Romantična folk pjesmarica

  400

  Joshua Radin

  The Fall

  Datum izdanja: 27.01.2017.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Diamonds
  2. High and Low
  3. Falling
  4. Enough For You
  5. Higher
  6. Song For You
  7. Witing
  8. Kepp The Darkness Away
  9. When I’m With You
  10. Still Spinning

  Autori pjesama korištenih u televizijskim serijama često su manje poznati od tih pjesama, a kada i povežemo ime s pjesmom, dogodi se da nam je ime potpuno nepoznato.

  Kantautor koji je praktički započeo karijeru tako što je njegova glazba korištena za serije, u početku za “Scrubs”, a kasnije i za niz poznatih i popularnih, zove se Joshua Radin. Svirati je počeo tek s trideset godina, no kako je brzo svladao vještinu, počeo je i pisati pjesme te se upustio u glazbene vode. Dosad je iznjedrio sedam albuma, uključujući i aktualni “The Fall”, koji je ujedno prvi čiju produkciju potpisuje sam Joshua Radin, a treći da je samoizdat.

  Glazba Joshue Radina dominantno je folk i akustična. Osim vokala i gitare, ništa se pretjerano ne ističe. Mekan i nježan vokal, romantični tekstovi i izražena gitara ključne su karakteristike koje ga prate. Na svim je albumima zadržao isti zvuk i drži se provjerenog recepta, što čini da svi albumi nalikuju jedan drugome. I sam je izjavio da se aktualni album ne razlikuje od prethodnih šest, osim činjenice da je ovaj sam producirao. U konačnici to, ipak, ne dovodi do zasićenja i dosade jer Joshua uspijeva pisati i pjevati tako da zvuči svježe i na sedmom izdanju. Razlog tome jednostavnost je njegove glazbe koja uvijek prolazi jer je ogoljena od svih viškova i kićenosti.

  Muziku podržava

  Na sedmom je albumu jednostavnost još izraženija jer ga je sam producirao, odnosno, imao je kontrolu nad svakim segmentom izdanja. Koliko mu je to dobro došlo govori činjenica da je “The Fall” nastao u samo pet dana. I zaista je osjetna kreativna energija koja je jedva čekala da se materijalizira. Deset pjesama, koliko ih ima na albumu, čitaju se kao stranice dnevnika, što zapravo Joshua i želi postići svojom glazbom; da se albumi slušaju/čitaju kao dnevnici u kojima pjesme funkcioniraju kao zapisi bazičnih stvari, kao i onih kompleksnijih.

  “The Fall” je romantičan, mekan i sanjiv folk album. Povremeno se čuju i zaigraniji tonovi, no uglavnom sve prolazi u akustičnom tonu, bez velikih erupcija i zastranjivanja. Iako uvodna “Diamonds” zvuči lepršavo i iskričavo, ostatak je prilično laganiji i prigušeniji. “Falling”, “When I’m With You” i “Waiting” tipične su folk balade na tragu Bena Howarda, dok su malo intenzivnije “Keep The Darkness Away” i “Still Spinning“.

  Pravi je biser albuma “High and Low“, najritmičnija i najzaigranija stvar na kojoj si je Joshua dao prostora za mali otklon od tipičnih stvari koje inače radi.

  Teško da može doći do zasićenja kantautora i folk izvođača jer oni su uvijek potrebni da podsjete na jednostavnost i toplinu glazbe. Mirnoća, staloženost i neposrednost folk izvođača uvijek iznova uspijeva osvojiti. “The Fall” je dokaz tome.

  Muziku podržava