Vrlo kvalitetni francuski pop

  1898

  Miossec

  L'etreinte

  Datum izdanja: 24.08.2006.

  Izdavač: Pias / Trolik

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. La facture d’électricité
  2. Maman
  3. La mélancolie
  4. 30ans
  5. Mes crimes : le châtiment
  6. Quand je fais la chose
  7. Le loup dans la bergerie
  8. La grande marée
  9. L’imbécile
  10. L’amour et l’air
  11. Julia
  12. Bonhomme

  Christope Miossec je francuski kantautor, kome je “L’etreinte” šesti album u karijeri. Miossec je pisao i za druge izvođače kao što su Jane Birkin, Alain Bashung i Axel Bauer. Njegov dosadašnji rad je više puta bio nagrađivan uglednim francuskim nagradama (koje je on doduše znao i odbiti).

  “L’entreinte” (u prijevodu: ‘Zagrljaj’) je temeljen na savršenom popu ‘british invasion’ bendova poput The Beatlesa i THe Kinksa, kao i na šansonjerskoj školi Jacquesa Brela. Pjesme su odsvirane uglavnom u akustičnim ili poluakustičnim aranžmanima, pa je akustična gitara, svirana vrlo energično (opet šansonjerski), zaštitni znak albuma.

  Ipak, nemojte dobiti kriv dojam da je ovo čisto šansonjerski album, tu su u većini skladbi bubanj, bas, klavir i električna gitara, a povremeno su dodani gudači da se pridonese dramatici.

  Pjesmama na “L’enreinte”, od kojih bi za osobne favorite izdvojio “La facture d’electricite” (‘Račun za struju’) i “La melancolie“, Miossec je pokazao da ima nepogrešiv osjećaj za melodiju i dramatiku.

  Muziku podržava

  S druge strane, premda ne razumijem gotovo ništa na francuskom, sigurno je da su mu tekstovi vrlo bitni. Miossec ne pjevuši, već pjeva rječito u stilu velikog Brela, odlučno i emotivno izbacujući bujicu riječi. Ne čudi stoga podatak da je Miossec studirao književnost i bavio se novinarstvom.

  Toplo preporučujem ovaj album svima koji žele čuti francusku šansonu osvježenu s kvalitetnim, modernim popom.

  Muziku podržava