Novi vladari domaće alternativne scene

  1990

  From Another Mother

  Epileptir

  Datum izdanja: 17.01.2017.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Alternative, Psychedelic, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Go Left, Right?
  2. Free Hugs
  3. Dafina
  4. Legend
  5. Eastok
  6. Sinister Minister
  7. Pulverize
  8. Slap Out Of It

  Kad mi netko kaže da kod nas nema dobrih novih bendova, najrađe bih ga išamarao.

  U tom statusu sam već mnogo, mnogo godina i vjerujem da budem još jedno vrijeme… Odličnih bendova imamo na pretek, samo ih treba otkriti.From Another Mother su otkrili mene i hvala im na tome jer njihov album “Epileptir” je točno ono što mi je trebalo za početak 2017., jedno kreativno ludilo rađeno van svih šablona, a sve opet idealno uklopljeno u zaokruženu sliku kakvu se ne bi postidjeli mnogi iskusni prog-rockeri.Već kad vidimo samu naslovnicu albuma, dobivamo dojam da tu netko nešto brije po svojem i da je kist tek povremeno sredstvo za crtanje po platnu. Točno to možemo i reći za glazbeni materijal kad ga počnemo preslušavati jer melodijske šare su pomalo nevjerojatne, imamo dojam da je sve nabacano zbrda-zdola, a opet je sve u harmoniji i perfekciji.Ne bi me čudilo da ovaj album na kraju godine i proglasim najboljim, ali neću se unaprijed zaletavati jer je godina tek počela, ali “Epileptir” je definitivno odličan album koji miješa progresivnu rock glazbu s punkom i eksperimentalnom što u konačnici dovodi do energetske bombe koja će se rado iznova slušati.

  Zašto je ovo ovoliko dobro? ‘ajmo krenuti od početka.

  Muziku podržava

  Uvodna “Go Left, Right?” na post-rockerski način nas uvodi u priču zvanu “Epileptir”. Tu se dobiva dojam kao da njihov leptirčić pokušava poletjeti, raširiti krila i otići u neko nepoznato mjesto o kojem će poslije napisati putopis, a taj putopis jest ostatak albuma. Prilikom ‘uštekavanja buke’, tu je već jasno da taj put ima svoje opasnosti kojih se leptirčić nimalo ne boji.

  The Mars Volta je došla u grad i otišla je na koncert Trees of Maine – tako bih ukratko mogao opisati sljedeću “Free Hugs” koja od punk paranoje odlazi do indie popa, pa do progresije i tako nekoliko puta u par minuta. Vjerujem da će s ovakvim početkom svaki dobronamjerni putnik biti uhvaćen u zamku koju nam je leptirić pripremio.

  Dafina” nam s druge strane prikazuje da se prog-rock u našim krajevima sve više i sve bolje udomaćio, te da svakako treba obratiti pažnju na bendove kao što su From Another Mother i Them Moose Rush. Kao i Bjelovarčani, tako i From Another Mother se šarmantno poigravaju transžanrovskim odrednicama da bi na kraju dobili vrlo dojmljivu glazbu koju vrijedi iznova istraživati.

  Legend” evocira na najbolje dane The Mars Volte, “Eastok” je još jedna instrumentalna pjesma u kojoj se poigravaju s melodijom i ritmom, “Pulverize” je najmeditivnija skladba albuma, dok posljednja “Slap Out of it” balansira od punka do noisea i prava je rokačina za kraj.

  Iz te druge dionice albuma svakako treba istaknuti “Sinister Minister” koja iskače. Tu se pokazuje sva genijalnost benda jer pjesma kao da se sastoji od 5-6 nesuvislih dijelova koje su potom pokušali spojiti OHO ljepilom. U toj pjesmi se i jasno isčitava vokalna interpretacija koja je također netipična i fascinantna, pa kad podvučemo crtu, From Another Mother možemo jedino proglasiti bendom koji bi mogao zavladati našom alternativnom scenom narednih godina.

  “Epileptir” je odličan album i tu nema dileme.

  Muziku podržava