Harveyev završni čin opijenosti Gainsbourgom

  665

  Mick Harvey

  Intoxicated Women

  Datum izdanja: 20.01.2017.

  Izdavač: Mute Records

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ich Liebe Dich…(Ich Dich Auch Nicht) feat. Andrea Schroeder
  2. All Day Suckers
  3. Contact feat. Channthy Kak
  4. Prévert’s Song feat. Jess Rebeiro
  5. The Eyes To Cry feat. Sophia Brous
  6. Puppet Of Wax, Puppet Of Song feat. Xanthe Waite
  7. Baby Teeth, Wolfy Teeth feat. Solomon Harvey
  8. God Smokes Havanas feat. Andrea Schroeder
  9. While Rereading Your Letter feat. Sophia Brous
  10. Sensuelle Et Sans Suite feat. Lindelle-Jayne Spruyt
  11. The Homely Ones feat. Xanthe Waite
  12. Lost Loves
  13. Striptease feat. Andrea Schroeder
  14. The Drowned One feat. Jess Rebeiro
  15. Cargo Cult

  Nakon dvadeset godina, Mick Harvey vratio se Sergeu Gainsbourgu.

  Treći album obrada, “Delirium Tremens”, izišao je prošle godine, a već imamo i četvrti dio “Intoxicated Women”. Navodno je to i završni akt interpretacije Gainsbourga i zadnji svezak albuma obrada francuske i svjetske ikone.Stoga nije čudno što se album zove “Intoxicated Women”, čime se sklapa mozaik započet albumom “Intoxicated Man” iz 1995. Dinamika muško-ženskih odnosa, na prvoj razini ostvarenih kroz duete, zatim kroz posvete inspirirane ženama te na kraju interpretacija tih odnosa kroz album, “Intoxicated Women” kompletira jednu glazbenu priču o interpretaciji i preispisivanju klasika na način koji uvažava original, ali mu daje i osobni pečat.“Intoxicated Women” možda je i najuspjelija interpretacija Gainsbourga koju ju Harvey ponudio. No, ne može se promatrati izvan konteksta ostala tri albuma, pogotovo prvog, “Intoxicated Man”. Tako je prva numera na aktualnom albumu duet s Andreom Schroeder, “Ich Liebe Dich… Ich Dich Auch Nicht“, predivna interpretacija klasika “J’te Aime… Moi Non Plus” na njemačkom jeziku. Osim francuskog originala te engleske verzije “I Love You… Nor Do I”, koju su otpjevali Nick Cave i Anita Lane, pjesma na njemačkom zvuči doista dojmljivo jer nije samo kvalitetna interpretacija, nego se i vokalno odmiče od originala, s obzirom da vokali Harveya i Schroederove zvuče ne samo senzualno, nego i mračno i enigmatično. Poveznica s prvim albumom je ta da je prva pjesma na “Intoxicated Man” bila duet s Anitom Lane, “69 Erotic Year”, također ljubavna i izrazito sugestivna numera.

  All Day Suckers“, odnosno”Les Sucettes”, nije duet, a izvorno je bila napisana za Frances Gall. I to nije slučajnost jer na njoj Harvey figurira i kao žena i kao muškarac, odnosno poigrava se ulogama. “Annie loves all those suckers” stih je koji pokazuje kako je Harveyeva interpretacija ideja poput muza i fatalnih žena kao pjesničke inspiracije, fluidna i zaigrana. Pjesma je ironijski obrat figura pjesnika i muze u kojima one funkcioniraju proporcionalno. Osim nje, “Lost Loves” također nije duet i klasična je harveyevska stvar, mračna i akustična.

  Muziku podržava

  Od dueta valja istaknuti “Striptease” s Andreom Schroeder i “Sensuelle et Sans Suite” s Lindelle Jayne Spruyt kao najuspjelije stvari, u kojima ženski vokali neodoljivo podsjećaju na Anitu Lane, koja će vjerojatno ostati na prvom mjestu što se tiče ženskih senzualnih vokala s kojima je Harvey surađivao.

  Najzaigranija je “The Homely Ones”, ritmična i lepršava numera s Xanthe Waite, dok je “Prevert’s Song” najdalje od originala jer zvuči gotovo kao folk stvar. Kao kruna albuma, završna je stvar “Cargo Cult” s legendarnog albuma “Historie de Melody Nelson”.

  “Intoxicated Women” Harveyeva je interpretativna pjesmarica, koja svojom kvalitetom strši od raznih sličnih pokušaja jer je Mick Harvey ne samo odličan interpretator, nego glazbenik s unikatnim izrazom koji zna prepoznati prave stvari, ali ih i proizvoditi.

  Muziku podržava