Tragikomični Ameri i odlični Lesseri u zabočkom Green Roomu

  310

  Zagorski glazbeni butik u Zaboku ove nam je subote ponovno ponudio poslasticu u vidu američkog benda NRVS LVRS i zagrebačkog (The) Lesser Men. Dio poslastice je ostao samo na papiru…

  Kad netko u najavi navede ‘Dark Synth-pop vrhunske produkcije!’ jednostavno je u današnje vrijeme malo prosurfati i uvjeriti se je li to samo hype pred koncert ili ne. Studijski NRVS LVRS zvuče zanimljivo i intrigantno, ali kad ih čujemo uživo, shvatimo da su samo još jedan fejk bend koji mlatari praznu slamu. Zanimljiva je situacija da su oni i otvorili koncert, što je u startu naznačilo da nešto ne štima, a kada je krenulo, bilo je sasvim jasno i što.

  Muziku podržava

  NRVS LVRS (Nervoues Lovers) dolaze iz Kalifornije, točnije iz San Francisca, a navukli su se na britanski synth-pop ’80-ih. Nastali su prije par godina, a članovi su muž i žena, Andrew Gomez i Bevin Fernandez. Nije problem da ih je samo dvoje u bendu, već je problem kako to dvoje svira svoje koncerte.

  Stisneš tipku i počne matrica koja obuhvaća većinu glazbenog dijela pjesme. Andrew svira gitaru, Bevin povremeno dodatno nešto tipka po klavijaturama i oboje pjevaju. Jednostavno, njihov live nastup djeluje kao karaoke show pa ne čudi da si je Bevin u jednom dijelu sjela da odmori… tijekom pjesme…

  Kad bih anulirao taj dio gdje je malo toga odsvirano uživo i bavio se samo onime što su glazbeno pružili, najbolji momenti njihovog nastupa bili su druga pjesma koja je nalikovala kao neki horor soundtrack za Halloween te još jedna pred kraj nastupa koja je imala nešto punkoidniji/powerpopični štih. Ostalo je bilo solidno za žanrovsku odrednicu, samo je spomenuti problem uništio njihov nastup i dobrim ga dijelom pretvorio u (tragi)komediju.

  S druge strane, (The) Lesser Men sam gledao prije nekoliko tjedana na zagrebačkoj promociji novog albuma. Taj koncert je bio malo zbrkan jer su miješali nove (vođene synthovima) i stare (gitarske power-pop) stvari zbog kojih se gubila dinamika nastupa, posebno jer su svako malo mijenjali pozicije i instrumente, a sam nastup je bio i prilično predugačak jer je druga polovica koncerta bila zaboravna i mlaka. Vidjelo se da dečki imaju veliki potencijal i da mogu odlično zvučati, ali tada to nije do kraja sjelo.

  Jučer su bili fokusirani, svoj nastup su srezali na 45 minuta i za to vrijeme predstavili posljednji album te jednu sasvim novu stvar. Ukratko, to je bilo to što se od (The) Lesser Men može i treba očekivati.

  Zelena dvorana ima svoje probleme sa zvukom i to se najbolje osjetilo na prvih nekoliko stvari, ali kako je vrijeme odmicalo tako je frenetičnost nastupa prekrila te nedostatke i bend se iskazao u najboljem mogućem svjetlu. Koliko su bili dobri pokazalo je oduševljenje NRVS LVRSa koji su bili najjači u bodrenju benda. Očito su i oni shvatili tko je gazda večeri.

  Što se Lessera tiče, dodavanjem synthova prilično su modernizirali svoj zvuk, budući da su synthovi sada u modi, a kako su energiju imali već i prije, jasno je da su trenutno na vrhuncu svoje karijere. Iskreno, nadam se da je to dovoljno da se i dalje kreću uzlaznom putanjom, posebno jer su dovoljno ludi da zapale svaku publiku (najbolji primjer je bila posljednja “The Cycle” koju su doslovno razvalili).

  Ameri komični, Zagrepčani frenetični, zajedno još jednom vrlo zabavno potrošena večer u kojoj su se predstavili manje popularni bendovi. Ovakve Lessere svakako želim slušati u što većem obujmu, dok ‘ljubavnici’ neka ljubuju negdje drugdje, njih mi je i jednom bilo previše.

  Muziku podržava