New York – London – Rio

  1760

  Bebel Gilberto

  Momento

  Datum izdanja: 02.04.2007.

  Izdavač: Pias / Trolik

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Momento
  2. Bring Back The Love
  3. Close To You
  4. Os Novos Yorkinos
  5. Azul
  6. Cacada
  7. Night And Day
  8. Tranquilo
  9. Um Segundo
  10. Cade Voce
  11. Words

  Bebel Gilberto dolazi iz slavne brazilske glazbene obitelji. Njen otac je Joao Gilberto, majka Miucha Buarque, a ujak Chico Buarque. Svijet je osvojila s prvim albumom “Tanto Tempo”, na kojem je surađivala s pokojnim novosadskim producentom Mitarom Subotićem Subom, koji je prije rata radio sa Haustorom i EKV.

  Momento” je njen treći album, na kojem Bebel ponovo prezentira svoj spoj tradicionalnih brazilskih ritmova poput bosse i sambe sa lounge elektronikom. Duša pjesama je akustična, dok se nježno dodanom elektronikom želi dati osjećaj suvremenosti albumu. Rezultat je album koji u sebi nosi i romantiku Brazila, ali i feeling svjetskih velegradova.

  Tri obrade na albumu – “Cacada” Chica Buarquea, “Night And Day” Colea Portera i “Tranquilo” Kassina – su i ponajbolje pjesme na njemu, što pokazuje da Bebel još treba raditi na svom skladateljskom talentu. S druge strane “Um Segundo” je dokaz da Bebel može i sama napisati prekrasnu pjesmu.

  Problem koji muči “Momento” je problem većine suvremene (elektronske) lounge-jazz produkcije: to je lijepa i nježna glazba, ali je u cjelini i premirna, pasivna i previše ispolirana. Naravno to je današnji trend, međutim nakon usporedbe sa klasicima bossa-jazza možemo primijetiti koliko je ta glazba nekad bila uzbudljivija. Zbog toga će klasici ostati klasici, a trendovi prolaze.

  Kako bilo, “Momento” je (kako to već s brazilskom glazbom ide) idealni ljetni soundtrack za 2007. Za širu primjenu i dulji rok trajanja Bebel će ipak morati raditi malo nesputaniju glazbu.

  Muziku podržava