Dance-rock u svojem najboljem izdanju

  1346

  New Order

  Music Complete

  Datum izdanja: 25.09.2015.

  Izdavač: Mute Records

  Žanr: Dance, Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Restless
  2. Singularity
  3. Plastic
  4. Tutti Frutti
  5. People on the High Line
  6. Stray Dog
  7. Academic
  8. Nothing but a Fool
  9. Unlearn This Hatred
  10. The Game
  11. Superheated

  Davnih osamdesetih bili su prvaci elektronike i dancea kojeg su kombinirali s post-punkom kao naslijeđem Joy Divisiona.

  Mnogo su se mijenjali, eksperimentirali svakim novim albumom, ali nikad nisu iznevjerili zvuk koji ih je učinio jakima. Mijenjali su postave, članovi su odlazili i dolazili, no baza je ostala.To se vidi i na desetom izdanju kojeg su uglavnom producirali sami dečki iz benda, osim dvije – tri stvari. Kao i većina bendova koji uzmu stvar u svoje ruke kad su već daleko iza prvog albuma, tako je i New Order posložio kockice i dao si zadatak da deseto, na neki način jubilarno, izdanje učini ‘svojim’, da mu daju jedinstven pečat vlastitog rukopisa.Ovo je prvi album na novoj etiketi i bez starog basista Petera Hooka, s novim članom Tomom Chapmanom i povratkom Gilliana Gilberta. Na albumu gostuju Iggy Pop, Brandon Flowers i La Roux. Nekako se sve posložilo za dobar album i on to jest.

  Nakon dva pretposljednja “Waiting For The Siren’s Call” i “Lost Sirens” koji su bili mali promašaji s kojima je bend došao do karikature vlastitog zvuka i zabrazdio u neke potpuno strane vode, s “Music Complete” su se vratili na pravi put i pokazali zašto su voljeni i jaki.

  Muziku podržava

  Produkcija je na visokom nivou i to se primijeti od prve do zadnje stvari, tekstovi su intrigantni, zvuk je onaj pravi – mnogo elektronike s mračnim podtekstom, post-punka u dance ruhu i syntha u tragovima. Danas mnogi stvaraju elektronsku glazbu, ali New Order kao pioniri su pokazali kako se ona radi bez natruha popa i odlaženja u ekstreme.

  Elektronika ovdje nije naporna i nasilna, nego je elegantno odmjerena i pomiješana s drugim silnicama koje su u konačnici slušljive i privlačne.

  Ovaj je album možda i više elektronika, nego bilo koji dosad jer je dodan taj moderni zvuk kojeg publika voli, ali matrica je ostala jednaka – mnogo dancea i syntha. Ovo je dance-rock u svojem najboljem izdanju i New Order zna kako se to radi.

  Restless” je kao mali osvrt na ono što su dosad radili i kao da je u njoj sama bit albuma – plesno, ali i pomalo mračno. Prvi dio albuma baš rastura sa “Singularity“, “Plastic” i “Tutti Frutti” i sve su zabavne i inspirativne, jednostavno vas tjeraju na dobro raspoloženje.

  Sredina je malo mirnija i melankoličnija, ali zato se pred kraj iskupljuju s “Nothing But A Fool” i “Superheated“, onako kako oni znaju.

  “Music Complete” je vratio New Order na stare tračnice i pokazali su da još znaju i mogu. U masi novih bendova, oni su ostali vjerni sebi i pokazali da zrelost donosi svoju ljepotu i kvalitetu. Mnogi su, vjerujem, bili skeptični, ali deseti album je jako dobro ostvarenje, zanimljivo i zabavno, potpuno i osmišljeno s potpisom starog New Ordera.

  Muziku podržava