Zauvijek uveseljavaju današnji dan

  1881

  I'm From Barcelona

  Forever Today

  Datum izdanja: 18.04.2011.

  Izdavač: Mute Records

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Charlie Parker
  2. Get In Line
  3. Battleships
  4. Always Spring
  5. Can See Miles
  6. Come On
  7. Skipping A Beat
  8. Dr. Landy
  9. Game Is On
  10. Forever Today

  Citat sa službene stranice: ”U rujnu 2010. I’m from Barcelona okupili su se u restoranu Majas vid Havet (Maja kod mora) u Varbergu i iskoristili ga kao studio. Te snimke završile su kao novi album ‘Forever Today'”.

  Kroz albume i posebno putem live nastupa, I’m from Barcelona pokazali su se kao iznimno pozitivan i zabavan bend kojem je glavni cilj staviti osmijeh na lice svakom slušatelju kroz niz jednostavnih melodija i tekstova koji spojeni u jedno daju materijal za bezbrižno opuštanje i razonodu.

  To se najbolje osjetilo na prvijencu “Let Me Introduce My Friends” s kojim su nas upoznali s harmoničnim indie popom kakvog gaje i danas, gotovo pet godina nakon odličnog debija (jedna od mojih rijetkih čistih petica). Uslijedili su nešto mračniji “Who Killed Harry Houdini?” i prošlogodišnji projekt “27 Songs from Barcelona” u kojem je svaki član napravio po jednu pjesmu.Forever Today” nastavlja tradiciju opuštajućih pop melodijica, zaraznih refrenčića i puno pozitivne energije, pa će svaki fan ovog benda ostati zadovoljan s pruženim na ovom albumu, iako je “Forever Today” nešto manje dobar od svojih prethodnika.

  Možda mala kriza nastaje jer im ponestaje zanesenja i osjećaja za nove melodije u kojima se ne bi osjećala repeticija, pa su u svoju svirku uključili više synthova i sličnih umjetnih pomagala s kojima je mnogo lakše napraviti ‘potencijalni hit’.

  Muziku podržava

  Najavni singl “Get In Line” najbolji je dokaz za to jer su kroz njega provučene klavijature koje su izvučene iz ’80-ih. na jednu vrlo prpošnu i veselu melodiju, a malo ga ubija preuobičajen refren sa stalnim ponavljanjem naslova pjesme.

  Battleships” je dokaz da bend još ima svježine i moći napraviti pamtljivu i upečatljivu pjesmu koristeći pjevački dijalog između frontmena i ostatka benda kao zbora gdje Emanuel pjeva kako ima sve spremno za idealnu ljubavnu večeru dok mu bend konstantno odgovara kao njegova ljubljena da se ne treba mučiti previše, da joj je njegova ljubav dovoljna (‘‘I just wanted to see you my honey”).

  Always Spring” donosi energiju kakvom su zarazili mnoge s “Let Me Introduce My Friends”, a pjesma je orkestracijski na najvišem rangu. Slična situacija je i s pjesmom “Come On“, dok su u “Dr. Landy” malo posudili stihove “twinkle twinkle little star”, a završna, ujedno i naslovna “Forever Today” zaokružuje album na pomalo melankoličan način koji je bio zaštitni znak na “Who Killed Harry Houdini?”.

  Veliki bend, velike muke, rekli bi mnogi, ali u slučaju I’m from Barcelona to je prava prednost i vrlina što su posebno pokazali prošlogodišnjim izdanjem, ali i ovdje jer šarolikost glazbenih kulisa dodatno upotpunjavaju pravovremenim zborskim pjevanjem što u cijelosti i nosi svaku od pjesama benda.

  Albumi poput “Forever Today” nisu najveća genijalnost moderne pop kulture, ali to se niti ne trude biti jer glavni cilj benda je zabaviti sebe, a ako uspiju time zabaviti još ponekog sa strane, nema veće sreće. Nekoliko nešto manje upečatljivijih pjesama (da ne kažem slabijih) i minutaža koja je nešto preko 32 minute čine ovaj album slatkim bombonom bez punjenja, dovoljno dobro da podigne šećer, ali nedovoljno za nešto više.

  Muziku podržava