim je drugim albumom privukla našu pažnju. “Party” je objavila pod krovom 4AD, nezavisne britanske izdavačke kuće koja stoji iza imena kao što su The National, Grimes, Ariel Pink i Future Islands. Harding svojim specifičnim glasom i minimalističkim pristupom glazbi svoje pjesme prenosi u isto vrijeme nesigurno i suvereno, glazbenica je to u čiju iskrenost povjerujete već s prvom preslušanom pjesmom. Za nju ćemo tek čuti.

Na repeatu: “Imagining My Man”, “Horizon”, “Living The Classics”

17Thundercat – “Drunk”

Album poslušaj na Deezeru

Zappa nije mrtav, Zappa živi u svakoj odsviranoj noti i odpjevanom Thundercatovom stihu! “Drunk” predstavlja epsko putovanje sačinjeno od 23 pjesme, koje poput najluđeg rollercoastera juri, zastaje, trese, drma, propinje se i ostavlja bez daha sa svakom novom stvari. I ono najvažnije za svakog poklonika funky žanrova i podžanrova – jebeno je groovy! Da je Stephen Bruner ‘Thundercat’ absolutni manijak evidentno je s popisa glazbenika i bendova u kojima je svirao koji variraju od crossover-metalaca Suicidal Tendencies i začinjene elektronike Flying Lotusa do Pharella Williamsa i hip hop mesije Kendricka Lamara. No s ovom albumčinom koja se mora naći u kolekciji svakog fana progresivnog jazz fusiona, RnB-a i funka dokazao je da nadišao titulu jednog od najtalentiranijih basista današnjice i etablirao se kao vrsni kompozitor i producent koji djeluje u nekoj dimenziji kojoj mi obični smrtnici ne možemo ni prismrditi. Dodamo li na to čest crno-ironični humor i blesave tekstove koji variraju o razmišljanjima kako će u Tokiju potrošiti svu lovu na anime i najesti se toliko ribe da će mu biti zlo, do toga kako se je najbolje otarasiti čudnih osjećaja dobrim starim onaniranjem, usporedbe sa Zappom su neizbježne. Must hear za sve koji štuju lik i djelo Herbieja Hancocka i Funkadelica i sebe smatraju progresivcima naslušanih ušiju.

Na repeatu: “Them Changes”, “Captain Stupido”, “Show You The Way”

16Queens of the Stone Age – “Villains”

Album poslušaj na Deezeru

Ako je “…Like Clockwork” bio izbrušeni i dobro izrađeni ručni sat, nadogradnja kaotičnog rocka starijih dana, “Villains” pokušava biti korupcija tih vrijednosti, najočitijih u nedostatku Marka Lanegana, Davea Grohla i drugih prijatelja benda (…) Dio albuma je zabavan, plesni, funky, bilo sa sintisajzerom ili bez njega, a drugi dio se shvaća preozbiljno, s dugim prog uvodima, sanjivim vokalima i industrijski repetitivnim bubnjem koji bi trebao biti zanimljiviji obzirom da je za “Villains” iza njih sjedio Jon Theodore iz The Mars Volte. (iz recenzije)

Na repeatu: “Fortress”, “The Evil Has Landed”, “Villains of Circumstance”

15Zola Jesus – “Okovi”

Album poslušaj na Deezeru

“Okovi”, kako i sam naslov sugerira, donosi priču o osobnim zatvorima, lancima i granicama u kojima se nalazi svatko od nas. Nemogućnost izlaska iz vlastitoga tijela kao i nemogućnost probijanja granica rađa tjeskobu i postavlja pitanje mogućnosti dodira drugih tijela. Tijelo kao takvo liminalni je okov, no ujedno i medij kojim komuniciramo sa svijetom i drugima. U slučaju Zole Jesus tjelesnost je glazbena i ekstatična. Na svom petom albumu to je najbolje pokazala jer “Okovi” predstavljaju njezinu unutarnju transgresiju i zrelost koju je postigla, kako na intimnom, tako i na profesionalnom planu. Povratak na Sacred Bones etiketu bio je odličan potez jer stil koji njeguje ta kuća odgovara Nikinoj personi i mogla se otvoreno i iskreno izraziti. (iz recenzije)

