Sjajan prvijenac mladog britanskog rappera

  1553

  Sway

  This Is My Demo

  Datum izdanja: 06.02.2006.

  Izdavač: Pias / Trolik

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. This Is My Demo
  2. Products (Vocals El-Rae)
  3. Hype Boys feat. Bigz
  4. Little Derek feat. Baby Blue (2)
  5. Pretty Ugly Husband (Vocals El-Rae And Latoya)
  6. Flo Fashion (Additional Vocals Lumes , Selicia)
  7. Up Your Speed feat. Pyrelli
  8. Download
  9. Loose Woose feat. Bigz, Haydon, Pyrelli
  10. Sick World (Vocals Sewuese And Mark Pusey)
  11. Still On My Own (Vocals Nate James)
  12. Back For You feat. Haydon And NY
  13. Slo Down
  14. Month In The Summer

  Derek Andrew Safo, poznatiji pod imenom Sway, trenutačno je među najcjenjenijim izvođačima u Velikoj Britaniji. Prošle se godine okitio i MOBO nagradom za najboljeg hip-hop izvođača, zahvaljujući sjajnim underground albumima “This Is My Promo Vol. 1” i “This Is My Demo Vol.2” izdanim za njegov vlastiti label.

  Taj uspjeh rezultirao je i prvim službenim izdanjem “This Is My Demo” za koji je bio nominiran za Mercury Music Prize i BET Hip Hop Award, od kojih je potonju i osvojio. Uz brojne hvalospjeve kritike pridobio je i zavidan broj poklonika, čak i SAD-u, čije je tržište već notorno po zatvorenosti na glazbenike iz Europe i ostatka svijeta (čak je mega zvijezda poput Robbie Williamsa unatoč velikom trudu i sredstvima uloženim u promociju prošao potpuno nezamijećen). Pa je sasvim prirodno zapitati se u čemu je tajna ovog perspektivnog mladog umjetnika i koje su ga kvalitete tako brzo lansirale u vrh svjetske hip-hop scene.

  Sway očito nastavlja tradiciju sjajnih izvođača iz Velike Britanije poput Black Twang i Roots Manuva, a zarazna mješavina hip-hopa, duba, raggaea i uk garagea prevladava i na ovom izdanju. No, Swaya krase i radiofoničnost i veći potencijal za osvajanje vrhova svjetskih glazbenih top ljestvica od gorespomenutih rappera.

  To je pogotovo primjetno na “Little Derek“, prvom singlu s albuma, koji uz zaraznu podlogu u kojoj dominiraju čembalo i gudački instrumenti nudi i sjajne autobiografske stihove. Također, “Products” s El-Raeom na pripjevu, “Still On My Own” i “Back For You” imaju potencijala privući i veći broj slušatelja, čak neovisno o glazbenim preferencijama, jer se radi o sjajnom koketiranju s R&B-em koji za promjenu ne zvuči isforsirano i pretenciozno, a Sway uz laganu i melodioznu podlogu niti u jednom trenutku tekstovima ne podilazi mainstream publici.

  Muziku podržava

  Naravno, na albumu ne manjka niti žešćih pjesama poput “Up Your Speed” i “Download“, borbi protiv piratstva u glazbenoj industriji koju je grijeh ne predstaviti pokojim citatom:
  People wanna download, I download too/I’m a big hypocrit, I’ll download you/But I don’t want you to download me/’Cause I worked very hard and the download’s free/People don’t wanna pay for CDs/Now every other household’s got PCs/They get a download on mp3s,People please be reasonable.

  Uz ove, treba još spomenuti odličnu emotivno nabijenu pjesmu o disfunkcialnom braku i nasilju u obitelji “Pretty Ugly Husband” i dijametralno suprotnu pozitivnu ljubavnu pjesmu “Month In Summer“, savršenu glazbenu podlogu za romantične večeri.

  “This Is My Demo” izvrstan je prvijenac nove mlade zvijezde britanskog hip-hopa, definitivno jedan od najzanimljivijih i ujedno najboljih albuma godine koji ne smije ostati nezamijećen. Sjajna produkcija i pomalo južnjački flow kojim Sway reda sjajne tekstove raznovrsne tematike veliko je osvježenje u žanru, te ujedno miljama ispred recentnih hip-hop ‘zvijezda’.

  Muziku podržava