Went je dobar put odabrao, uživajmo u tome

  599

  Went

  The Great Escape

  Datum izdanja: 18.05.2016.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Americana, Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Best Of Luck
  2. Westbound Lane
  3. Sun
  4. New Year’s 5AM
  5. Aftermath
  6. The Carrot And The Stick
  7. The Platter
  8. The Knacker’s Yard
  9. On And On
  10. Postcard
  11. Blind Lemon Jefferson’s Grave
  12. Determined Attempt

  Posljednjih godina je postalo jasno da u našoj regiji je izašlo brdo vrsnih americana i folk glazbenika koji mogu biti ravnopravni s onima koji dolaze s američke scene. Zašto je tome tako, tko bi znao, a na nama je samo da uživamo u tome.

  Jedan od ponajboljih prošlogodišnjih regionalnih albuma te žanrovske odrednice jest prvijenac beogradske skupine Went. Nakon niza EP-ova, konačno smo dobili studijsko izdanje pune minutaže koje nije nimalo razočaralo, već dapače, oduševljava svakim novim slušanjem.Uzore i utjecaje teško je pobrojati jer je to gotovo cijela folk scena od svojih početaka naovamo, s nekim fokusom na americanu zadnjih 15-ak godina. Generalno, to je gotovo akustična glazba nošena lirikom uz dojmljive melodije i poneki zarazni refren, posebno kad se odmaknu od gabarita koje im donosi žanr.

  Tako na primjer imamo s “New Year’s 5AM” pjesmu koja kao da je nastala pod utjecajem solo radova Petea Dohertya, s druge strane “Aftermath” je zarazna i nešto brža, a malo podsjeća na ranija izdanja The Corala, dok “Postcard” ima vrlo nervozan riff koji nosi cijelu pjesmu.

  Muziku podržava

  Kad gledamo nešto klasičnije pjesme tu bi “Sun” mogla postati jedna od himni na koncertima, “The Carrot And The Stick” asocira na nekadašnje česte goste u našim krajevima Willard Grant Conspiracy, dok se na kraju ističe a cappella balada “Blind Lemon Jefferson’s Grave“.

  Scena regije je šarolika i odlična, vjerujem da nikad nije bilo kako je danas. U svakom kutku nikne neki novi bend vrijedan pažnje, pa je često teško pohvatati sve te bisere na vrijeme. Went je konstanta već neko vrijeme, iako su tek sad izdali album prvijenac.

  The Great Escape” je vrlo dobar album u kojem mnoge stvari lakoćom sjedaju na svoje mjesto. Kad je tome tako, teško je ne uživati u onom što se stavlja pred vas, a ovih dvanaest pjesama se lijepo nižu jedna za drugom. Uz poneki jači refren i pjevanje na našem, a ne egleskom jeziku, vjerujem da bi došli još lakše do publike, ali svatko bira put kojim će krenuti. Kako sad stvari stoje, Went je dobro odabrao.

  Muziku podržava