Na repeatu: “Soak”, “Witness”, “Veka”

14Sampha – “Process”

Album poslušaj na Deezeru

Sampha je s “Process” zauzeo srca ljubiteljima Jamesa Blakea koji su tražili više i realizirao vlastito ostvarenje nakon niza ogromnih gostovanja na albumima lanjskih pobjednika godišnjih top listi kao što su Kanye West, Frank Ocean i Solange. Rafiniran je i novim je zvukom postavio letvicu visoko.

Na repeatu: “Blood On Me”, “Plastic 100’C”, “(No One Knows Me) Like The Piano​”

13Tyler The Creator – “Flower Boy”

Album poslušaj na Deezeru

Iako originalnog naslova “Scum Fuck Flower Boy”, zločesti dečko hip-hopa koji je nekada doslovno jeo žohare puknuo nas je iznenađujuće sentimentalnim i zrelim albumom koji se oslanja na neo-soul u maniri Erykhe Badu, punim melodija i nježnih synthova te sjetnih aranžmana koji su postali omiljeni soundtrack u ljetnim mjesecima. Poput dobrog trenera, strateški je rasporedio goste kao što su Frank Ocean i Kali Uchis koji su omekšali njegov abrazivan pristup – no bez brige, album nije cijepljen od bengera!

Na repeatu: “See You Again”, “Who Dat Boy”, “November”

12Mark Lanegan – “Gargoyle”

Album poslušaj na Deezeru

Lanegan ne zvuči banalno i kao da je ‘wannabe goth’. Njegov je stil oduvijek bio mračan i ‘težak’, čemu je posebno pridonio njegov vokal. Ovaj album itekako priziva “Whiskey for the Holy Ghost” i “Bubblegum” jer osjetan je ton s navedenih izdanja, no ujedno su prisutni bluzerski mrak s “Blues Funeral”, stilska gracioznost s “Imitations” i neobuzdanost s “Phantom Radio”. “Gargoyle” predstavlja logičan korak u Laneganovoj karijeri, no ujedno je i dovoljno zrelo izdanje da se može nositi s njegovim najboljim ostvarenjima. (iz recenzije)

Na repeatu: “Nocturne”, “Drunk on Destruction”, “Blue Blue Sea”

11Father John Misty – “Pure Comedy”

Album poslušaj na Deezeru

Čiste klavirske melodije, diskretne orkestracije i uživljeno pjevanje na trećem albumu koji Josh Tillman objavljuje pod imenom Father John Misty lako mogu podsjetiti na Randyja Newmana ili Eltona Johna, no unatoč tome što je ovdje riječ o klasičnom popu, Tillman bježi od uobičajene pop strukture strofa-refren-strofa i ne usteže se ponekad razvući pjesmu na deset i više minuta. Propovjedi o trenutačnom stanju svijeta, o urbanim paranojama i potrebi da umirući čovjek tik prije smrti još jednom provjeri news feed daleko bi bolje funkcionirale svedene na najvažnije, ovako se u određenom manjku samokritičnosti fokus rasplinuo i čitava se priča izgubila u monotonim pasažima koji previše nalikuju jedan na drugoga. Ukratko: Solidno, ali ne i sjajno.

