Za umrijeti od tuge i jada

  878

  Octavia Sperati

  Grace Submerged

  Datum izdanja: 21.05.2007.

  Izdavač: Candlelight Records / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Guilty Am I
  2. Moonlit
  3. Goping North
  4. Don’t Believe A Word
  5. … And Then The World Froze
  6. The Final Rest
  7. Deprivation
  8. Provenance Of Hate
  9. Dead End Poem
  10. Submerged

  Svojim drugim studijskim albumom norveška skupina Octavia Sperati nastavila je tamo gdje je prije dvije godine započela s “Winter Enclosure”, ne ponudivši niti ovoga puta nešto zbog čega bi se trebalo posebno uzbuđivati.

  Najviše doom, manje gothic metal, a još manje folk, i to sve s puno atmosfere i ograničenom melodičnošću, trasa je kojim je nastavljeno kretanje, i to, očito je, jednosmjernom ulicom. Prepuno melankolije, depresije, kaotičnosti, tuge i boli i dalje izlazi iz svih njihovih kompozicija, pa su, s tim u skladu, one u većem dijelu spore ili srednjeritmične, s tek rijeđim ‘izletima’ u veselije, odnosno brže kretanje, odnosno raspoloženje.

  Teške, mračne, turobne i distorzirane gitare mogle bi se malko čak i usporediti s Black Sabbathovima, naravno, ne po kvaliteti, već po modelu po kojem su rađene, a female vokali nešto su što se vrlo često može čuti na ovakvim i sličnim albumima. I po boji i po razini kvalitete.

  U nekim pjesmama ubačeni gudački i piano aranžmani također su karakteristične i očekivani za ovakve muzičke kombinacije, pa niti u tom dijelu nisam pronašao previše razloga za uzbuđenja.

  Kao niti u generalnom pogledu na ovaj album, koji me tek na momente podsjeća na ono što su radili The Sins Of Thy Beloved, inače, zemljaci Octavie Sperati. Samo, jedini je problem u tome što su oni radili neusporedivo bolje stvari nego je ova ovdje. Jedva prolaz.

  Muziku podržava