Svjedočanstvo prosječnosti

  951

  Carnal Forge

  Testify For My Victims

  Datum izdanja: 21.05.2007.

  Izdavač: Candlelight Records / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Testify For My Victims
  2. Burning Eden
  3. Numb (The Dead)
  4. Godsend God’s End
  5. End Game
  6. Questions Pertaining The Ownership Of My Mind
  7. Freedom By Mutilation
  8. Subhuman
  9. No Longer Bleeding
  10. Biological Waste Matter
  11. Lost Legion
  12. Ante Mori

  Uz dužno im poštovanje, Šveđani Carnal Forge ipak spadaju u drugu ligu metalaca te skandinavske države. Istina je da su u svojoj desetogodišnjoj povijesti imali i svijetlijih trenutaka, poput onih doživljenih s albumom “Please … Die” iz 2001. godine, no, sve u svemu, neće biti zapamćeni kao neki njihovi zemljaci sličnog metalnog opredjeljenja.

  A to je melodični death metal s ‘uplivima’ thrasha, što je gotovo pa zaštitni znak švedskog metala. Nije da Carnal Forge nije bio u prilici da bude među velikanima, no, ipak je presudilo ono najvažnije – kvaliteta i kontinuitet. A s time se baš ne može pohvaliti niti peti album “Testify For My Victims“.

  Izuzemo li poneke distorzije u gitarističkim izvedbama nalik na nu metal Amerikance i dosta brutalnije vokale novog pjevača Jens C. Mortensena, koji podsjećaju na Derrickove iz Sepulture, ostali su dijelovi unutar uobičajene konstrukcije prezentiranog stila.

  Dakle, niša posebno, ali ipak, ne baš i totalno nezanimljivo. Uvijek su dobrodošli thrasherski gitaristički riffovi, pa makar bili i milijunti puta čuti ili pak visoka vokalna modulativnost, koja ‘tulumari’ između clean, scream, growl i guturalnog izričaja. Također, ne nedostaje niti agresije, ali i to je nešto uobičajeno i ništa što se ne bi moglo očekivati.

  Muziku podržava

  Gledajući ih u kompletu, previše ima pjesama s jednostavnom šablonom, a tek ih nekoliko ispada iz death/thrash klišejiziranosti. Kao što su, npr., “Burning Eden“, u koju uvode, nažalost prekratki, orijentalni ritmovi, a u svojem je umjerenom ritmu u svemu umjerena, odnosno odmjerena – pjevanju, heavy gitarama, vokalno/instrumentalno ritmičkim prijelazima i sl. Ili možda “Testify For My Victims”, jedna od bržih, snažnijih i pamtljivijih death/thrash pjesama na albumu.

  Sve je to ipak malo, odnosno premalo da bi se tijekom konzumacije ovog albuma o njemu razmišljalo na ozbiljniji način. Ali opet, sve zavisi što se od njega očekuje. Meni je osobno on ispunio očekivanja, koja su bila u skladu s razmišljanja iz uvoda ove recenzije.

  Siguran sam da se s njima neće složiti ljubitelji ovog benda, no, ako će biti objektivni, pretpostavljam da će sami sebi priznati kako ovo nije najbolje što im mogu pružiti njihovi ljubimci. Iako ne puno, ali više od ovoga sigurno mogu.

  Muziku podržava