Na repeatu: “The Memo”, “Pure Comedy”, “Total Entertainment Forever”

10The National – “Sleep Well Beast”

Album poslušaj na Deezeru

Konstanta koju The National čuva od prvog albuma pa sve do aktualnog privrženost je određenom stilu glazbe koji su njegovali. Tek se opetovanim slušanjem albuma čuju razlike i nijanse koje na prvi pogled zvuče jednako, no uglavnom se radi o teksturama koje sa svakim novim albumom postaju sve istančanije i elegantnije (…) “Sleep Well Beast” ujedno je i uspavanka i budnica, ovisno je li riječ o osobnom ili političkom, no kako je Matt izjavio da su sve njihove ljubavne pjesme ujedno i političke, zaključak je da su zvijeri posvuda oko nas. (iz recenzije)

Na repeatu: “The System Only Dreams in Total Darkness”, “Turtleneck”, “Dark Side of the Gym”

9Jay Z – “4:44”

Album poslušaj na Google Playu

Iako kratak, Hova je u 36 minuta na “4:44” uspio izreći više nego na zadnja dva albuma zajedno. Album je ovo čovjeka neopterećenog uspjehom jer je već uspio i nište mu to ne može oduzeti. Već blizu pedesete, Hova dijeli svu životnu mudrost stečenu kroz krv, znoj i suze na fenomenalno isproduciranom albumu punom ukusno pogođenih samplova. Osvrće se na rasne prepreke svijeta u kojem obitava i koje je smrvio kao car, dijeli investicijske savjete mladima koji žele biti poput njega, uči ih ekonomiji, obračunava se s pohlepnicima iz glazbene industrije ujedno odajući počast Princeu, suočava se s majčinom homoseksualnošću te s vlastitom nevjerom i činjenicom da je postao otac. Ovo je štivo iz kojeg pršti mudrost, a dobronamjerne savjete Hove bolje od bilo kojeg “self-help” prodavača magle treba poslušati – ipak je lik dogurao od običnog kvartovskog dilera do kućnog prijatelja (sad već bivšeg) predsjednika Obame i investitora koji vrti ozbiljnu pinku.

Na repeatu: “Bam” (ft. Damian Marley), “The Story of O.J.”, “Caught Their Eyes”

8Slowdive – “Slowdive”

Album poslušaj na Deezeru

Album “Slowdive” ima sve najbolje elemente benda, kao što su zavodljiv sanjiv zvuk, pametni tekstovi, uvjerljivi vokali i sviranje koje ne zakazuje ni u jednom trenutku. Perfekcionizam ovoga benda nije usiljen i sam sebi svrha. Jednostavnost i lakoća s kojom stvaraju tako uhu ugodne melodije osjetna je i na ovome izdanju. Basist Nick Chaplin izjavio je da je ponovno okupljanje i sviranje bilo jako lako pa je onda i album došao prirodno. (iz recenzije)

Na repeatu: “Slomo”, “No Longer Making Time”, “Falling Ashes”

7Chelsea Wolfe – “Hiss Spun”

Album poslušaj na Deezeru

Prema njezinim riječima, ovaj je album svojevrsni eskapizam smišljen kao prihvaćanje kaotičnosti svijeta i nemogućnosti zadržavanja kontrole nad svakim segmentom života. Kaotičnost hoće reći da je svijet u konstantnoj promjeni i fluksu koji je nemoguće zaustaviti i fiksirati. Promjena je vezana uz eskapizam jer nije riječ o bježanju od života, nego o bježanju od stalnosti. Chelsea kaže da je “u redu prihvatiti vlastiti nered”. “Hiss Spun” slavljenje je fluksa i vrtloga. Naziv albuma može se interpretirati i kao siktavo vrćenje u smislu zvukova koje promjena proizvodi, a to su zviždanje, škrgutanje, struganje i slično. Hiss može biti i izraz negodovanja i neodobravanja, i tom se smislu fluks čita kao ono što nas konstantno podriva i remeti, ali na način da se suočimo s promjenom i prihvatimo je. (iz recenzije)

Na repeatu: “Spun”, “Vex”, “16 Psyche”

6Vince Staples – “Big Fish Theory”

Album poslušaj na Deezeru

Vince Staples uveo je svježinu u klubove sa svojim anti-rap bombama. U ovo kros-žanrovsko vrijeme markiraju ga epitetima kao što su afrofuturizam i rave-rap, a došao je do onog zvuka da ti na prvu dobro sjedne svojih mood-om iz 80-ih, a da je istovremeno svjež kao rosa.

