Tek prosječan M. Ward

  592

  M. Ward

  More Rain

  Datum izdanja: 04.03.2016.

  Izdavač: Merge Records

  Žanr: Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. More Rain
  2. Pirate Dial
  3. Time Won’t Wait
  4. Confession
  5. I’m Listening (Child’s Theme)
  6. Girl From Conejo Valley
  7. Slow Driving Man
  8. You’re So Good to Me
  9. Temptation
  10. Phenomenon
  11. Little Baby
  12. I’m Going Higher

  Na devetom samostalnom studijskom izdanju osjeća se kako Matthew Stephen Ward polako cijedi zadnje kapi inspiracije i skreće na putanju prosječnosti, gdje mu definitivno nije mjesto.

  No, nezahvalno bi i bilo očekivati da će nakon četiri vrhunska i jednog vrlo dobrog albuma koji su snimljeni u razdoblju od 2003. do 2012. godine, 42-godišnji kantautor i producent iz Portlanda nastaviti u istom ritmu. Osim što je u bilo kojoj umjetničkoj formi gotovo nemoguće nizati vrhunska djela jedno za drugim, M. Ward također je i žanrovski ograničen jer taj indie folk s retro prizvukom na kojem inzistira ne može dovijeka biti zanimljiv. Naravno, bilo je itekako osvježavajuće čuti razigrani album “Hold Time”, nakon njega zrele uratke kakve predstavljaju “Post-War” i “Hold Time”, a plodonosna je i suradnja s glumicom-pjevačicom Zooey Deschanel, čiji projekt She&Him redovito potpomaže u ulozi producenta. Ne smijemo zaboraviti ni Wardov doprinos supergrupi Monsters of Folk, gdje se udružio s Jimom Jamesom iz My Morning Jacketa i Conorom Oberstom (Bright Eyes) i napravio odličan eponimni, zasad jedini album ovog sastava.

  Nažalost, “More Rain” ne osvaja nikakvom melodijom koju bismo zapamtili i pjevušili još godinama nakon izlaska albuma, kao što je to bilo sa singlovima “For Beginners”, “Rave On” ili “Big Boat”. Također, album nije ni stilski koherentan, ako uzmemo kao pretpostavku da je namjera cijelog projekta bila složiti nešto što će služiti kao zvučna pratnja dosadnog kišnog dana (to nam barem sugerira intro).

  Muziku podržava

  Stoga nakon snene prve pjesme “Pirate Dial” slijedi bitno drukčija “Time Won’t Wait” koja unatoč svojoj neospornoj kvaliteti počinje udaljavati album od početne misije. Još u većoj mjeri to radi razigrana, ali prilično nemaštovita “Temptation“, dok se “Phenomenon” ponovo vraća na onu početnu sliku tmurnog dana koji se vuče. Tako to izgleda do posljednje sekunde albuma u kojem se primjerice dogodi da poslije nježne i pažljivo aranžirane pjesme kakva je “I’m Listening” uslijedi iritantna “Girl From Conejo Valley” kroz koju se provlači nesnosan zvuk nalik na pokvarenu policijsku sirenu.

  Iako je za dobar dio indie folk glazbenika i ovaj album nedostižan san, za M. Warda, od kojeg smo navikli dobivati puno više, ovo je tek prosječno djelo kojem manjka svježine, ali prije svega konciznosti.

  Muziku podržava