Dobar metalni ‘proizvod’ iz Izraela

  1040

  Distorted

  Voices From Within

  Datum izdanja: 20.04.2008.

  Izdavač: Candlelight Records / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. One Last Breath
  2. What Remains
  3. Voices From Within
  4. Fading
  5. A Soft Whisper
  6. Reveal My Path
  7. Escaping the Mind-Grid
  8. Obscure
  9. Theom
  10. Consistent Duality
  11. Letting Go
  12. As You Lay

  Iako je Distorted još jedno relativno nepoznato ime na metal sceni, iza sebe ima već popriličan broj godina djelovanja. Točnije, dvanaest, jer nastao je 1996. godine u Bat-Yamu u Izraelu, a sve je započelo kada su tri srednjoškolska prijatelja Raffael Mor (vokal, gitara), Benny Zohar (gitara) i Ori Eshel (bubnjevi, jedini više nije u bendu) odlučili osnovati bend.

  Njima se dvije godine kasnije pridružuje pjevačica Miri Milman, te Guy Shalon (bas), i u toj su postavi snimljene i prve tri demo-skladbe. Nekako klasična priča za rock i metal bend.

  Sljedeći zanimljiv događaj bio je 2000., kada se snimaju još dvije demo-pjesme, pa EP “Distorted” (2001.), onda i puno veći i značajniji u narednim godinama; svirke s poznatim imenima, kao što su Megadeth, Edguy, Destruction, Orphaned Land ili Salem.

  ‘Dogodio’ se i singl “Illusive” (2004.), a nakon deset godina rada i album prvijenac “Memories”, izašao u ožujku 2006. godine. Cijelo to vrijeme ovi su Izraelci usavršavali svoju, moram onako uvjetno reći, dosta kompliciranu muziku, da bi ona u konačnici ispala zanimljiv spoj gothic, doom, death i progresivnog metala, sa značajnim utjecajem bliskoistočnog folka.

  Muziku podržava

  Slijedom toga, lako se da zaključiti da je “Voices from Within” jedan vrlo ‘raznolik’ album. Ako bi mu netko olako prišao, mogao bi steći dojam da se radi o jednom nekontroliranom, razbacanom i nesistematski napravljenom albumu, no baš i nije tako. Jer ovdje vlada jaki sklad među svim stilovima, među muzičkim i vokalnim interpretacijama, ali i razinom atmosferskog ugođaja, koji u potpunosti prati sve što se ‘događa’ unutar materijala.

  Vjerojatno najjače individualno, ali i najzanimljivije ‘oružje’ iz albumskog arsenala su vrlo lijepo ukomponirani, u konačnici i izvedeni, odnosno otpjevani vokali. To je jedna od posebnosti, samim tim što su potpuno različiti, što i nije neočekivano, obzirom da Distorted ima i pjevačicu (Mor) i pjevača.

  Njihovo se pjevanje ‘isprepliće’ kroz veliki dio albuma, a imaju i paralelne dionice i praktičko stalno traje ‘nadmetanje’ grubog muškog ‘growlanja’ i finog, ali odrješitog, rezoluntnog ženskog clean pjevanja.

  Usto, pjesme obiluju i razornim gitarističkim riffovima, i, barem mojemu uhu ugodnim gitarističkim melodijama te iznenadnim akustičnim, kraćim dijelovima, koji unose dodatnu razinu depresivnosti u ionako tmurnu atmosferu.

  Iz ‘tuceta’, velikim djelom melankoličnih pjesama, izdvajam “One Last Breath“, “Fading“, “Reveal My Path” i “Escaping the Mind – Grind“, a nešto ‘mekše’, možda lakše slušljive su “A Soft Whisper“, “Letting Go” i “As You Lay“.

  Spomenimo pri kraju da su u stvaranju ovog albuma priomogli i neki poznatiji muzičari, kao što su pjevači Thomas Vikstrom (ex-Therion), Lisa Johansson (Draconian), Sven De Caluwe (Aborted) i gitarista Henrik Jacobsen (Koldburn, ex-Hatesphere).

  I svi oni, zajedno s ‘glavnom’ ekipom benda, dokazali da je Distorted, u svakom slučaju, ime koje ima vrlo ozbiljne predispozicije da zainteresira zaljubljenike bendova čiji se stil podudara s njihovim.

  Pogotovo bi ovo trebali čuti, po meni, ljubitelji izraelskog metal benda Orphaned Land, zatim Opetha, pa i Type 0 Negative, Lacune Coil i, recimo Draconiana. Ili bi barem trebali probati čuti.

  Muziku podržava