Na repeatu: “Big Fish”, “Yeah Right”, “Crabs In A Bucket”

5Lorde – “Melodrama”

Album poslušaj na Deezeru

U moru mladih djevojaka/žena koje žele zvučati kao žene pred klimakterijem (šifra: Adele), na “Melodrami” se nikad ne gubi osjećaj da se Lorde prvenstveno igra sa svim tim zvukovima jer se želi izraziti, i uživa u tome, bez obzira što su neke emocije možda teške (…) Preslušavanjem albuma otkrivaju se dalje Lordine mogućnosti, a to je pjevanje uz doslovno minimalnu količinu instrumentalnih dionica – što nadmašuje veliku većinu pop-izvođača. Pjevanje joj je neuobičajeno ekspresivno i možda će doći vrijeme da na nekim idućim projektima još više stavi svoj glas u prvi plan. (iz recenzije)

Na repeatu: “Green Light”, “The Louvre”, “Writer in the Dark”

4Wolf Alice – “Visions of a Life”

Album poslušaj na Deezeru

Da, možemo reći da je to ponovno to. “Visions of the Life” je poprilično raznolik album, drugačiji od svojeg prethodnika, ali na njemu nema loše pjesme i sve su uspjeli spojiti u vrlo koherentnu cjelinu. Vjerujem da će album s vremenom još bolje saživjeti, ali i ovako na prvu djeluje moćno i efektno, dovoljno da priča o Wolf Alice i dalje ide uzlaznom putanjom jer s ovim pjesmama će skupiti hrpetinu novih fanova, a oni koji su ih zavoljeli na “My Love Is Cool” podjednako će uživati i u ovom albumu. (iz recenzije)

Na repeatu: “Don’t Delete the Kisses”, “Beautifully Unconventional”, “Heavenward”

3Kendrick Lamar – “DAMN.”

Album poslušaj na Deezeru

Kendrick Lamar je vanserijsku seriju albuma (pun intended) zakucao s “DAMN.” početkom 2017. godine i slomio očekivanja kako će ga dominantni trap izgurati. Kendrick ima svoj đir paralelno i albumom niže hitove koji sjedaju na vrhove i kritičarskih i klupskih listi što je velika rijetkost.

Na repeatu: “Humble.”, “DNA.”, “XXX.”

2LCD Soundsystem – “american dream”

Album poslušaj na Deezeru

Sedam godina trebalo je Murphyju i ekipi da napune baterija i bogme su ih dobrano napunili. Ako planetarna popularnost serije “Stranger Things” nije dovoljan dokaz da su 80-e opet u modi, onda ovaj album to definitivno jest. “american dream” maestralno uspijeva gdje su mnogi epski posrnuli. Nije lako napraviti hommage tom vremenu igrajući na kartu Bowieja, Talking Headsa i Briana Ena i u isto vrijeme zvučati svježe i relevantno. Povratnički album začepio je usta svima koji su sumnjali u mogućnost uspješnog povratka na scenu. Mračan i pun naelektriziranih stihova, album gori sporo, ali u isto vrijeme isijava fenomenalnom energijom koja se skupljala dugih sedam godina. Ukratko, ovo je album koji Win Butler sluša svaku noć prije spavanja s nadom da će, kada se probudi iduće jutro, na naslovnici albuma umjesto LCD Soundsystem pisati Arcade Fire.

Na repeatu: “oh baby”, “how do you sleep?”, “tonite”

1The War On Drugs – “A Deeper Understanding”

Album poslušaj na Deezeru

Cijeli album obiluje propitkivanjima, ljubav/bol i sve između toga, pa kakva god pjesma bila iz nje izvire djelić neotkrivene ljepote koju je teško dočarati, a opet The War on Drugs uspijeva gotovo svaki put (…) Vjerujem da će mnogi ovo izdanje opet uzdići do samog vrha godišnjih lista i to potpuno razumijem. (iz recenzije)

Na repeatu: “Strangest Thing”, “Nothing to Find”, “Pain”