Album s ne tako običnim ljubavnim pjesmama

  510

  Nevjerni Tomo i Miloš Zubac

  Male pesme za Draganu

  Datum izdanja: 23.12.2016.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Nema nas više
  2. Dovil
  3. Neko tih i lep kao ti
  4. Stari albumi
  5. Znam da mi te nema
  6. Nesveti a sveti
  7. Šta si sanjala kad si odlazila
  8. Četrdeset dana

  “Male pesme za Draganu” koncipiran je kao posveta Dragani Zubac, supruzi novosadskoga pjesnika Pere Zupca.

  Album su snimili Nevjerni Tomo i Miloš Zubac. Pjesme su nastajale internetskim dopisivanjem, a vokale je Miloš snimio u studiju Milana Koraća u Novom Sadu, dok ih je Tomo snimio u svom kućnom studiju. Riječ je o uglazbljenim stihovima koje je pjesnik Pero Zubac posvetio svojoj supruzi, osim pjesme “Dovil”, koju je napisao Miloš Zubac.S obzirom na poetski predložak i koncept posvete, radi se o jako emotivno nabijenom izdanju. Gotovo da se mogu osjetiti nedostajanje, nježnost i blagost stihova jer su aranžmane radili oni koji to dobro razumiju i osjećaju te se mogu suživjeti s njima. Zvuk je albuma lagani i prozračni folk s notama bluesa, što i jest najprimjereniji izraz za ovakav album. Jednostavnost proviruje iz svake pjesme jer je gitara u prvom planu. Vokalno su pjesme izvedene kao mali recitali bez velikoga eksperimentiranja.

  Album sugestivno otvara “Nema nas više”, čime je odmah izražena bit priče albuma. Iako naslov sugerira tako, to nije tužna pjesma, nego sjetna i dirljiva s podsjećanjem na uspomene i zajedničke trenutke.

  Muziku podržava

  Znam da mi te nema” najotvorenije govori o gubitku i boli te suočavanju s njim, a i zvuči najemotivnije od svih pjesama na albumu.

  Najljepši aranžman i pomalo intenzivniji zvuk čuje se u “Nesveti a sveti“, na kojoj i vokali djeluju bluzerski i mračno. Ako bismo trebali izdvojiti najljepšu pjesmu s albuma, to bi bila “Šta si sanjala kad si odlazila“. To nije tek ljubavna pjesma, nego više od toga jer je ljubav, odnosno žena, opjevana kao istinska potreba i želja.

  Nevjerni Tomo i Miloš Zubac napravili su lijepu gestu ovim albumom jer su pokazali kako poeziju treba češće uglazbljivati. Albumom odišu tuga, sjeta, melankolija i bol, što možda neće svakome biti lako za slušati, ali mu definitivno treba dati priliku, jer se iza sve te tuge čuje jednostavna i iskrena poruka ljubavi izražene poezijom.

  Muziku podržava