Potpuni promašaj Arce s “Mutantom”

  588

  Arca

  Mutant

  Datum izdanja: 20.11.2015.

  Izdavač: Mute Records

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Alive
  2. Mutant
  3. Vanity
  4. Sinner
  5. Anger
  6. Saver
  7. Bacon
  8. Snakes
  9. Else
  10. Umbilical
  11. Hymn
  12. Front Load
  13. Gratitude
  14. En
  15. Siren Interlude
  16. Extent
  17. Enveloped
  18. Faggot
  19. Soichiro
  20. Peonies

  Alejandro Ghersi u glazbenom je svijetu poznat prije svega kao producent.

  Radio je s Kanyeom Westom na “Yeezusu”, Björk (“Vulnicura”), Kelele i FKA Twigs. Porijeklom iz Venezuele, trenutno adresa mu je London. Arca je producent, DJ i izvođač čiji je drugi album “Mutant” zauzeo pristojna mjesta top ljestvica, iako je daleko iza prvog, koji je bio pravo otkriće.Polako je gradio svoj put surađujući s mnogim glazbenicima, a svoju je priču usmjerio različitim stazama od onih njegovih kolega suradnika. To je elektronika s utjecajima industriala i eksperimentalnog hip hopa.Nazvan “Mutant”, album je upravo to, čudna mješavina i eksperiment s raznim žanrovima rezultat kojih je ne baš impresivan. Na prvo slušanje album zvuči kao mnogo buke i elektronike koja nema neku putanju, nego kao da je sve nabacano samo da bi se napravio album, ali bez neke pozadine i smisla. Album čini dvadeset pjesama i sve su nalik jedna na drugu pa bi se teško izdvojila neka kao hit jer se redaju jedna za drugom u neartikuliranoj buci koja ne govori ništa, nego je svrha sama sebi.

  Pomalo je čudno kako je kao producent mnogo uspješniji, ali kao solo izvođač Arca se gubi u moru raznih žanrova u kojima ne može naći nit koja bi se iskristalizirala i učinila album slušljivim.

  Muziku podržava

  Jedna stvar bi se mogla izdvojiti, teškom mukom, a to je “Sinner“, koja je pomalo ambijentalna s malom dozom industriala. Osim nje, ništa drugo ne ulazi u uho.

  Arca je pokušao napraviti nešto što će ga izdvojiti i to je na prvom albumu uspio, ali drugi je jednostavno nedorečen i preambiciozan, a u konačnici bez glave i repa.

  Tako su “Sever” i “Faggot” potpuno neslušljiva buka u kojoj se ne može pronaći nikakva čista nota. Nje to stvar što je album pod utjecajem industriala, nego je taj industrial ovdje doveden do karikature i ekstrema i još k tome pomiješan s hip hopom što u konačnici ne donosi ništa privlačno.

  Snakes” i “Front Load” su najeksperimentalnije stvari, iako je cijeli album takav, u ovim dvjema je najjače izražena ta konfuzija zvuka.

  “Mutant” je zaista čudovište od albuma, i to u potpuno negativnom smislu. Arca je jednostavno promašio, ali zasigurno ćemo još čuti za njega, bilo kao producenta ili kao izvođača.

  Muziku podržava