Vesela ‘crna komora’

  2055

  Camera Obscura

  Let's Get Out Of This Country

  Datum izdanja: 05.06.2006.

  Izdavač: Merge Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Lloyd, I’m Ready To Be Heartbroken
  2. Tears For Affairs
  3. Come Back Margaret
  4. Dory Previn
  5. The False Contender
  6. Let’s Get Out Of This Country
  7. Country Mile
  8. If Looks Could Kill
  9. I Need All The Friends I Can Get
  10. Razzle Dazzle Rose

  Početkom godine iznenadili su me Belle & Sebastian sa svojim viđenjem indie pop glazbe na vrhunskom albumu “The Life Pursuit” kojeg smatram jednog od glavnih favorita za album godine. Uz rame im mogu stati, žanrovski vrlo slični, Camera Obscura, još jedan u nizu bendova na koje Škoti mogu biti ponosni.

  Camera Obscura je nastala davne 1996., ali u svojoj diskografiji imaju tek tri albuma. Karakteristično nostalgičan zvuk koji gaje (kao da je izašao iz vremena The Supremes i The Ronnetes negdje ’60-tih, ’70-tih prošlog stoljeća) dosta podsjeća na švedski bend The Concretes, ali za razliku od njih, Camera Obscura se mnogo više potrudila na ovom albumu nego što su to oni učinili na svom posljednjem albumu.

  Melodija je nešto što neki bendovi nikako ne mogu ubosti, a za Cameru Obscuru to se čini vrlo lagano, pa tako ne čudi da tijekom čitavog “Let’s Get Out Of This Country” mnogo instrumenata (gitare, bas, bubanj, klavir, udaraljke, trubači, mandolina, orgulje…) čine vrlo pitku i protočnu cjelinu u kojem ima nekoliko predivnih pop bisera.

  Veliki plus ide sanjivom vokalu pjevačice koji se odlično slaže s glazbom koju stvara ostatak benda, a i tekstovi pjesama su za pohvaliti jer nisu toliko suhoparni kao što je većina današnjih. Potkrijepit ću sa stihovima posljednjih dviju stvari: “I tried to be happy it wasn’t easy” ili “I’m not saying I’m free from blame because I need all the friends I can get“.

  Muziku podržava

  Orgulje nas uvode u sam album i pjesmu “Lloyd, I’m Ready To Be Heartbroken“, prekrasnu i živahnu skladbu koja je s razlogom izabrana za singl, a svojevrsni je odgovor na pjesmu Lloyda Colea “Are You Ready To Be Heartbroken?“. Slijede nekoliko laganijih trenutaka, nježnih balada u kojima najbolje dolazi do izražaja slatkasti glas Tracyanne Campbell.

  Naslovna “Let’s Get Out Of This Country” razbija već pomalo uspavanu atmosferu te nas vodi k drugom djelu ovog izdanja, a genijalnost frontmenice Campbell uočavamo u riječima “We’ll find a cathedral so that you can convince me I am pretty“.

  Country Mile” plijeni svojom jednostavnošću i laganom orkestracijom da se čini da je takve stvari lako skladati, ali to ne može svatko. Ističe se u odnosu na ostale pjesme, a njemu melankoličnost podebljava i sam tekst pjesme.

  If Looks Could Kill” je još jedna življa pjesma u stilu na retro uzore, početni pljesak nas uvodi u “I Need All The Friends I Can Get“, a sve završava laganim galopom gitara i trubačima u pjesmi “Razzle Dazzle Rose“.

  Prijašnja dva albuma ovog šesteročlanog benda bila su dobra predigra za ovaj draguljčić koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Crna komora, što znači prijevod imena benda s latinskog, nije uopće crna, već dapače, totalno suprotno, ona je vesela i prpošna, te će vas pogoditi ravno u srce.

  Muziku podržava